Overlæger takker nej til coronabonus på 10.000 kr.: »Det er helt ude i hampen at klatte pengene væk på den måde«
5. december var det en glad finansminister, der sammen med SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne kunne præsentere en coronavinterpakke, der tilfører en ekstra milliard til sygehusvæsnet. Nu har en gruppe overlæger på Regionshospitalet Randers besluttet at returnere deres coronabonus til regionen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Overlæger takker nej til coronabonus på 10.000 kr.: »Det er helt ude i hampen at klatte pengene væk på den måde« På Randers Regionshospital har kirurgisk afdeling ikke haft mere travlt under coronakrisen end normalt. Tværtimod. Alligevel står afdelingens overlæger til at modtage 10.000 kr. hver i bonus fra Folketingets coronavinterpakke. Send pengene videre til sygeplejerskerne, lyder opfordringen til regionen fra overlæge Knud Thygesen Nielsen. 

Overraskelsen var stor, da den ledende overlæge forleden henkastet lod ordene falde.

På vores lille kirurgiske afdeling har vi under coronakrisen haft mindre at lave end normalt

Knud Thygesen Nielsen, overlæge

Ligesom 11.000 andre medarbejdere på Region Midtjyllands hospitaler vil overlægerne tilknyttet kirurgisk afdeling inden længe modtage en kontant bonus på 10.000 kr.

»Vi anede ikke, at vi stod til at modtage de penge, og det affødte hurtigt en diskussion i overlægegruppen af rimeligheden i – og især urimeligheden – at vi skulle have dem,« siger overlæge Knud Thygesen Nielsen.

Årsagen er, at pengene stammer fra den såkaldte coronavinterpakke. En ekstraordinær bevilling på 1 mia. kr., som et flertal i Folketinget står bag med det formål at ‘fastholde sundhedspersonale og få sygehusvæsenet gennem en ekstraordinært svær vintersæson’, som det fremgår af delaftalen fra 5. december.

Den beslutning giver god mening, synes Knud Thygesen Nielsen. På kirurgisk afdeling har overlægerne bare overordentligt svært ved at se, hvorfor de skal have del i pengene.

»På vores lille kirurgiske afdeling har vi under coronakrisen haft mindre at lave end normalt. Vores dagkirurgiske afdeling har været lukket, fordi personalet har været brugt til andre opgaver. Vi har derudover lagt senge til de medicinske afsnit og haft seks-otte patienter liggende hos os, som vores sygeplejersker har passet,« siger Knud Thygesen Nielsen.

I fællesskab har seks overlæger på afdelingen derfor bedt om at få pengene tilbageført og i stedet lagt over i en lønpulje til afdelingens sygeplejegruppe. Læs deres debatindlæg i Dagens Medicin her.

Efterlyser mere politisk mod

Hvordan coronavinterpakkens ene milliard er blevet udmøntet har været op til de enkelte regioner, der selv har indgået aftaler med de relevante organisationer.

I Region Midtjylland har regionsrådet vedtaget, at ca. 110 mio. kr. af regionens samlede bevilling på 216,1 mio. kr. bruges på at give 11.000 medarbejdere 10.000 kr. hver.

Havde vi valgt en lokal model, så havde der været større interne forskelle mellem sygehusene, og så var der formentlig andre, som var blevet glade eller utilfredse

Pernille Blach Hansen, regionsdirektør, Region Midtjylland

Pengene bliver tildelt ud fra objektive kriterier, der tilgodeser afsnit med en særligt høj vagtbelastning. I Region Midtjylland er det defineret som afdelinger, hvor medarbejderne i gennemsnit har præsteret mere end 40 timer på en måned i aften-, nat- og weekendvagter.

Men når Knud Thygesen Nielsens øjne glider ned over listen, hvor de begunstigede afdelinger i regionen figurerer, er det for ham at se »skræmmende læsning«.

»Når jeg kigger ned over listen, er der efter min bedste overbevisning mange andre specialer og afdelinger i Region Midtjylland, der har været i samme situation som os med mindre aktivitet end normalt. Det er muligt, at man undgår noget utilfredshed i krogene ved at give bonusser til så mange læger. Men jeg synes, at det er lidt for let, og så har man ikke taget sit ledelsesansvar på sig,« siger Knud Thygesen Nielsen.

Knud Thygesen Nielsen erkender dog, at øvelsen ikke kan have været let. Men for ham at se burde fordelingen af pengene i højere grad være foregået lokalt.

»Det, der kan undre mig meget, er, at pengene ikke er blevet udmøntet lokalt. Det er de enkelte afdelinger, som kender sine fodfolk og ved, hvem der bør have en anerkendelse for det ekstra arbejde, som er ydet. Den måde, pengene er blevet klattet ud på i stedet, er helt ude i hampen efter min mening,« siger Knud Thygesen Nielsen.

Region Midt: Vagtbelastning gør fastholdelse vanskelig

Ifølge Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland, er der særligt en bestemt årsag til, at regionen har skelet til vagtbelastningen ved fordelingen af de mange fastholdelsesbonusser.

»Tanken har været, at vi i høj grad kan se, at vi har svært ved at fastholde vores medarbejdere på hospitalerne de steder, hvor vagtbelastningen er særligt høj. Derfor valgte vi et princip, hvor vi tilgodeser den type afsnit med vores fastholdelsestillæg på 10.000 kr.,« siger Pernille Blach Hansen.

Hvis regionen havde ønsket det, var der selvsagt mange andre veje at gå.

»Det er klart, at man kunne også have valgt andre måder at tildele pengene på, og derfor er det også en opgave, som regionerne har grebet forskelligt an,« siger Pernille Blach Hansen.

Pernille Blach Hansen, i Region Hovedstaden har man i højere grad ladet det være op til de enkelte hospitaler at vurdere, hvor pengene gør størst gavn. Hvorfor har I ikke valgt en lignende, mere lokal, model?

»I Region Midtjylland ville vi gerne have sammenlignelige kriterier på tværs af regionen. Havde vi valgt en lokal model, så havde der været større interne forskelle mellem sygehusene, og så var der formentlig andre, som var blevet glade eller utilfredse. Og sådan tror jeg, at det altid vil være, uanset hvor man lægger snittet,« siger Pernille Blach Hansen.

»For os har det været et valg mellem at tilgodese så mange som muligt og gøre det med et beløb, som samtidig kan mærkes,« siger Pernille Blach Hansen.

 

Læs også:

Overlæger: Hvorfor har vi fået 10.000 kr. fra ‘vinterpakken’?

Skriv kommentar