Ny undersøgelse: Flertal i Folketinget vil bevare omstridt gebyr På trods af store negative sundhedsmæssige konsekvenser for patienterne og massiv kritik fra menige læger og Lægeforeningen ønsker et stort politisk flertal at bevare gebyret for brug af tolke i sundhedsvæsenet. Det viser en rundspørge blandt Folketingets 11 partier, som Dagens Medicin har lavet.
Regionsmedlem: Tolkegebyret hænger slet ikke sammen. Det er fuldstændig bimmelim Mens et socialdemokratisk regionrådsmedlem flovede sig, var andre forargede, men alligevel strålede håbet i smilets by, da Dansk Selskab for Indvandrersundhed (SIS) i denne uge holdt årsmøde. På dagsordenen var emner som tolkegebyr, børnetolke og ulighed i HPV-vaccinationer, og Dagens Medicin var med.
Tolkegebyr er en økonomisk fiasko Da gebyret for brug af tolke i sundhedsvæsenet blev vedtaget, forventede forligspartierne et årligt overskud på den pæne side af to mio. kr. Men sådan er det langt fra gået. En opgørelse fra Danske Regioner viser, at gebyret alene i administration har medført et samlet underskud på syv mio. kr., siden det blev indført. Det overrasker ikke formanden for Dansk Selskab for Indvandrersundhed.
Frustreret læge: »Tolkegebyret udfordrer lægeløftet og skaber urimelige retlige rammer« Tolkegebyret sætter læger i en usikker retsstilling, modarbejder lægefaglige værdier og ødelægger fundamentet for et godt læge-patientforhold, mener Marie Nørredam, professor, afdelingslæge og tidligere formand for Dansk Selskab for Indvandrersundhed. Hun mener, at loven skal afskaffes med det samme.
Fem år med tolkegebyr: Det er en af de alvorligste trusler mod patientsikkerheden i dag Flere læger råber endnu engang op mod tolkegebyret, som på fem år har skabt dårligere udrednings- og behandlingsforløb, uhensigtsmæssige og alvorlige patienthændelser og større ulighed i sundhed. »Det skal afskaffes, nu,« lyder det enstemmigt.
Udskældt tolkegebyr skaber stadig utryghed hos patienter og læger Indførelsen af et gebyr for brug af tolkebistand for etniske minoritetspatienter har haft store konsekvenser for sundheden hos en udsat patientgruppe i de fem år, gebyret har eksisteret. Det har sat patientsikkerheden i fare, skabt livsfarlige situationer og medført ekstra administration, fortæller flere læger.
Vaccineforsker: Misvisende sammenligninger skader vaccine-tilslutning Man kan ikke sammenligne COVID-19-vaccinernes effektmål på tværs af producenternes egne kliniske studier. I værste fald kan det få konsekvenser for befolkningens accept, siger vaccineforsker Christian Wejse. Nyt dansk studie med overlægerne Jens Lundgren og Lars Østergaard i spidsen vil som de første sammenligne COVID-19-vacciner i samme forsøg.