Marianne Tang Severinsen, professor og overlæge ved Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital, har særligt fokus på at binde forskning og det kliniske arbejde tættere sammen.Foto: Lene Pedersen

Vinder: »Det handler om hele tiden at være en attraktiv arbejdsplads« For andet år i træk vinder Aalborg Universitetshospital for sin behandling af akut leukæmi. Kåringen tilskriver Marianne Tang Severinsen, professor og overlæge ved Hæmatologisk Afdeling, blandt andet en lille afdeling, hvor de har et særligt godt kendskab til patienterne.

Hvad siger du til, at din arbejdsplads vinder for andet år i træk som bedst til at behandle akut leukæmi?

»Det er en dejlig nyhed. Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi har en behandlingsansvarlig læge, som er meget tæt på de enkelte patienter. Det kan vi selvfølgelig med fordel gøre i en mindre afdeling, hvor der er færre læger om opgaven. Vi kender vores patienter rigtig godt. Vi ved, hvad der sker med de enkelte patienter hele tiden og har fokus på at gøre det godt på den enkelte patients niveau

»Vi er organiseret i teams med sygeplejersker og læger, som er koblet på patienterne. Det gør, at vi allesammen kender dem. Akut leukæmi er et område, som vi i den grad har fokus på. Vi prøver hele tiden på at uddanne sygeplejersker til at tage sig af det her område. Det er virkelig hjerteblod. Det tror jeg er en fordel.«

Hvilken betydning tillægger du vores kåring af Danmarks Bedste Hospital?

»Det har en kæmpe betydning. Det er en anerkendelse, og det giver blod på tanden. Det er hårdt arbejde, og mange gange også arbejde, som foregår uden for arbejdstiden. Så det er virkelig noget, der styrker min arbejdsglæde og giver lyst til at fortsætte.«

Hvordan vil du betegne arbejdsmiljøet på jeres afdeling?

»Det er frygteligt travlt. Men vi har en rigtig god stemning i afdelingen. Vi har det godt mellem personalegrupperne på tværs af fagområder. Vi har som afdeling formået at holde på vores sygeplejersker, på trods af at vi har virkelig travlt. Vi har mange sygeplejersker, som har været her i flere år. Det betyder rigtig meget, at man kan lide hinanden. Så vi har vanvittig travlt, men folk hygger sig sammen, også i fritiden. Jeg tror, at sammenhængskraften i vores afdeling er, at der er en god stemning.«

Hvad tror du er årsagen til, at netop I er så dygtige til at behandle akut leukæmi?

»Det er en fælles opgave, og vi har en nærhed omkring patienterne. Jeg tror, at det er en fordel, at vi har alle patienter på vores afdeling. Vi er ikke delt op på flere matrikler. Og vi har gode teams på tværs af faggrupper. Det tror jeg virkelig betyder noget. Vi har et team, hvor der både er folk fra forskning, sekretærer, sygeplejersker og læger, der har med området at gøre. Der er god respekt mellem faggrupperne. Så det er en tværfaglig indsats. Og så er der vores fokus på og personlige kendskab til patienterne. Vi har også et stabilt personale og har ikke for meget udskiftning.«

»Og så tror jeg, at vores fokus på forskning og uddannelse har haft en indflydelse på det. Jeg vil rigtig gerne binde forskningen sammen med det kliniske. Det er i klinikken, at hverdagsspørgsmålene opstår. Når man ved, hvilke udfordringer klinikeren står med, så er det nemmere at lave noget klinisk relevant forskning. Det har været et bevidst fokus, at vi skal have nogle læger til at forske i leukæmi. Det er samtidig en måde at hjælpe de studerende ind og få dem til at interessere sig for specialet. Det handler jo om at få uddannet hele fødekæden fra unge læger og sygeplejersker, så vi alle sammen synes, at det her er værd at arbejde med. Det er et fællesskab. Vi har fyraftensmøder om leukæmi og praktisk behandling. Det er vigtigt at skabe noget ejerskab, så alle føler sig en del af det.«

Mærker I den ‘krise’ i sundhedsvæsenet, som alle taler om i øjeblikket? 

»Det gør vi. Det mærker vi ved, at vi har travlt. Noget af det sværeste er, hvis personalet rejser. Det har vi faktisk ikke være så hårdt ramt af som mange af vores andre medicinske afdelinger, hvor personalet har sagt op. Det er frygtelig vigtigt at holde fast i vores personale. De har jo kompetencer, der er erhvervet gennem flere års arbejde inden for specialet. Så vi kan ikke bare få en ny sygeplejerske til at overtage eller have den samme viden. Det tager år at udvikle de kompetencer. Så det er meget vigtigt at holde på vores sygeplejersker og læger.«

Hvis du skal pege på noget, der kan forbedre jeres muligheder for at yde endnu bedre behandling, hvad vil det så være?

»Det handler om hele tiden at være en attraktiv arbejdsplads, så vi fastholder det dygtige personale. Det handler ikke kun om løn, men også om gode relationer og god ledelse. Det kan være svært at være attraktiv, når man bor lidt uden for det centrale Danmark. Vi kan ikke regne med, at folk kommer af sig selv. Vi er nødt til at have et godt arbejdsmiljø, for at folk gider at være her og rejse hertil.«

»Det starter faktisk med, at vi har nogle medicin- og sygeplejerskestuderende, som føler sig tilpas i vores afdeling, får lyst til at lære mere om hæmatologi og får lyst til at vende tilbage. Jeg synes, at vi er lykkedes med at tage imod de unge og få dem ind i vores afdeling. Og jeg tror, at forskning er vigtig i den sammenhæng. Så vi styrker vores viden fra flere sider af – både fra den praktiske og forskningsmæssige side.«

DBH2023_Akut leukæmi

Rang 2023Rang 2022HospitalScore
11Aalborg100
24Aarhus99
32Roskilde99
45Odense97
53Rigshospitalet87
66Herlev86

Skriv kommentar