Det er i særklasse klinikernes fortjeneste, at dansk kardiologisk forskning har formået at sætte grundige, internationale aftryk på en meget bred palette fra forebyggelse over udvikling af nye teknikker til medicinsk behandling på det kardiologiske område. Det mener Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, senior vice president i Novo Nordisk Fonden, der bl.a. er overordnet ansvarlig for fondens bevillinger til sundhedsvidenskabelig forskning. »Det, der fanger en i denne her succeshistorie, er, i hvor høj grad den har udspillet sig i klinikken. Ikke fordi...

Når forskning er en hjertesag Nysgerrige hjertelæger med næse for gode projekter, en særlig finansieringsmodel og politisk medvind er elementer i forklaringen på dansk kardiologisk forsknings gode, internationale ry. Det er skabt gennem mange år og hviler på et meget bredt fundament. Fremover venter nye tværfaglige samarbejder.
Skriv en kommentar
Derfor er Dansk Hovedpinecenter i verdensklasse På et overset område har centrets forskere skabt konkrete resultater og skubbet selve forskningen fremad på globalt plan. Sådan lyder vurderingen fra Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der har ansvaret for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sundhedsvidenskabelig forskning.
Skriv en kommentar
En prop i hjertet kan forhindre en i hjernen Hvad gør man, når den medicin, der skal beskytte patienter med hjerteflimmer mod blodpropper, forårsager blødninger, der kan være lige så farlige? Forskere i Aarhus har vist, at en lille operation på ca. 40 minutter er et godt alternativ.
Skriv en kommentarDerfor er de i verdensklasse Internationale projekter, solide resultater og ‘precision medicine’ er den cocktail, der gør, at danske forskeres indsats for at forbedre overlevelseschancerne for cancerramte børn og unge er førende på internationalt plan.
Skriv en kommentar
Derfor er CRIC i verdensklasse Forskerne tester etablerede behandlinger på meget vanskelige patienter inden for et felt, hvor der i udpræget grad mangler evidens for effekten. Sådan lyder vurderingen fra Niels-Henrik von Holstein-Rathlou, der har ansvaret for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sundhedsvidenskabelig forskning.
Skriv en kommentar
Shhhh, der forskes Selv om hovedpine er en af verdens mest almindelige og samfundsbelastende sygdomme, er området genstand for relativt lidt forskningsmæssig opmærksomhed. Men en dedikeret forskerflok i Danmark har taget opgaven på sig og har placeret sig solidt i den globale elite.
Skriv en kommentar
De fandt nøglerne til leukæmiens maskinrum Børneonkologerne på Rigshospitalet har et hav af forskningsprojekter i gang og en perlerække af resultater bag sig. Et af de virkeligt banebrydende er udviklingen af nye måleteknikker af en hidtil uset præcision. Det har affødt en kaskade af nye projekter, som igen har ført til behandlingsændringer, så endnu flere børn og unge kan overleve leukæmi.
Skriv en kommentar
Lægen bag Børnecancerfonden: »Indtil 1960’erne døde alle børnene jo« »Ordentlig forskning er forudsætningen for ordentlig behandling, og ordentlig behandling er forudsætningen for, at børnene bliver raske.« Sådan siger initiativtageren til Børnecancerfonden, 87-årige Henrik Hertz, som har gjort mere end de fleste for at gøre ordene til virkelighed.
Skriv en kommentar
Dansk forskning: Færre doser gav færre bivirkninger, men samme overlevelse Stoffet asparaginase står som en hjørnesten i behandlingen af akut lymfatisk leukæmi (ALL), men det belaster kroppen. Forskere fra Aarhus har stået i spidsen for et nordisk studie, som viser, at patienterne kan nøjes med færre doser end tidligere.
Skriv en kommentar
Truet efter banebrydende forskning: »Jeg håber, du sover godt om natten« Den forskning, som professor og overlæge på Rigshospitalets intensivafdeling Anders Perner har stået i spidsen for, har reddet tusindvis af liv og sparet mange penge. Den har også nappet hans barnetro og gjort ham en kende kynisk.
Skriv en kommentar
Sådan skaber man et globalt tiptop forskerteam Find et smalt forskningsfelt, få et hurtigt gennembrud og gerne med medvind fra den teknologiske udvikling, plej din indre politiker, ansæt de rigtige folk, knokl i årevis, slug et hav af skuffelser, og håb så på en smule held. Sådan lyder opskriften på international succes, hvis man spørger professor Jes Olesen, grundlæggeren af Dansk Hovedpinecenter.
Skriv en kommentar