Fra årsskiftet har stofmisbrugerne fået samme rettigheder som andre patienter i sundhedsvæsenet. De kan nu frit vælge behandlingssted. Det er selvfølgelig vigtigt at give stofmisbrugere de samme rettigheder som andre, og det hilser jeg principielt velkommen. Det er dog ikke uproblematisk og får store konsekvenser for patientsikkerheden. Misbrugsområdet er præget af patienter, der som udgangspunkt generelt hellere vil have for meget end for lidt ‘medicin’. Vi taler om potent medicin — methadon, buprenorphin og benzodiazepiner. Sundhedsstyrelsen har lavet bindende retningslinjer...

Psykiater: Diagnosen i et register dokumenterer ikke forekomsten af skizofreni Psykiater Julius Vinbjerg stiller sig kritisk over for sammenhængen mellem hashpsykose og senere diagnosticering med skizofreni. For hvordan stilles diagnosen egentlig i dag?
1 kommentar
Psykologformand med begrænset indsigt Eva Secher Mathiasens viden om forholdene på psykiatriske afdelingers samt hvilke kompetencer, der er brug for, er åbenlyst meget begrænsede.
Skriv en kommentarSygehusene tynges af andet end dyr medicin So-ein-ding-komplekset har fået politikerne til at prioritere at investere i partikelkanon og i robot-kirurg uden at godtgøre en forbedret kvalitet i behandlingen
Skriv en kommentarSkal Sundhedsstyrelsen fortsat være stærk og samfundsmedicinsk funderet? Det ikke overraskende, at ledende embedslæge Henrik L. Larsen er uenig med Embedslægeforeningens bestyrelse og dermed med de fleste af sine kolleger i spørgsmålet om embedslægernes fremtid.
Skriv en kommentarFejl i artikel om alkohol Manglende præcision i referat af artikel i BMJ
Skriv en kommentarSagen er vundet – klienten er mega skæv Hvem skal styre dansk misbrugsbehandling – Gadejuristinstitutionen eller Sundhedsstyrelsen? Det vil være rart at få afklaret.
Skriv en kommentarSocialt udsatte har også rettigheder Gadejuristen er sat i verden for at hjælpe samfundets svageste, når de bliver klemt af systemet — herunder af sundhedssystemet. Konflikter med læger er dog sjældne.
Skriv en kommentar
Private jurister blander sig i lægeligt arbejde Den private organisation Gadejuristen respekterer ikke Sundhedsstyrelsens vejledning om behandling af stofmisbrugere i substitutionsbehandling og blander sig på en uheldig måde i misbrugslægernes arbejde.
Skriv en kommentar
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Nærvær og empati kan andet og mere end chatbots Kunstig intelligens stormer frem, og ChatGPT er på alles læber. Nye sprogmodeller åbner uanede muligheder for innovation, også i sundhedsvæsenet. Den nye digitale virkelighed er i al sin vorden en realitet, vi er nødt til at forholde os til. Konstruktivt, men også kritisk, skriver Mia Gall Grandahl, speciallæge i psykiatri og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS.
Skriv en kommentar
Voucher-forslag fra EU-Kommissionen er en potentiel game changer Alle er enige om, at antimikrobiel resistens (AMR) udgør en stigende global sundhedstrussel, men ingen vil betale for udviklingen af nye typer antibiotika. Med EU-Kommissionens forslag til revision af EU’s lægemiddellovgivning er der dog håb forude. Tildelingen af en voucher, som modtageren kan sælge videre til høj pris, vil ændre situationen markant.
Skriv en kommentar