»Modellen kan blive et stort løft i både behandling og forebyggelse. For når vi nu kan forudsige risikoen for nyresvigt hos den enkelte, kan vi også behandle den enkelte allerede forebyggende og dermed sikre personer med type 1-diabetes flere gode leveår,« fortæller Dorte Vistisen, der er seniorforsker og teamleder i Klinisk Epidemiologisk Forskning på SDCC og en af forskerne bag det nye værktøj, der er rettet mod læger.

Algoritme kan forudsige risiko for nyresvigt hos patienter med type 1-diabetes Danske forskere har udviklet en model, der kan forudsige, hvilke patienter med type 1-diabetes der har højest risiko for at blive ramt af nyresvigt og derfor også bør behandles mere intensivt.

Personer med type 1-diabetes har stor risiko for at udvikle nyresvigt, og hvis denne alvorlige følgevirkning opstår, øger det patientens risiko for at skulle i et livslangt dialysebehov eller dø. Op imod hver tiende person med type 1-diabetes rammes af nyresvigt. Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC) har nu udviklet en model, som kan forudsige, hvilket patienter der har størst risiko for at blive ramt af nyresvigt. På den måde kan modellen hjælpe læger med at behandle særligt udsatte...

Prøv Dagens Medicin gratis i 4 uger*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 4 uger.

Efter 4 uger fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement