Regionsrådsformand: Almenmedicinere skal ikke tvinges ud i praksis
»Det er klart, at det umiddelbart lyder tillokkende, hvis man med et trylleslag kunne flytte almenmedicinere ud i praksis og dermed fjerne lægemanglen i praksis. Men sådan fungerer det jo ikke i virkeligheden af flere grunde,« siger Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og kommende formand for Danske Regioner.

Regionsrådsformand: Almenmedicinere skal ikke tvinges ud i praksis 770 læger uddannet i almen medicin arbejder ikke som praktiserende læger. Men løsningen på lægemanglen i almen praksis er ikke at afvise almenmedicinere på sygehusene, mener regionsrådsformænd.

Hvis alle de almenmedicinere, der i dag arbejder på offentlige hospitaler og psykiatriske sygehuse, i stedet arbejdede i almen praksis, ville lægemanglen i alle regioner på nær Nordjylland være afhjulpet. Det viser en ny analyse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Her fremgår det, at 770 læger, der er uddannet i almen medicin, ikke arbejder som praktiserende læger, men i stedet for på bl.a. offentlige hospitaler, psykiatriske sygehuse og i udlandet.

Men løsningen på lægemanglen i almen praksis er ikke at afvise speciallægerne i almen medicin, når de søger arbejde på landets hospitaler. Sådan lyder det fra flere regionsrådsformænd, der i stedet vil gøre almen praksis mere attraktiv at arbejde i.

»Det er klart, at det umiddelbart lyder tillokkende, hvis man med et trylleslag kunne flytte almenmedicinere ud i praksis og dermed fjerne lægemanglen i praksis. Men sådan fungerer det ikke i virkeligheden af flere grunde,« siger Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og kommende formand for Danske Regioner.

Hun uddyber:

»Den første grund til, at det ikke kan lade sig gøre, er, at vi ikke kan tvinge folk til at slå sig ned i praksis, hvis de ikke ønsker det. Den anden er, at vi ikke ved, om de ville slå sig ned i praksis eller tage til Norge eller noget helt tredje, hvis vi afviser at ansætte dem på sygehusene. Den tredje er, at man ikke kun mangler læger i praksis, der er også en række steder, hvor vi slås med lægemangel på sygehusene,« siger hun.

OK18 er vigtig

Ifølge Stephanie Lose gælder det derfor ikke om at tvinge speciallægerne i almen medicin ud i almen praksis. Det gælder om at gøre sektoren så attraktiv, at flere har lyst til at nedsætte sig som praktiserende læger.

»Jeg tror, det bedste værktøj er, at vi bidrager til, at nogle af de læger, især dem under uddannelse, fremadrettet har lyst til at slå sig ned i praksis i stedet for at søge alle mulige andre steder hen,« siger hun.

Stephanie Lose lægger vægt på, at PLO’s analyse viser, at især mange ældre almenmedicinere arbejder på sygehusene. Kun 21,2 pct. af almenmedicinerne på sygehusene er således under 50 år, og derfor giver det bedre mening at fokusere på dem, der er under uddannelse, mener hun.

»Jeg synes, den overenskomst, vi har indgået i fællesskab, er et rigtig godt første skridt. Den er med til at skabe ro om almen praksis’ fremtid, og det er en aftale, vi er glade for både hos regionerne og de praktiserende læger. Derfor håber jeg, den bidrager til, at man kan se et fremtidsperspektiv og et udviklingsperspektiv i almen praksis.«

Vil flytte problem

Også Heino Knudsen (S), der er formand for Region Sjælland, mener, det er en dårlig idé at gå udenom almenmedicinere, når man skal ansætte folk på landets sygehuse. Det vil bare flytte problemet fra en del af sundhedsvæsenet til en anden.

»Vi mangler både læger på vores sygehuse og i almen praksis. Så hvis vi flyttede alle speciallæger i almen medicin ud i almen praksis i morgen, ville vi skab et endnu større problem, end vi har i dag,« siger han.

»Når det er sagt, er vi meget opmærksomme på, hvordan vi får flere læger ud i almen praksis. Derfor har vi også arbejdet benhårdt på at få et speciale i akutmedicin, netop for forhåbentligt at kunne bruge de læger og kompetencer f.eks på landets akutmodtagelser frem for at bruge almenmedicinere,« fortsætter han.

Heino Knudsen understreger, at Region Sjælland især har sat ind på at få de yngre læger tidligt ud i regionen, så de både bliver mere positivt stemt over for at arbejde på sygehus og i almen praksis i Region Sjælland.

»Jeg mener grundlæggende, at vi skal uddanne flere læger, end vi gør i dag. Og så arbejder vi rigtig hårdt på at få forankret lægeuddannelsen i Region Sjælland også, så vi får nogle læger, der bliver forankret mere i vores region,« siger han.

