Brev til forældre skal øge tilslutning til HPV-program Et voldsomt fald i piger, der får HPV-vaccine bekymrer fagfolk. Både læger og regioner støtter ide om at sende oplysende brev til pigernes forældre.

79 procent af de piger, der er født i år 2000, er vaccineret for livmoderhalskræft, hvorimod kun 15 procent af piger, der er født i 2003 har fået HPV-vaccinen. Det skriver Politiken.

Tendensen kan spores tilbage til den voldsomt negative medieomtale af vaccinationsprogrammet, og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) bakker derfor op om regionernes ide om at sætte ind med oplysning om vaccinen til pigernes forældre.

»Jeg synes, det er meget positivt, at regionerne er optaget af at øge tilslutningen til HPV-vaccinen. Det er dybt bekymrende, at der er sket så stort et fald i antallet af piger, der får vaccinen. Den udvikling skal vi have vendt, og det bidrager de praktiserende læger meget gerne til,« siger formand for PLO, Christian Freitag.

Vil sende breve ud

Danske Regioner er voldsomt bekymret over styrtdykket i vaccinetilslutningen.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Regioners Sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), der derfor gerne ser, at alle forældre til 12-årige piger får et brev med posten fra enten regionen eller den praktiserende læge, hvor de bliver oplyst om HPV-vaccinen.

»Vi får kvinder, der risikerer at få livmoderhalskræft og potentielt dø af det. Det er vi som ansvarlige politikere nødt til at reagere på. Det er en katastrofal udvikling, vi står midt i,« siger hun til Politiken.

Både Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen understreger over for avisen, at tendensen er stærkt bekymrende, og at det derfor er vigtigt at øge tilslutningen til vaccinen. Christian Freitag er enig og ser de praktiserende læger som en vigtig brik i oplysningsarbejdet:

»Det er oplagt, at egen læge har en vigtig rolle, når de unge piger og deres forældre skal informeres om vigtigheden af at blive vaccineret, og at vi kan være med til at skabe tilstrækkelig tryghed om vaccinen,« siger han og fortsætter:

»PLO deltager sammen med Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse i både en styregruppe og en netværksgruppe om HPV-oplysningsindsatsen, begge nedsat af Sundhedsstyrelsen. Her drøfter vi den kommende oplysningsindsats om HPV-vaccine primært til forældrene til de piger, der står overfor at skulle træffe beslutning om HPV-vaccination. Så det her er en sag, PLO bakker varmt op om.«

Der er ikke lavet en konkret aftale mellem praktiserende læger og regionerne om et vaccinationsbrev. Ulla Astman skriver på Twitter, at regionerne ’indbyder til dialog om udformningen,’ og at der ikke er tale om et ’diktat’ fra regionernes side.

Skriv kommentar