En simpel app – ‘Mit blodsukker i graviditet’ – har forbedret forløbet for kvinder med svangerskabsdiabetes (GDM) i Region Midtjylland. App’en er en telemedicinsk løsning, hvor den gravide kvinde på daglig basis sender sine blodsukkerværdier ind elektronisk i stedet for at møde til kontrol på hospitalet hver anden uge.
Den mulighed sikrer en højere kvalitet i kontrollen og sparer kvinden og hospitalspersonalet tid, siger Rubab Hassan Agha Krogh, der er overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Regionshospitalet Herning, hvor app’en er udviklet.
»Tidligere mødte kvinden ind til kontrol hver anden uge med en håndskreven log over sine blodsukkermålinger. Vi vidste ikke på forhånd, hvordan den så ud, og kunne i nogle tilfælde akut have brug for at sende kvinden til en scanning eller til samtale ved en diætist, hvis blodsukkeret i lang tid havde ligget for højt eller haft stor udsving. Det var ikke hensigtsmæssigt for kvinden, og det skabte organisatoriske problemer på hospitalet,« siger Rubab Hassan Agha Krogh.
Grøn, gul eller rød tilbagemelding
Efter aftale med en læge logger den gravide kvinde sit blodsukker i app’en før og efter et måltid. Hvis blodsukkeret afviger fra normalværdien, får kvinden direkte besked i form af enten en gul eller rød smiley. Ligger blodsukkeret inden for det normale referenceområde kvitterer app’en med en grøn smiley.
Sygeplejerskerne fra diabetes-teamet i svangreambulatoriet tilgår systemet én gang om ugen. Hvis der er for mange røde smileys tager de kontakt til en obstetrisk læge fra teamet, som vurderer blodsukkeret og planlægger det videre behandlingsforløb. Kvinden har mulighed for at supplere blodsukkermålingerne med en kort tekst, hvori hun kan beskrive årsagen til eventuelle blodsukkerudsving.
»Ser alting fint ud, behøver kvinden kun at komme til blodsukkerkontrol i forbindelse med den obligatoriske scanning hver fjerde uge. Hvis ikke, har vi nu mulighed for på forhånd f.eks. at booke tid til en ekstra scanning eller lave en aftale med diætisten – og informere kvinde, så hun er forberedt, når hun kommer til hospitalet. Det får alting til at glide meget lettere, og det er mere respektfuldt over for kvinden,« siger Rubab Hassan Agha Krogh.
Omkring tre pct. af alle gravide kvinder i Danmark får svangerskabsdiabetes, men Rubab Hassan Agha Krogh peger på, at der er kommet nye kriterier fra WHO til diagnosticering af sygdommen.
»Hvis disse kriterier indføres i Danmark, vil vi pludselig se langt flere gravide kvinder med svangerskabsdiabetes. Det vil betyde en stor ekstra belastning for vores afdeling, som vi gerne vil være på forkant med‚« siger hun.
Mange spildte minutter
I Regionshospitalet Hernings svangerskabsambulatorium ses omkring 150 gravide kvinder med svangerskabsdiabetes hvert år. Inden app’en blev implementeret foretog afdelingen en undersøgelse, som viste, at en gravid kvinde gennemsnitligt brugte 127 min. pr. kontrolbesøg. Heraf udgjorde transporttid 57 min., ventetid 40 min., mens selve konsultationen tog 37 min.
»Vi har et stort optageområde, og nogle kvinder må tage fri fra arbejde og bruge mange timers transporttid hver vej for at fremvise nogle ofte helt normale blodsukkerværdier. Vi har endnu ikke evalueret ‘Mit blodsukker i graviditet’, men hvad vi hører er, at kvinderne er glade for løsningen, som sparer dem for meget besvær,« siger Rubab Hassan Agha Krogh
Hun tilføjer, at arbejdsgangene på afdelingen er blevet meget mere rolige og organiserede. »Og så er det enormt værdifuldt, at vi kan følge blodsukkeret fra dag til dag og gemme oplysningerne elektronisk,« siger ,« siger Rubab Hassan Agha Krogh.
App’en er udviklet i samarbejde med den webbaserede platform Ambuflex, hvilket betyder, at informationerne kan tilgås i den elektroniske patientjournal. Foruden Regionshospitalet Herning har Aarhus Universitetshospital, Skejby for nylig taget app’en i brug.