Medicintilskudsnævnet gransker insulinanaloger i hætteglas: Endokrinologer vender tomlen op
Foto: Privat

Medicintilskudsnævnet gransker insulinanaloger i hætteglas: Endokrinologer vender tomlen op Nævnet har vurderet tilskudsområdet specifikt for insulinanaloger i hætteglas, efter Novo Nordisk sænker prisen på Novorapid, og Sanofi markedsfører deres middel som hætteglas. Det kunne vi ikke have ønsket bedre, siger afdelingslæge.

Medicintilskudsnævnet føjer endnu et kapitel i historien om insulintilskud.

Mens både fagfolk, Diabetesforeningen og industrien har været kritiske over for nævnets tidligere anbefalinger, bliver nævnet mødt af faglig opbakning i denne omgang.

Medicintilskudsnævnet har gransket en lille håndfuld hurtigtvirkende insulinanaloger i hætteglas, og her lyder anbefalingen, at franske Sanofis og danske Novo Nordisks midler skal have generelt tilskud.

Det giver god mening, siger afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og lektor Esben Søndergaard, der som formand for en af DES’ arbejdsgrupper netop beskæftiger sig med behandlingsvejledninger for diabetes.

Jeg har svært ved at se, at der skulle kunne opstå noget drama omkring denne anbefaling. Vi har ikke tænkt os at indgive et høringssvar, for jeg kan ikke se nogle problemer med denne anbefaling

Esben Søndergaard, afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og lektor ved Aarhus Universitet

»Det ser fint ud. Det kunne vi ikke have ønsket os bedre. Jeg har svært ved at se, at der skulle kunne opstå noget drama omkring denne anbefaling. Vi har ikke tænkt os at indgive et høringssvar, for jeg kan ikke se nogle problemer med denne anbefaling,« siger han.

Udover at være afdelingslæge på SDCA er Esben Søndergaard desuden klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i fedtvæv, lipider og ketonstoffer.

Prispres for Medicintilskudsnævnet

Medicintilskudsnævnet kommer med denne lille tilføjelse til sit andet forslag, der blev offentliggjort tilbage i februar, fordi Sanofi har markedsført deres middel Insulin aspart “Sanofi” efterfølgende som hætteglas, og da Novo Nordisk er gået med til at sænke prisen på deres konkurrerende middel i hætteglas, Novorapid.

Sanofis middel blev sendt på markedet i august med en listepris på 6,71 kr. pr. DDD, hvilket står for defineret daglig dosis. Måleenheden bliver brugt globalt til prissammenligning. Novo Nordisk tilbød kort forinden at nedjustere prisen på deres middel til 8 kr. pr. DDD. Medicintilskudsnævnet anser priserne for at være ‘på niveau’ med hinanden.

»Det fremgår som om, at dette har været en del af en prisforhandling og et prispres fra Medicintilskudsnævnets side, så de har fået Novo Nordisk til at reducere prisen på insulin aspart (Novorapid, red.),« siger han.

Afspejler klinisk praksis

Nævnet har desuden vurderet, at Novo Nordisks middel Fiasp i hætteglas skal modtage klausuleret tilskud til patienter med diabetes, der på grund af postprandial hyperglykæmi ikke opnår tilfredsstillende blodglukosekontrol ved behandling med anden hurtigtvirkende insulinanalog. Esben Søndergaard forklarer, at Medicintilskudsnævnet anbefaling her flugter med klinisk praksis.

»Det er fint, at Fiasp får klausuleret tilskud, fordi det er den gruppe, vi vil bruge det til. Vi vil typisk indlede behandlingen med insulin aspart, og hvis det ikke fungerer, særligt hvis de stiger efter måltiderne, så vil vi skifte til Fiasp, så det passer til klausulen og afspejler fuldstændig klinisk praksis,« siger han.

En procent af markedet

Medicintilskudsnævnet lægger også op til, at det amerikanske firma Eli Lillys middel Humalog og Sanofis Apidra ikke skal modtage tilskud.

Det er fint, at Fiasp får klausuleret tilskud, fordi det er den gruppe, vi vil bruge det til. Vi vil typisk indlede behandlingen med insulin aspart, og hvis det ikke fungerer, særligt hvis de stiger efter måltiderne, så vil vi skifte til Fiasp

Esben Søndergaard, afdelingslæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og lektor ved Aarhus Universitet

»De to midler bliver ikke rigtigt brugt herhjemme. De er dyrere, så der er ingen fordele i det,« siger Esben Søndergaard.

Ifølge Medicintilskudsnævnet anbefaling står Novorapid for 80,9% af det samlede mængdeforbrug (DDD) på hurtigtvirkende insulinanaloger i hætteglas. 16,4% er på Fiasp, 1,7% er Humalog og 1,0% er Apidra.

Bruges til pumper hos bestemte patienter

Medicintilskudsnævnet er i gang med at revurdere hele tilskudsområdet for insulinanaloger. Tidligere på året anbefalede nævnet, at en lang række midler enten fik generelt tilskud, klausuleret tilskud eller slet ikke modtog tilskud.

Insulinanaloger i hætteglas bruges af personer med type 1 diabetes i insulinpumper. Pumpen sikrer, at en jævn mængde insulin tilføres i kroppen, både når patienten vågen og sover. Ideen er, at pumpen på den måde simulerer kroppens egen produktion af insulin. Herudover benyttes pumpen til at supplere med mere insulin til måltider for at regulere blodsukkeret.

Skriv kommentar