Mange forskere har en forkærlighed for at afsløre resultatet af deres forskning foran et stort publikum af deres kollegaer. Sådan er det også med hæmatologerne, og på årets kongres for European Hematology Association (EHA) blev der på den store scene fremlagt potentielt set behandlingsændrende resultater inden for blandt andet behandling af polycytæmia vera og akut myeloid leukæmi. Her kommer en oversigt over nogle af de mest interessante nyheder fra EHA. Spændende resultater med rusfertide ved AML Først ud af starthullet...

Tilbagefald ved storcellet B-celle lymfom opdages sjældent ved skemalagte kontrolbesøg Størstedelen af tilbagefald efter førstelinjebehandling blandt patienter med storcellet B-celle lymfom opdages af patienterne selv, viser dansk forskning præsenteret på EHA. Vi kan bruge tiden i ambulatoriet bedre end ved at hive alle patienter ind til rutineopfølgning, siger forsker.
Skriv en kommentarDe sidste store internationale nyheder fra EHA 2023 Kongressen for European Hematology Association har igen i år været et festfyrværkeri af spændende nyheder inden for behandling af personer med forskellige hæmatologiske sygdomme. Vi har her fundet de sidste store forskningsresultater frem.
Skriv en kommentar
Dansker modtager årets YoungEHA Best Abstract Award for forskning, der viser øget risiko for død ved hæmokromatose-variant og samtidig diabetes Ny dansk forskning viser, at personer med diabetes, som samtidig er homozygote for hæmokromatose-varianten C282Y, har markant øget risiko for død sammenlignet med personer kun med diabetes. Med den nuværende strategi for udredning af hæmokromatose overser vi formentlig en del med øget risiko, siger forsker.
Skriv en kommentar
Få overblikket over de danske højdepunkter på årets EHA Den årlige kongres for European Hematology Association er i nu bakspejlet, og vi tager et kig på de mest interessante danske forskningsresultater fra årets kongres.
Skriv en kommentar
Kemoterapi øger ikke risikoen for demens hos ældre lymfom-patienter Der er ingen grund til, at patienter med lymfomer frygter øget risiko for demens som konsekvens af behandling med kemoterapi, viser ny dansk forskning præsenteret på EHA 2023.
Skriv en kommentar
Type 2-diabetes forringer overlevelsen og behandlingen ved CLL Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi får forringet overlevelsen, hvis de samtidig har fået stillet en diagnose med type 2-diabetes, viser ny dansk forskning. Behandlingen halter også efter, og det skal vi i klinikken være mere opmærksomme på, siger forsker.
Skriv en kommentar
Patienter med primær immun trombocytopeni har øget risiko for især hæmatologisk kræft Risikoen for udvikling af hæmatologisk kræft er 7,5 gange forhøjet hos personer med primær immun trombocytopeni, viser ny dansk forskning. Risikoen for udvikling af solide tumorer er også marginalt forhøjet, men særligt risikoen for udvikling af nogle typer af solide tumorer ser ud til at være forbundet med den autoimmune sygdom.
Skriv en kommentar
Hyppig genvariant laver rod i kroppens jernbalance og øger risikoen for infektioner Cirka én ud af 300 af alle nordeuropæere har to kopier af en genvariant, der gennem ubalance i kroppens jernniveauer øger risikoen for at blive indlagt med en infektion. Genvarianten øger især risikoen for farlige infektioner.
Skriv en kommentarNy CAR-T-celleterapi viser lovende takter til patienter med myelomatose CAR-T-celleterapier bliver ved med at revolutionere behandlingen af blodkræft, og nu viser data med et nyudviklet lægemiddel særdeles gode resultater, især for patienter med myelomatose.
Skriv en kommentarÆldre AML-patienter får færre bivirkninger af decitabine sammenlignet med konventionel kemoterapi Ældre patienter med akut myeloid leukæmi kan blive ramt hårdt af bivirkninger ved behandling med konventionel kemoterapi. Nyt studie viser, at behandling med decitabine kommer med nogenlunde samme effekt som konventionel kemoterapi på sygdommen, men med færre bivirkninger.
Skriv en kommentarOverlæge: Overbevisende venetoclax-resultater bør have betydning for Medicinrådets vejledninger Patienter med kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) med og uden komorbiditeter har god gavn af behandling med venetoclax. Data præsenteret på EHA bør have betydning for Medicinrådets vejledninger på området, siger overlæge.
Skriv en kommentar