»Vi er i forvejen den region med flest uddannelsesstillinger i almen praksis forholdsmæssigt, men vi har udfordringer med at få dem besat. Derfor er det vigtigt for os at få en uddannelse forankret for at få lægerne ud i vores region tidligere,« siger han.

Kommentarer

 1. Nu er det jo ikke stephanie der afgør om det er blevet mere attraktivt med ok 18 end det var før. Foreløbig er de få fordele der kunne lune en smule (dm2/kolhonorar) sat på stand-by medens den nye grænse 1475 til 1550 er trådt i kraft med fuld musik. (Har lige selv måttet åbne og fået 79 pt extra svarende til 5,1% øget arbejdsbyrde svarende til godt 2 timers extraarbejde ugentligt). Måske har de glemt at det tager mindst 12 år at levere en praktiserende læge + lidt barsel, lidt 4-5 års regel mv. Til den tid er vi alle gået på pension. Hvis regionerne som de plejer igenigen melder pas bliver det en pæl i øjet på den smule optimisme der kom med at der trods alt kom en underskrift på ok 18. Man kan så gætte på om det fremskynder eller forhaler pensionstidspunktet for os andre…

 2. Fik kaffen galt i halsen da Freitag tonede frem på morgenradioen den anden dag, med opfordring til Regionerne om at se på de mange hospitalsansatte almen medicinere – “bare 100 overført til almen praksis ville hjælpe gevaldigt”! Forstemmende at PLO formanden overhovedet nævner dette (udtalelsen kan selvfølgeligt være klippet til ukendelighed i radioen). Freitag må vel bebrejde sig selv den fortsat manglende rekruttering og konstatere, at det uoverskuelige kludetæppe af en overenskomst, hvor lægerne tager hele risikoen, ingen ved hvad konsekvenserne bliver, er en tordende fiasko. Freitag – lad dog de almenmedicinere, der forståeligt ikke orker almen praksis være i fred!

 3. når man så dertil lægger at der de seneste år er kommet en ukompenseret ekstra skat på arbejdet i form af afgifter til akkreditering og risikobaseret tilsyn (såvel i kroner som i tid) synes det for en udenforstående at der ikke er nogen tilskyndelse til at søge AP.
  At der så ydermere er en bidsk muskelhund på spil der kan lukke klinikken i op til 2 år lægger op til “the perfect storm”.
  Stefanie Lohse skulle tage en alvorlig snak med sin sundhedsminister om ovennævnte.
  Ellers har jeg fuld forståelse for mine yngre kollegers modvilje mod at løbe en stor økonomisk og menneskelig risiko

 4. Stephanie Lose
  Regionsrådsformand
  Region Syddanmark

  Gratulere med din nominering til formand for de danske regioner – Har selv haft flere gode dialoger med din forgænger Carl Holst, med tanke på udvikling i primærsektoren.

  Fra dit indleg i dagens medicin, ser jeg at I ønsker at øge tilgangen af nyuddannet til almenpraksis, og om du ser på nogen af dine tilbagemellinger, vil de i realiteten have lange fremtidsudsigter med over 10 år´s forløb, inden fuld realitet.

  Voksne læger 50+ er redningsplanens virkelige centrum, der nabolandene Sverige/Norge i dag har over 400 danske alment specialister gående. Den store udvandring skede i årene efter regionernes tilblivelse, og kan ses som protest mod stadig dårlige arbejdsforhold. Så at du mener OK18 er fin, så er det fordi du ikke har det fulde overblik over forløbet 2004 og frem til dato.

  Pensionsopsparingen til landets praktiserende læger er smuldret væk, der udbud og efterspørgsel afspejler den realværdi på den enkeltes praksis goodwill (pensionsopsparing), og forrige OK inkluderet men denne sidste har givet yderligere 10% dårligere arbejdsvilkår.

  Der Regionerne nu over lang tid har forsøgt at ligge styringen på landet´s private praksissektor, er resultatet nu ved at smuldre op mellom jeres hænder. Der trænges en nytænkning, ikke revolutionerende, men bare en modificeret model af den som ligger til grund i nabolandet Norge.

  Lillebror landet i nord, hvor patienterne kan forvente kontinuitet, med samme læge bemanding. Der eksistere 3 forskellige ordninger (generelt)
  1. Fastlæge, minder om den danske model – fungere hovedsagligt kun i større byer
  2. Provisionslønnet læger, offentligt kontrakt – fungere i mindre samfund
  3. Fastlønnet læger, kommunal ansættelse – fungere i tyndt befolket samfund

  Om man gerne vil have disse danske voksne læger tilbage, må selve reallønnen kunne tilpasessen den faktiske arbejdsindsats. Eks. Har Norge kun den halve patientmasse, nomineret til den enkelte læge – der man har resoneret at med et arbejdsår på ca. 1800 timer, tilsvare det en fuldtidsstilling. inkluderet hjælpepersonel.

Skriv kommentar