Lægemiddelkomite vil vaccinere patienter i biologisk behandling Immunsvækkede patienter bør vaccineres mod pneumokokker, mener Den Regionale Lægemiddelkommité i Region Midtjylland.

Patienter, der modtager biologisk behandling, får et svækket immunsystem og er derfor i fare for at blive inficeret med pneumokokker, der kan udløse lungebetændelse. Det ønsker den regionale lægemiddelkomité i Region Midtjylland at gøre noget ved. Deres forslag til en strategi er at vaccinere alle biologisk behandlede patienter mod infektion med denne bakterie – det fremgår af referatet fra det seneste komitémøde.

»Danmark halter bagefter i forhold til at vaccinere mod f.eks. pneumokokker, sådan som man gør mange andre steder i verden. I et forsøg på at komme med på den vogn, anbefaler lægemiddelkomiteen at vaccinere visse undergrupper af patienter, som har et svækket immunsystem,« siger Henning Danielsen, der som ledende overlæge ved Medicinsk Afdeling i Hospitalsenhed Midt er medlem af komittéen.

Hvor mange patienter, der vil tilbudt en sådan vaccination vil han nødigt sætte tal på. Men det vil formentlig være i størrelsesordnen et par hundrede, der har modtaget biologisk behandling for deres gigt- eller tarmsygdomme – en behandling, hvor immunsystemet på en eller anden måde er afsporet, og hvor den biologiske behandling vil øge risikoen for betændelsestilstande.

»Vores anbefaling havner nu i Klinikforum, der består af de lægefaglige direktører, forvaltningen og regionsdirektørerne, som træffer den endelige beslutning på baggrund af bl.a. vores faglige vurdering,« siger han.

Skriv kommentar