Nyt apparat slår alarm ved for lavt blodsukker Angst for hypoglykæmi er dagligdagen for et stort antal type 1-diabetikere. Professor Henning Beck-Nielsen har opfundet en alarm, der bruger hjernen som biosensor og advarer diabetikeren, når blodsukkeret bliver for lavt

En sytrådstynd elektrode med en lille chip for enden, der i lokalbedøvelse lægges ind bag øret og advarer bæreren, når hans eller hendes blodsukker bliver for lavt (hypoglykæmi). Det er princippet bag den nye hypoglykæmialarm, HypoSafe, som er opfundet af professor, dr.med. Henning Beck-Nielsen fra Odense Universitets Hospital.

HypoSafe er det første apparat til kontinuerlig EEG-måling, der bygger på implantation under huden. Monitoreringen har vist sig at være af rigtig god kvalitet, ligesom apparatet er baseret på kendte og enkle teknologier, forklarer Henning Beck-Nielsen.

»Vi bruger simpelthen hjernens følsomhed som biosensor. Hjernen lever jo primært af sukker, og når sukkerniveauet falder, kan man, ca. 20 minutter før patienten får hypoglykæmi, se nogle tydelige elektriske mønstre på EEG’et (elektroencephalogram). Det svarer til, at patientens blodsukker kommer under 3. Vores apparat foretager en kontinuerlig måling, og når blodsukkeret begynder at falde,
alarmerer det patienten,« siger han.

Lyd, vibration eller mobiltelefon
Apparatet kan alarmere via lyd, vibration eller mobiltelefon. Alarmen kan være hos diabetikeren selv, men også hos ægtefællen eller for børns vedkommende hos forældrene. Der er mange muligheder, og gruppen bag opfindelsen har endnu ikke lagt sig fast. Det er kun teknik, som Henning Beck-Nielsen siger.

Mærker det ikke
Ifølge Henning Beck-Nielsen er hypoglykæmi et stort og undervurderet problem, der kan have store konsekvenser. En gruppe diabetikere mærker ingen advarselstegn på lavt blodsukker. De lider af såkaldt ’unawareness’ og skal have andres hjælp til at spise eller drikke, når de bliver hypoglykæmiske.

»Alle diabetikere kan opleve tilfælde af hypoglykæmi, men der er en fjerdedel, for hvem det opstår særlig hyppigt, og der er ingen tvivl om, at det er et stort og undervurderet problem. Mange diabetikere vælger nemlig bevidst at lægge deres blodsukker højere end sundt er af skræk for at få hypoglykæmi, selv om de godt er klar over konsekvenserne,« fortæller Beck-Nielsen.

Efter sommerferien skal apparatet afprøves på 100 forsøgspersoner i tre måneder. Men trods de gode forsøgsresultater maner professoren til besindelse.

»Vi har store forhåbninger om HypoSafes potentiale, men reelt ved vi jo ikke, om det kan leve op til forventningerne. Jeg kan se på de henvendelser, vi har fået, at der er et stort og udækket behov, og derfor ville jeg være ked af at skuffe nogen ved at sætte forventningerne for højt, men selvfølgelig er jeg optimistisk,« siger Henning Beck-Nielsen.
 

En elektrode bag øret

  • HypoSafe består af en 5 cm lang elektrode med en diameter på 0,5 mm. I den ene ende sidder en chip på størrelse med en tynd 10-krone.
  • Chippen og elektroden lægges ind under subcutis bag det ene øre kun få mm under huden.
    Indgrebet tager ca. 30 minutter og foregår i lokal-anæstesi.
  • Apparatet kan sidde i flere år og skal hverken kalibreres eller justeres, fordi det er baseret på elektriske signaler. Chippen har ingen indvirkning på diabetikerens daglige liv.
  • Henning Beck-Nielsen forventer, at apparatet bliver billigt at anskaffe. 

Af Jette Lüthcke (dm@dagensmedicin.dk)

Skriv kommentar