Bedre blodsukkerkontrol giver sundere hjerner For personer med type 2-diabetes gavner det hjernen at få kontrol over blodsukkeret. Vægttab og øget fysisk aktivitet giver derimod blandede resultater, viser nyt studie.

Ifølge ny forskning ser god blodsukkerkontrol ud til at forbedre indlæring, hukommelse og evne til at tænke klart hos personer med type 2-diabetes. Samme studie viser derimod også, at øget fysisk aktivitet og et vægttab kun giver blandede resultater hos personer med svær overvægt.

»Det er vigtigt på en ordentlig måde at kontrollere blodsukkeret for at undgå, at hjernen bliver påvirket af ens diabetes. Man skal ikke bare tro, at man kan give los, blive svært overvægtig, tabe sig igen, og at hjernen så er okay. Hjernen kan allerede være kommet ud over et punkt, som den ikke kan komme tilbage fra,« fortæller en af forskerne bag studiet, professor og leder af Biomedical Imaging ved Pennington Biomedical Research Center (PBRC), Owen Carmichael, i en pressemeddelelse.

Studiet er publiceret i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Det kan være for sent at redde hjernen

I studiet har forskerne undersøgt tæt på 1.100 personer fra det såkaldte Look AHEAD-studie. Forskerne inddelte forsøgsdeltagerne i to grupper, som enten blev randomiseret til hvert år at deltage i tre sessioner med fokus på diæt, fysisk aktivitet og social støtte. Den anden gruppe fulgte et forløb, som var designet til, at de årligt skulle tabe syv pct. af deres kropsvægt og holde vægten efterfølgende.

Forskerne udførte kognitive tests på forsøgsdeltagerne ved studiets start, efter otte år og efter 13 år. Teorien var, at personer med større forbedringer i blodsukkerniveauerne, øget fysisk aktivitet og et stort vægttab ville have bedre kognitiv funktion i undersøgelserne.

Denne antagelse viste sig kun at være delvis korrekt.

De forsøgsdeltagere, som fik forbedret deres blodsukkerkontrol, scorede bedre i de kognitive tests, men det gjaldt ikke altid for de forsøgspersoner, som var mere fysisk aktive eller havde tabt sig i løbet af undersøgelsen.

»Hver eneste lille forbedring i blodsukkerkontrollen var forbundet med en forbedring i kognition. Personer, som tabte sig mere og forbedrede deres fysiske formåen, fik også forbedret deres korttidshukommelse, evne til at planlægge, impulskontrol, opmærksomhed og evne til at skifte mellem opgaver. Men deres verbale færdigheder og deres generelle hukommelse faldt i evne,« forklarer Owen Carmichael.

Resultaterne var værst for folk, som havde været svært overvægtige i begyndelsen af studiet.

»Beskeden er, at det kan være for lidt og for sent. Personer med diabetes, som lader deres overvægt komme for langt ud i for lang tid, kommer måske ud over et punkt, hvor det kognitivt ikke længere er muligt at komme tilbage fra igen,« siger Owen Carmichael.

Skriv kommentar