Mangel på anæstesi- og operationssygeplejersker på landet offentlige hospitaler får Dansk Herniedatabase til at kalde på øjeblikkelig handling fra ledere og politikere.Foto: Region Hovedstaden

Vi visiterer kirurgiske patienter til privathospitalerne, men glemmer uddannelsen Tusindvis af brokpatienter visiteres til operation på et privathospital for, at det offentlige kan overholde behandlingsgarantien, og tendensen er den samme indenfor stort set alle skærende specialer. Vi ser med stor bekymring på den fremtidige kvalitet af kirurgi, der kan tilbydes i Danmark, skriver styregruppen i Dansk Herniedatabase.

Dette debatindlæg er skrevet af styregruppen i Dansk Herniedatabase: Jacob Rosenberg, Frederik Helgstrand, Kristian Kiim Jensen, Kristoffer Andresen, Thorbjørn Sommer, Nadia Henriksen, Thue Bisgaard, Nina Wensel, Allan Dorfelt, Mette Willaume, Hans Friis-Andersen, Marianne Krogsgaard og Lene Pejtersen.

I et desperat forsøg på at overholde 30 dages-behandlingsgarantien på de offentlige sygehuse visiteres tusindvis af patienter med brok til operation på privathospital.

Det skyldes overvejende en udtalt mangel på anæstesi- og operationssygeplejersker på de offentlige sygehuse, og det ser ikke ud til, at situationen bedres foreløbig. Det tager to år at uddanne en anæstesisygeplejerske, så der er ikke en løsning lige om hjørnet.

For patienterne er konsekvensen, at det kun er de mest raske, der tilbydes operation, imens de mest syge blot må vente til bedre tider

Patienterne får nu og her en udmærket behandling på privathospital, men denne strategi kan være som at tisse i bukserne for at holde varmen.

På privathospital udføres alle operationer af en speciallæge, men der er aktuelt ingen oplæring af yngre kirurger. Dermed får vi ikke uddannet de kommende kirurger i at udføre operation for brok.

Der er lignende alvorlige kapacitets- og uddannelsesproblemer for kommende kirurger indenfor stort set alle andre skærende specialer. Vi fremhæver her broksygdomme, da vi som bestyrelse for Dansk Hernie database er det nationale talerør for denne store sygdomsgruppe.

Kun operation til de mest raske

I hovedstadsområdet er der nu stort set lukket for planlagte operationer for brok på de offentlige sygehuse, og alle patienter uden svære konkurrerende lidelser sendes til privathospitalerne efter en udbudsaftale.

For patienterne er konsekvensen, at det kun er de mest raske, der tilbydes operation, imens de mest syge blot må vente til bedre tider.

I ventetiden forværres patientens gener, og nogle må opereres akut med en betydelig risiko for potentielt livstruende komplikationer, end hvis man blev opereret tidligere.

Privathospitalerne bliver ofte kritiseret for ikke at bidrage med uddannelse, men nu er chancen der for at få lavet det om

Det er noget vi som samfund, hverken kan være bekendt eller på den lange bane har råd til. I udbudsaftalen i Region Hovedstaden er der imidlertid en uddannelsesoption, men den er ikke aktiveret, og resultatet er derfor, at der stort set ikke foregår uddannelse af kommende kirurger indenfor brokoperationer i hovedstadsområdet.

Det er så grelt, at man nu på Bispebjerg Hospital er stoppet med at ansætte læger i introduktionsstillinger i kirurgi, idet man ikke kan tilbyde en sufficient kirurgisk uddannelse. Der er lignende problemer i de øvrige regioner, og det kalder derfor på en hurtig løsning.

Den bedste løsning vil selvfølgelig være at opruste bemandingen på de offentlige sygehuse, så man igen kan varetage uddannelsesfunktionen af de kommende kirurger.

Det ser imidlertid meget vanskeligt ud, og selvom vi måske kan skrue på lønnen for sygeplejerskerne, så tager det tid at få dem tilbage i job eller få uddannet nye.

Selv hvis man skulle importere uddannet personale fra udlandet, vil det stadig tage lang tid, før de kan arbejde, pga. procedurer for godkendelse af autorisation og ikke mindst tid til at lære dansk.

Privathospitaler er en kortsigtet løsning

Imens vi arbejder på de langsigtede løsninger for at kunne huse alle operationerne på de offentlige sygehuse, må vi derfor også arbejde med løsninger på den kortere bane, og her spiller privathospitalerne en væsentlig rolle.

Det er således helt afgørende, at man gentænker samarbejdet med de private sygehuse. Der skal ikke være en uddannelsesoption i et udbud, men derimod et uddannelseskrav.

Taksterne må selvsagt afspejle dette, så vi kan sende vores unge kirurger ud til de private sygehuse, hvor de vil kunne oplæres i de forskellige typer af operationer. Kvaliteten af operationerne påvirkes ikke af, at en speciallæge assisterer og superviserer den uddannelsessøgende læge.

Privathospitalerne bliver ofte kritiseret for ikke at bidrage med uddannelse, men nu er chancen der for at få lavet det om.

I Dansk Herniedatabase ser vi med stor bekymring på behandlingstilbuddet til patienter, der ikke er egnede til behandling på privathospitaler og på den fremtidige kvalitet af kirurgi, der kan tilbydes i Danmark.

Vi kalder derfor på øjeblikkelig handling fra de ansvarlige ledere og politikere for at fastholde den høje kvalitet af behandling, vi kan tilbyde danske patienter fremover.

Læs også: Mangel på sygeplejersker går ud over uddannelsen af speciallæger

Skriv kommentar