Læger og it. It og læger. Ikke to ord, der klinger rigtig godt sammen. Især ikke, hvis man lytter til de mange læger, der har ytret sig kritisk om Sundhedsplatformen; Region Hovedstaden og Region Sjællands nye, store og dyre elektroniske patientjournal (EPJ).
Men der er også it-nørder blandt læger, og en af dem hedder Søren Lippert – thoraxkirurg og it-forsker.
De første tyve år af sit arbejdsliv brugte Lippert på operationsstuer og i ambulatorier, men interessen for it har altid fulgt ham. Derfor skiftede han for tyve år siden spor og begyndte at beskæftige sig med sundhedsinformatik – og i særdeleshed elektroniske patientjournaler.
»Mange af de nye, store elektroniske patientjournaler er opbygget som en papirjournal, men uden det overblik, muligheden for at flytte rundt på de fysiske papirer gav. Og det har lægerne savnet helt vildt«
– Søren Lippert
I 2008 – som 60-årig –, blev han indskrevet som ph.d. på IT-Universitetet under professor Søren Lauesen, der er ekspert i store, offentlige it-systemer.
Lauesen havde fået fem millioner kr. af Det Strategiske Forskningsråd til en række projekter, der skulle undersøge muligheden for at bygge bedre systemer til sundhedssektoren, og Søren Lippert lagde billet ind på et projekt, hvis formål det var at bygge en bedre elektronisk patientjournal.
Visualiseringssystem
Siden da har de to Søren’er arbejdet sammen, og ved at kombinere deres kompetencer og viden som henholdsvis it-ekspert og kliniker med it-indsigt har de bygget et visualiseringssystem, der kan bygges oven på en hvilket som helst elektronisk omsorgs- eller patientjournal, og som kan give klinikerne det samlede overblik, som de to forskere mener, at alle de nye store EPJ’er mangler.
»Da vi havde papirjournaler, kunne man rimelig let orientere sig. Man kunne se, hvor tyk journalen var, man kunne finde røntgenbilleder og tage dem ud og lægge dem ved siden af prøvesvarene, og man kunne bladre. Det gav overblik. Mange af de nye, store elektroniske patientjournaler er opbygget som en papirjournal, men uden det overblik, muligheden for at flytte rundt på de fysiske papirer gav. Og det har lægerne savnet helt vildt,« fortæller Søren Lippert, der i 2012 afleverede sit ph.d.-projekt; en EPJ, som samler alting i én generisk struktureret database og giver de enkelte specialer mulighed for at tilpasse systemet til lige netop deres behov.
Oven på Søren Lipperts EPJ har de to Søren’er i fællesskab bygget et datavisualiseringsværktøj, som de begge mener kunne gavne langt de fleste EPJ-systemer.
»Jeg udviklede visualiseringsværktøjet sideløbende med, at Søren skrev sin ph.d., og vi har løbende testet de to ting på hinanden. Jeg har i mange år brugt systemer til sundhedssektoren til at teste de ting, jeg har bygget — de systemer er så uendeligt komplicerede, så hvis et redskab kan håndtere dem, kan det klare hvad som helst,« fortæller professor Søren Lauesen, der ikke er i tvivl om, at visualisering kan gøre en stor forskel for brugernes tilfredshed med en EPJ.
Mindre arbejdspres
»Mange års forskning har vist, at overskuelig visualisering af data gør det langt mere forståeligt og giver et mindre tankemæssigt arbejdspres end f.eks. at skulle huske tre datoer og dertilhørende blodprøveværdier, mens man bladrer rundt på siderne i den elektroniske journal.«
Problemet i mange nye it-systemer er ifølge Lauesen, at brugerfladen ikke er intuitiv, og at den ikke giver overblik. Det er det, visualiseringsværktøjet kan råde bod på. Det trækker alle data relateret til en given patient ind på ét skærmbillede og viser f.eks. blodprøvesvar, blodtryk, billeddiagnostik og kliniske observationer på en tidslinje, så lægen kan se patienten som et forløb.
»Systemet er så enkelt, at de enkelte afdelinger kan designe deres egen brugergrænseflade og tilmed deres egne specialeskemaer. Det skal være så intuitivt, at man hverken behøver manual eller eksperter. Og afdelingerne skal selv kunne fixe fejl frem for at være afhængig af en leverandør,« siger Søren Lippert.
Da Lippert var færdig med at bygge sin EPJ i 2012, blev den vist frem til flere store producenter af it-systemer, men her var beskeden, at man kun var interesserede i løsninger til mobile enheder. Derfor har de to gange Søren siden da fokuseret på visualiseringsværktøjet, hvis brugervenlighed de har testet på både almindelige mennesker og læger.
»Lægerne spørger, hvornår de får det. De har selvfølgelig også givet os en masse god og konstruktiv kritik, men de har virkelig været meget interesserede i at få lov at bruge systemet,« fortæller Søren Lauesen.
Kan ikke bygges på to-tre år
»Man kan ikke bygge det perfekte system. Men man kan bygge et system, der gør det nemt for brugeren at tilpasse systemet sine behov«
– Søren Lauesen
Da Søren Lippert begyndte at arbejde med sundhedsinformatik for 20 år siden, sad han sammen med en daværende kollega og snakkede om at designe en elektronisk patientjournal:
»Vi havde en masse drømme og visioner og troede, at vi kunne bygge et godt system på to-tre år. Men det kan man ikke. Det er så indviklet. Jeg bliver ved at blive overrasket over, hvor kompliceret det er at rumme alle de ting, sundhedsvæsenet skal vide, i ét system — selvom jeg ved, at det er vanvittig kompliceret.«
»Man kan ikke bygge det perfekte system. Men man kan bygge et system, der gør det nemt for brugeren at tilpasse systemet sine behov. Og det er det, vi mener, at klinikerne får mulighed for med visualiseringsværktøjet, som vi har bygget,« supplerer Søren Lauesen.
Professoren, der også bruger en stor del af sin tid på at rådgive regeringen om, hvordan man kunne have undgå nogle af de store it-skandaler, der har fyldt de seneste år, drømmer om at få lov at teste visualiseringsværktøjet sammen med Epics Sundhedsplatform, når der er faldet ro på implementeringen af det store system i Region Hovedstaden.
»Jeg ved, de er udfordrede på at tilpasse systemet til specialerne, og det vil vi rigtig gerne forsøge at hjælpe med,« siger Lauesen.
Programdirektør for Sundhedsplatformen, Gitte Fangel, kan ikke udtale sig om Lipperts og Leuesens konkrete projekt, men mener, at den nuværende sundhedsplatform også kan give tilsvarende overblik og kan tilpasses den enkelte læges behov.
Men ellers er det oplagt at vurdere systemet, når den nuværende udrulningsplan af Sundhedsplatformen er færdig. Til den tid skal Sundhedsplatformen evalueres.