Med en lægepopulation på 300 praktiserende læger til at betjene knap 600.000 borgere har evnen – og villigheden – til at tænke ud af boksen de seneste år været en forudsætning for at sikre læger nok til alle borgere i Region Nordjylland.
Jeg overvejer kraftigt, om jeg fortsat skal være praktiserende læge i Nordjylland og være medlem af PLO oven på det her
Kenny Birk Bøtcher, praktiserende læge
Men flere praktiserende læger, som frivilligt har påtaget sig et større patientansvar end overenskomstens mindstekrav om 1.600 patienter, får nu en markant større arbejdsbyrde i lægevagten smidt oven i hatten.
Beslutningen står Praktiserende Lægers Organisation (PLO) bag. Og den kommer som et chok for flere af regionens læger.
»I den nye vagtplan, som lige er landet, er jeg blevet pålagt at køre 30 lægevagter i juni, juli og august, selvom jeg alene har ønsket ni lægevagter i perioden. Imens pålægges flere af mine lægekollegaer fire vagter eller slet ingen lægevagter i perioden, hvis de er over 60 år. Jeg synes, at det er en grotesk beslutning,« siger Kenny Birk Bøtcher, der er praktiserende læge i Brønderslev.
Også Jens Martin Kristensen, der ejer to lægeklinikker i henholdsvis Østervrå og Aalborg, føler sig ramt af de nye regler.
»Jeg er blevet pålagt syv lægevagter i juni, juli og august, hvilket er mere end dobbelt så mange vagter, som jeg plejer at køre. Det er jeg meget ærgerlig over, og det kommer til at betyde, at jeg er nødsaget til at trække mig mere fra mit daglige arbejde i klinikken i Østervrå,« siger Jens Martin Kristensen.
Flere kapaciteter, flere lægevagter
Som Dagens Medicin beskrev i forrige uge har PLO-Nordjylland besluttet at ændre kriterierne for, hvordan lægevagterne i Region Nordjylland fordeles.
De nye regler træder i kraft 1. juni og betyder, at antallet af lægekapaciteter, som den enkelte praktiserende læge ejer – og som på lægmandssprog svarer til en lægefuldtidsstilling – bliver afgørende for, hvor mange lægevagter vedkommende forpligtes til at køre.
Ejer man eksempelvis to kapaciteter og har en læge ansat i den ene kapacitet, får man fremadrettet dobbelt så mange lægevagter som hidtil. Og det uanset om lægekapaciteten er besat eller ej.
Over for Dagens Medicin begrundede Charlotte Lønskov, formand for PLO-Nordjylland, ved den lejlighed beslutningen med, at bemandingen af lægevagten er under gevaldigt pres, og at flere læger, som ejer flere lægekapaciteter, ‘slipper for billigt i forhold til lægevagterne i dag’ i forhold til deres patienttal. Det skyldes, at læger, som er ansat i en anden læges kapacitet, i dag er fritaget for at indgå i lægevagten.
Ingen dialog med PLO
Men set fra Kenny Birk Bøtchers hjørne af sundhedsvæsenet er det svært at få øje på retfærdigheden i den nye vagtplan.
Foruden sin egen lægeklinik i Brønderslev, hvor han har sin daglige gang, har han de seneste år også overtaget en lægeklinik i Fjerritslev og Frederikshavn, som han driver i samarbejde med firmaet Alles Lægehus. Begge områder er af regionen udpeget som lægedækningstruede områder.
»Da jeg overtog lægeklinikken i Frederikshavn, blev den drevet som en udbudsklinik, der var fritaget for at køre lægevagt. Jeg har hele tiden lagt op til dialog med PLO om dette, men i stedet for dialog får jeg blot at vide, at min vagtforpligtelse i lægevagten mangedobles fra den ene dag til den anden,« siger Kenny Birk Bøtcher.
»Havde jeg vidst det, inden jeg overtog lægeklinikken, havde jeg nok været mere påpasselig med at kaste mig ud i projektet. Jeg havde i hvert fald haft mulighed for at forudse det og indrette mit arbejdsliv efter det,« siger Kenny Birk Bøtcher.
Overvejer sin fremtid
Han overvejer nu, om han fortsat skal være læge i Region Nordjylland.
»Jeg overvejer kraftigt, om jeg fortsat skal være praktiserende læge i Nordjylland og være medlem af PLO oven på det her. Jeg har jo også et familieliv, der skal hænge sammen ved siden af, og som speciallæge i almen medicin er jobmulighederne mange,« siger Kenny Birk Bøtcher.
I et forsøg på at få omgjort beslutningen har Kenny Birk Bøtcher i samarbejde med Alles Lægehus valgt at indsende en klage til regionens Samarbejdsudvalg for Almen Læger, hvor Region Nordjylland, medlemmer af kommunalbestyrelsen og PLO er repræsenteret.
