Det glæder os, at åbenhed omkring industrisamarbejde i stigende grad anerkendes som en forudsætning for lægers troværdighed. Når man læser indlægget fra seks centrale aktører i sundhedsvæsenet (Dagens Medicin nr. 3/2019), kan man imidlertid få det indtryk, at åben deklaration af økonomiske og andre interessekonflikter løser alle problemer. Dette ville imidlertid være en stor fejl. Formålet med at deklarere interessekonflikterne er ikke at få deres mulige påvirkning til at forsvinde, men at den kan tages med i betragtning, når forskningsresultater...

Under radaren: De oversete med autismespektrum-forstyrrelse (ASF) Samlet set anbefaler vi, at der skal gøres en indsats for at øge viden og fjerne fordomme om autisme og med et specielt fokus hos kvinder. Det er vigtigt, at man både som alment praktiserende læge, praktiserende psykiater og i hospitalspsykiatrien lytter til patienten og tænker autisme ind i de diagnostiske screeninger.
1 kommentar
Nærhospitaler: Kan det blive godt? Ideen om nærhospitaler fik ikke nogen elegant start, men med lidt fri tankegang kan de måske blive en vigtig brik for hele sundhedsvæsenet og hjælpe os til at kunne håndtere den store demografiske udfordring, som alle er klar over, at vi står midt i.
Skriv en kommentar
Specialiserede behandlingsformer i privat regi kræver speciel omtanke Det vil være et markant tilbageskridt for kvaliteten af behandlingen, hvis man uden speciel omtanke flytter de allerede centraliserede operationer ud på flere enheder. Det tager år at etablere en høj kvalitet for disse specielle operationer, og det kan ikke nås inden for tidsrammen for regeringens akutpakk, skriver fire kirurger.
Skriv en kommentarReplik fra Sjællands Universitetshospital: Opråb blev ikke overhørt Bjarke og Eskild Lund Sørensen hævder mod bedre vidende, at sygehusledelsen sad alle opråb overhørig, og ingenting blev gjort for at bedre forholdene på fødegangen i Roskilde. Men vi burde have gjort mere langt tidligere, skriver ledelsen i denne replik til kronikken.
Skriv en kommentarLad os gøre sundhedsvæsenet til en HRO REPLIK til replikken FRA BJARKE OG ESKILD LUND SØRENSEN
Skriv en kommentar
Sikkerheden skal sikres i sundhedssystemet En god sikkerhedskultur skal være den centrale akse gennem sundhedssystemet. Det skal påskønnes at tale om sikkerhed – for de ansatte og patienternes skyld – og ledelsen skal gå forrest.
Skriv en kommentar
Coronakrisen kan lære os om nytænkning og samarbejde Erfaringerne fra corona skal ruste os mod fremtidens epidemier, men ikke kun det. Coronakrisens unikke samarbejde mellem forskellige fagligheder og aktører kan bruges til at løse de helt store udfordringer i vores sundhedsvæsen.
Skriv en kommentar
Der skal investeres i arbejdsmiljøet på akutafdelingerne nu, hvis sikkerheden for patienter som dig og mig skal sikres 55 pct. af respondenterne i et nyligt gennemført arbejdsmiljøsurvey for læger i akutmodtagelsen følte sig helt eller delvist udbrændte. Det har direkte konsekvenser for patientsikkerheden.
4 kommentarerHvad gør vi, når unge under 18 år har et misbrug af illegal receptpligtig medicin? Unge helt ned til 13-14-årsalderen bruger aktivt benzodiazepiner og opioider mod stress, angst, tankemylder eller som selvskade. I dag er det alt for tilfældigt, hvor de unge havner, hvilken hjælp de får – og om de overhovedet får hjælp.
1 kommentar
En dansk succeshistorie om offentlig-privat samarbejde: Hvad kan vi lære af den? Danmark er ved at miste sin internationale position inden for offentlig-private forskningssamarbejder, når det handler om lægemidler og registerforskning. Derfor bør vi styrke de danske miljøer for at kunne matche både internationale, offentlige forskningsmiljøer og lægemiddelindustriens vækst og oprustning på området.
Skriv en kommentar
Husstøvmideallergikere underbehandles i Danmark Vi skal sikre, at allergiramte danskere også får hjælp til efterårets oversete allergi. Mangelfuld behandling af husstøvmideallergi øger risikoen for at udvikle allergisk astma.
3 kommentarer