Tandsygdom bør dækkes økonomisk som alle andre komplikationer til diabetes Personer med diabetes har forøget risiko for at udvikle parodontitis. Men mens behandling for komplikationer som fodsår, nyrekomplikationer, synsproblemer og hjerte-kar-sygdom sker på det offentliges regning, må folk selv til lommerne, hvis tænderne skal reddes.
Vogteren af DSAM’s arvesølv giver formandsstafetten videre Gennem sine seks år som formand for Dansk Selskab for Almen Medicin har Anders Beich været en markant stemme i sundhedsdebatten. I den tid har han sat en faglig ære i at skære igennem det, han kalder en jungle af autoriseret sundheds-bullshit, og samtidig stå fast på, at rollen som praktiserende læge bygger på relationer og gensidig tillid læge og patient imellem. Her er hans afskedstale og velkomstord til DSAM’s nye formand.
Når forskning er en hjertesag Nysgerrige hjertelæger med næse for gode projekter, en særlig finansieringsmodel og politisk medvind er elementer i forklaringen på dansk kardiologisk forsknings gode, internationale ry. Det er skabt gennem mange år og hviler på et meget bredt fundament. Fremover venter nye tværfaglige samarbejder.
Derfor er dansk kardiologisk forskning i verdensklasse Den internationale status, som dansk hjerteforskning har opnået, er et skoleeksempel på, hvor langt man kan nå, når klinik og politik finder fælles fodslag, siger Novo Nordisk Fondens senior vice president.
En prop i hjertet kan forhindre en i hjernen Hvad gør man, når den medicin, der skal beskytte patienter med hjerteflimmer mod blodpropper, forårsager blødninger, der kan være lige så farlige? Forskere i Aarhus har vist, at en lille operation på ca. 40 minutter er et godt alternativ.
Lægen Grethe følte sig ‘fanget i et højhastighedstog’ Efter et lægeliv med turbo på både speciallægeklinik og operationsstuen sadlede 65-årige Grethe Harbo for 6 år siden om og uddannede sig til lægefaglig coach.
Læger mistrives længe, før de beder om hjælp Forhenværende overlæge og speciallæge Grethe Harbo arbejder nu som lægefaglig coach. I sin konsultation, ‘Lægens Stol’, møder hun ofte kolleger, der er tæt på at bukke under for tårnhøje krav og stort arbejdspres.
Mere ulighed i sundhed, tak Afdelingsledelserne sidder i det daglige krydspres fra patienter, personale, forvaltninger og politikere. Men når opgaverne er flere end ressourcerne, bør de også have retten og pligten til at gøre det, der gavner patienterne mest.
Vi må godt være stolte I landet, hvor janteloven er opfundet, er vi ikke vant til at løbe rundt og slå os på brystet i begejstring over os selv og vores landsmænd. Men det må være på sin plads at fremhæve, når nogen gør det rigtig, rigtig godt.
Ny medicin hæver standarden for behandling af diabetes samt hjerte- og nyresygdom SGLT-2-hæmmere og aldosteronantagonister sprænger skalaen for, hvad man kan forvente af et lægemiddel. Nyt studie viser imponerende effekter ved både diabetes, nyresygdom og hjertesygdom.