Lav fødselsvægt øger risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom: bør inkluderes i lægejournaler Mere og mere data peger på, at lav fødselsvægt er en risikofaktor for udvikling af en lang række sygdomme senere i livet. Nu viser et nyt dansk studie, at det også gælder i forhold til risikoen for udvikling af kronisk nyresygdom hos patienter med type 2-diabetes. Fostermiljøet har så stor betydning for ikke bare risikoen for udvikling af sygdom, men også for alvorsgraden af sygdom, at det bør inkluderes i lægejournaler som en indikator, siger professor Allan Vaag.

Dansk studie: Glukagonreceptorsignalering spiller central rolle ved udvikling af nyreinsufficiens Dansk studie viser, at ændret glukagonreceptorsignalering i kroppen formentlig er involveret, når personer med type 2-diabetes udvikler skader på nyrerne og diabetisk nyresygdom. Det giver os et mål for behandling af skader på nyrerne hos disse patienter og gør os også klogere på, hvorfor nogle af de nye former for lægemidler til personer med type 2-diabetes ser ud til at være nyrebeskyttende, siger forsker.

Nyt fra Kidney Week: GLP-1-receptoragonister øger ikke risikoen for akut nyreinsufficiens blandt kræftpatienter Et stort studie præsenteret på Kidney Week bekræfter, at patienter i behandling med en GLP-1-receptoragonist som tillæg til medicinsk behandling for kræft, ikke har forhøjet risiko for udvikling af akut nyreinsufficiens. Et andet studie viser, at den nyre- og hjertebeskyttende effekt af behandling med SGLT2-receptoragonister ikke falder med alderen. Endelig viser et nyt lægemiddel til patienter med nefropati lovende takter.