Læge tildeles L’Oréal-UNESCO For Women in Science 2021
Foto: BRIDGE Translational Excellence Programme

Læge tildeles L’Oréal-UNESCO For Women in Science 2021 Lærke Smidt Gasbjerg, der er læge og forsker ved Københavns Universitet, får 110.000 kroner til sin fortsatte forskning i mave-tarmhormoner.

Det er 12. gang L’Oréal-UNESCO For Women in Science uddeles i Danmark og sammen med de to andre modtagere, hædres Lærke Smidt Gasbjerg i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Hun har allerede forsket i mavetarmhormonerne GIP og GLP2 i ti år, selvom hun kun er 33 år, og hun glæder sig over, at hun nu kan tage nye metoder i brug i arbejdet.

»Det giver mig mulighed for at få analyseret de blodprøver, jeg tager, ud over at undersøge forsøgspersonerne med en MR-scanner. Uden de her penge, var blodprøverne havnet på frost, men nu behøver jeg ikke vente længere,« siger Lærke Smidt Gasbjerg, der forsker ved BRIDGE Translational Excellence Programme, Biomedicinsk Institut, Københavns Universitet.

Særligt forsker hun i, om GIP og GLP-2, der hjælper med til, at vi optager næringsstoffer fra vores kost, påvirker blodgennemstrømningerne til og fra tarmene. Hvis tesen holder, er der hjælp at hente til de op imod 15 procent af befolkningen, der oplever for eksempel ubehag eller svimmelhed efter de har spist. For de, der lider af det i svær grad, vil det betyde, at lægemidler som hæmmer GIP og GLP-2 kan bruges til at afhjælpe de problemer.

Stolthed over pris

Ud over pengene, der følger med prisen, giver den også Lærke Smidt Gasbjerg mulighed for at komme ud over rampen med sin forskning. Hun har allerede holdt foredrag i Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, hvor hun havde mulighed for at nå ud over den snævre forskningsverden. Hun håber, at danskere, der bliver svimle og får lavt blodtryk efter måltider, bliver opmærksomme på, at der måske kommer en løsning.

Men Lærke Smidt Gasbjerg er også stolt over at være én af dem, der er med til at vise, at forskning på højt plan også er for kvinder, selvom der ofte er en skæv kønsfordeling.

»Jeg har lige siddet til et kursus i dag med fire kvinder og 12 mænd, det er jo virkeligheden. Men det vil jeg gerne være med til at ændre,« siger hun.

I den måned, der er gået, siden hun fik at vide, at hun fik prisen, har hun allerede talt med kvindelige studerende og kollegaer om det.

»Vi skal have mange flere kvinder i forskning, og jeg er blevet meget mere opmærksom på, at det kan jeg også være med til at skubbe i gang. Jeg gør mit bedste for at både vejlede og inspirere, selvfølgelig også de mandlige forskere, der skal jo netop ikke være forskel,« siger Lærke Smidt Gasbjerg.

Og det er netop målet med prisen.

»De talenter, der har været i spil til at modtage priserne i år, har haft et virkelig højt niveau. De har opnået resultater, og der er stor tiltro til, at de vil drive det vidt. Selv om vi på mange måder har opnået ligestilling blandt mænd og kvinder i Danmark, er det fortsat kun knap en fjerdedel af professorer, der er kvinder. Vi håber, at vi med denne pris er med til at sætte fokus på kvindelige forskere og inspirere yngre kvinder til at vælge en karriere i forskningens verden. Vi har de sidste år set, hvad videnskaben kan bidrage med f.eks. i bekæmpelse af pandemier og sygdomme, og målsætningen for ’For Women in Science’ priserne er at bringe alle talenter i spil – også de kvindelige,« siger L’Oréals adm. direktør i Norden Tomas Hruska.

Prisen er indstiftet af L’Oréal, FN-organisationen UNESCO og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab for at sætte fokus på kvindelige talenter i dansk forskning, for at inspirere flere dygtige kvinder til at få en forskerkarriere og for at fremme ligestilling i toppen af dansk forskning.

Skriv kommentar