Antropolog vil undersøge afslag på organdonation Den vigtigste årsag til lav donationsrate  i Danmark er, at familien giver afslag. Antropolog Anja Marie Bornø Jensen forstå baggrunden for de pårørendes nej til organdonation.

Antropolog Anja Marie Bornø Jensen fra Københavns Universitet har indledt en undersøgelse af, hvorfor pårørende siger nej til organ organdonation

Danmark havde i 2013 og 2012 en af de laveste donationsrater i Europa med henholdsvis 10,1 og 12,8 donorer pr. million indbyggere. Nye studier fastslår, at den vigtigste årsag til manglende organdonation i Danmark er, at familien giver afslag. Det skriver Københavns Universitet på sin hjemmeside.

I dag vælger 42 pct. af de berørte familier at sige nej til organdonation, når de personale på hospitalerne beder dem stilling, om den afdødes organer må bruges til transplantationer.

»Vi kender tallene, men det er vigtigt at forstå baggrunden for et nej til organdonation. I et nyt studie laver jeg feltarbejde blandt pårørende, der af forskellige årsager har givet afslag. Jeg taler med dem i deres hjem, lytter til deres erfaringer og forsøger at kortlægge de følelser og argumenter, der fik dem til at sige nej på vegne af deres afdøde familiemedlemmer. Ikke for at pege fingre og formane – men for at forstå baggrunden for et vigtigt eksistentielt valg i en forfærdelig livssituation. Og for at identificere hvilke former for støtte, information og omsorg de pårørende efterspørger i den situation,« siger Anja Marie Bornø Jensen, som er antropolog og adjunkt på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet.

Hun peger på, at mange pårørende har svært ved at sige ja, hvis de ikke selv har taget aktivt stilling til organdonation, og at mange pårørende opfatter det som forkert, hvis de ikke er fysisk til stede, når deres familiemedlem udånder.

Anja Marie Bornø Jensen ønsker også at klarlægge, hvorfor hjertet har en helt særlig plads i donationsprogrammet. Således er det f.eks. en tredjedel af de personer i Danmark, der har givet begrænset tilladelse til organdonation, der siger nej til, at hjertet kan benyttes til transplantation.

»Jeg ønsker at undersøge på hvilke måder, hjertet spiller en særlig rolle i vores menneskelige forståelse. Organet er forbundet med mange følelser, der kan gøre det svært at sige ja til donation. Man kan have ’et stort hjerte’, man kan være ’tung om hjertet’ og have ’hjertesorg’. Hjertet er simpelthen en stor del af vores sprog og identitet, og det kan have betydning for beslutninger om hjertedonation,« siger Anja Marie Bornø Jensen i en kommentar på universitets hjemmeside.

Anja Marie Bornø Jensen har netop modtaget et legat fra Hjerteforeningen til projektet.

Skriv kommentar