Ny vejledning anbefaler forebyggende behandling til diabetespatienter Praktiserende læger får opdateret vejledning i behandling af type 2 diabetes, der anbefaler forebyggende behandling af hjerte-kar-sygdomme for at reducere risikoen for blodpropper, slagtilfælde og død.

Praktiserende læger og speciallæger i endokrinologi skal være mere opmærksomme på, om deres patienter har kendte hjerte-kar-sygdomme, når de samtidig har diabetes.

Det er budskabet i den nye opdaterede vejledning til behandling af type 2-diabetes fra Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), som er udarbejdet i samarbejde med Dansk Endokrinologisk Selskab (DES).

Vejledningen anbefaler, at patienter, som har kendt hjerte-kar-sygdom, får et af tre nyere, lægemidler, som kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme. Den almindelige behandling af forhøjede blodsukker med metformin ved type 2-diabetes skal fortsætte, men for visse patienter anbefales det at supplere behandlingen med enten Victoza, Jardiance eller Invokana.

»Det nye i vejledningen er et større fokus på at supplere den traditionelle behandling med lægemidler med en dokumenteret forebyggende virkning. Den opdaterede vejledning har været lang tid undervejs, og den er blevet meget lang og kompleks. Men det helt centrale er budskabet om, at vi nu kan reducere risikoen for hjerte-kar-sygdom, som er en kendt senkomplikation for patienter med type 2-diabetes,« siger Ole Snorgaard, som er overlæge på endokrinologisk afdeling på Hvidovre Hospital og en af tovholderne på den nye vejledning.

En betydelig risikoreduktion

Den nye vejledning er en opdatering af de tidligere guidelines fra 2011, som senere blev revideret i 2014 – og nu igen i 2018.

Ole Snorgaard vurderer, at de nye, forebyggende præparater vil give en bedre behandling, som potentielt vil give en betydelig reduktion i risikoen for ny hjerte-kar-sygdom hos de ca. 20 pct. type 2-diabetes patienter, der i dag har hjerte-kar-sygdom.

»Risikoen for at få blodpropper i hjertet, slagtilfælde eller død bliver reduceret mellem 15-30 pct. med de nye præparater. Der er altså en betydelig risikoreduktion, som stort set kan sammenlignes med kolesterolsænkende behandling eller blodtryksbehandling,« siger han.

Ikke kun til hjertekarpatienter

De nye præparater i vejledningen anvendes allerede i dag og anbefales primært til patienter, som har en hjerte-kar-sygdom, men de kan også bruges til andre patienter, som ikke har stor nok effekt af metformin og livsstilsændringer.

»Hvis der ikke er kendt hjerte-kar-sygdom hos en patient, hvor man er påbegyndt behandling med metformin og efterfølgende vil supplere behandlingen, kan man i dialog med patienten vælge det lægemiddel, der passer bedst til den enkelte – og det kan være et af de tre præparater, men det behøver det ikke at være. I dette match er mange forskellige faktorer i spil,« siger Ole Snorgaard.

Det er endnu uvist, præcis hvordan vejledningen kommer til at blive implementeret i almen praksis og på hospitalerne, men forfatterne og tovholderne bag vejledningen lægger stor vægt på, at den er letforståelig og let tilgængelig.

»Vi har allerede prøvet vejledningen af på nogle praktiserende læger, som tog positivt imod den, men det er klart, at vi ikke med sikkerhed ved, hvordan det kommer til at gå. Vi mener dog, at vejledningen kommer på det helt rette tidspunkt, hvor vi med den nye overenskomst skal til at omfordele opgaverne mellem primærsektoren og hospitalerne. Så det bliver interessant at se,« siger han.

Fremtiden kan være bygget på genetik

De praktiserende læger og speciallægerne skal fortsat være i dialog med patienterne og på den måde finde den bedste behandling og det præparat, som patienterne vil få mest mulig effekt af. Ole Snorgaard spår også, at fremtidens behandling på diabetes-området i langt højere grad vil blive skræddersyet til den enkelte patient.

»Vi er ikke der endnu, hvor vi kan tilbyde patienterne en behandling skræddersyet efter deres genetiske egenskaber, men jeg tror, at vi i løbet af de nærmeste år får en større viden og flere kriterier, som har betydning for, hvad vi kan vælge af behandling,« siger han.

Det vil derfor ikke overraske ham, hvis der allerede kommer en nye, vigtige ændringer i næste opdaterede vejledning på samme område allerede inden for de næste par år.

Farmakologisk behandling af type 2-diabetes: Guidelines for type 2 diabetes (pdf)

Skriv kommentar