Carsten Rabe Kvist, kontorchef for Nære Sundhedstilbud i Region Nordjylland, bekræfter, at emnet er på dagsordenen på udvalgets forestående møde den 21. april.
Også Jens Martin Kristensen ser frem til en politisk diskussion om emnet.
»Det bliver rart at få klarlagt, om man kan blive pålagt de her vagter. Hvis vi skal køre dem, så er der selvfølgelig ikke noget at rafle om. Men så kunne det som minimum være rart med noget medindflydelse, så man kan samle vagterne i bundter og friste andre læger med dem. Som tingene er i dag, er det næsten umuligt at få afsat enkeltvagter til anden side,« siger Jens Martin Kristensen.
14/4 kl. 10:40: Artiklen er opdateret, da Region Nordjylland har offentliggjort dagsordenen forud for mødet i Samarbejdsudvalg for Almen Læger 21. april.
Efter Dagens Medicins deadline har Region Nordjylland offentliggjort dagsordenen for mødet i Samarbejdsudvalg for Almen Læger.
Her kan man læse PLO-Nordjyllands bemærkninger til klagen fra Kenny Birk Bøtcher.
Den regionale administration i Region Nordjylland bemærker følgende i sagsfremstillingen:
»Region Nordjylland har en forudsætning om, at lægevagter tildeles på et gennemsigtigt grundlag og efter forudsigelige kriterier, sådan at urimelig forskelsbehandling ikke sker.«
»Det bemærkes yderligere, at det er af afgørende betydning, at den nye vagtplanlægningsmodel ikke påvirker den fremtidige rekrutteringssituation negativt, herunder særligt i lægedækningstruede områder.«
Læs også:
Læger med flere kapaciteter skal køre flere lægevagter i Nordjylland
Naturligvis er man som praktiserende læge med ydernummer – og dermed kontrakt med regionen – forpligtet til at løfte de opgaver, som er påkrævede. Dette inkluderer også vagtforpligtelsen. Imidlertid er det ikke angivet i den landsdækkende overenskomst, at man som praktiserende læge er forpligtet til dækning af Lægevagten i forhold til antallet af ydernumre, antal patienter eller ens omsætning. At PLO-Nordjylland så selv har fundet på denne formulering kan synes fornuftigt, men den bør afspejle den virkelige verden. Ordningen bør desuden administreres på åbne og objektive vilkår. Det er ganske fint, at det er ejerlægen (den driftsansvarlige) for de enkelte ydernumre, som har forpligtelsen og ikke de ansatte læger. Imidlertid bør fordelingen af vagter ske på lige vilkår, hvor en læge ikke unødigt pålægges at tage vagter på vegne af øvrige læger i regionen, som de ifølge overenskomsten burde have ansvaret for. Når PLO-Nordjylland og Region Nordjylland accepterer ændringer, som tilgodeser de ældste læger (som kan fritages fra at tage vagter) på bekostning af de yngre læger (som dermed skal tage flere vagter, end de ellers havde pligt til), så er der tale om overenskomststridige forhold. Dette, da man i sagens natur ikke burde kunne aftale ringere forhold, end der i forvejen er aftalt i den landsdækkende overenskomst. Derudover bør det være klart, om antallet af pålagte vagter afspejler om der er tale om ekstra ydernumre, som er besat med en ansat læge, eller om der er tale om et ekstra ydernummer, som ikke er besat af en læge endnu. Når PLO-Nordjylland vil indføre en uigennemskuelig mulighed for at søge dispensation på individuelle vilkår, så skaber det naturligvis bekymring, som kunne have været drøftet med de læger, som bliver omfattet af de nye krav. Da Region Nordjylland står med ret udtalte lægedækningsproblemer, da er det næppe rekrutterende at påtvinge praktiserende læger krav, som de kan have svært ved at overholde. Det er så ligegyldigt, om der er tale om et lægehus med flere læger, hvor en kollega ikke kunne overdrage sin andel og hvor de øvrige læger fortsat søger efter en ny kollega, eller om det er et bevidst valg, at byde ind med at drive flere ydernumre. En dispensationsmulighed burde kunne foreligge for lægedækningstruede områder, eller evt i forbindelse med ønske om udvidelse af sit nuværende lægehus.
Det har været et unikt og godt system i den danske lægevagt, at den var fagligt og kollektivt selvstyret af kolleger uden regionsstyring. Derfor er der grund til at rose lægerne i Nord for at tage ledelse og ansvar og ros til regionen for at holde sig ude af styringen. Se bare mod Kbh. og se hvor galt det går, når man ødelægger den faglige selvstyring. Også i dagtid skal man i maksimal grad fastholde organisatorisk selvstyring inden for en ramme – se bare på de gode resultater af selvstyret hjemmepleje i hollandske Burtzoorg.