Kritisk læge til samtale med ledelsen i Svendborg-sag Overlæge Kristian Rørbæk Madsen, Odense Universitetshospital, var i to debatindlæg kritisk over for sygehusledelsens udmeldinger i den såkaldte Svendborg-sag. I sidste uge var han til samtale med afdelingsledelsen.

Onsdag 8. november var overlæge Kristian Rørbæk Madsen, anæstesiologisk-intensiv afdeling på Odense Universitetshospital, til møde med afdelingens konstituerede ledende overlæge Jens Schierbeck. Baggrunden for mødet var debatindlæg i Dagens Medicin og Ugeskrift for læger, hvor Kristian Rørbæk Madsen bl.a. har kritiseret, at ledelsen på Odense Universitetshospital underkender betydningen af landsretsdommen i den såkaldte Svendborg-sag, ikke står ved sit ansvar for arbejdsforholdene på hospitalet, og dermed risikerer at lade lægerne i stikken, når de har gjort brug af en mundtlig ordination.

Kristian Rørbæk Madsen har også opfordret sygehusledelsen på Odense Universitetshospital til at anerkende, at sygehuse ikke kan fungere uden konstant brug af et stort antal mundtlige ordinationer og behandlingstiltag. Brug af en mundtlig ordination er et centralt led i  Svendborg-sagen, hvor en yngre læge blev dømt for ikke at have fulgt op på en mundtlig ordre, som aldrig blev udført.

I forlængelse af debatindlæggene blev Kristian Rørbæk Madsen onsdag 8. november indkaldt til møde med Jens Schierbeck. Jens Schierbeck bekræfter, at mødet fandt sted, men ønsker ikke at redegøre for, hvem der var initiativtager til mødet.

»Kristian Rørbæk Madsen, to bisiddere, som han havde bedt om at få med og undertegnede deltog i mødet. Vi fik en stilfærdig dialog om hans holdninger og gav hinanden en gensidig orientering. Det var et i alle henseender udramatisk møde, som jeg ser som en naturlig del af min ledelsesopgave,« siger Jens Schierbeck.

Kristian Rørbæk Madsen ønsker ikke at gå i detaljer om mødets indhold.

»Jeg har været i skriftlig og mundtlig dialog med min ledelse på flere niveauer, og de har bedt om arbejdsro til at finde løsninger på de problemer, vi står med. Nu ser jeg frem til, hvilke løsninger ledelsen kommer frem med, og har derfor aktuelt ikke yderligere kommentarer til Svendborg-sagen,« siger Kristian Rørbæk Madsen.

Kommentarer

 1. Det er tale om ulige vilkår, hvor Kristian ikke må sige sandheden, mens OUH ledelsen og STPS til gengæld ansvarsfrit kan komme med den ene usandhed efter den anden.

 2. På den positive side kan man da bemærke, at ledelserne på OUH ifm. samtalen åbenbart har givet udtryk for at de “står med problemer, der skal findes løsninger på” – det er jo en noget anden melding end “vi har handlet”.
  Men at indkalde til et møde med den hastegrad (under 2 døgn efter debatindlægget) og med et budskab om at man “ønsker arbejdsro” lyder betænkeligt meget som om mødet føjer sig til rækken af tilsvarende møder, hvor læger har følt formålet har været at begrænse deres ytringsfrihed.
  Det var ellers ikke sådan jeg opfattede Michael Dall’s udtalelser i august (“Jeg skal ikke udtale mig om, hvordan det er andre steder. Men i Region Syddanmark har jeg ikke kendskab til, at hverken yngre læger eller andre rundt om i systemet ikke har mulighed for at sige, hvad de har lyst til – hvis man bare gør det på en ordentlig måde” og “Hvis en medarbejder er uenig i en prioritering, er det en beslutning, der som regel er truffet af sygehusledelsen med politisk opbakning. Og så er det en uenighed, man i sidste ende kan give udtryk for ved regionsvalget. Jeg har ikke noget problem med, at man også udtrykker den uenighed og går ud og kritiserer os.” http://ugeskriftet.dk/nyhed/hospitaler-vil-gerne-hoere-laegers-kritik-saadan-da
  Eller synes man på OUH Kristian Rørbæk Madsen ikke har udtrykt sig i en ordentlig tone?

 3. Det er SIMPELTHEN ikke i orden!!!
  Det provokerer min retsfølelse, min retfærdighedssans og anstøder min integritet som et ordentligt menneske dybtnår Kristian Rørbæk Madsen, som i mine øjne og i min lægegeneration var og er een af de dygtigste og mest behagelige og fintfølende læger, jeg har kendt, får mundkurv på af sin ledelse.
  Så er der simpelthen noget ravruskende galt i lille Danmark.
  Nu er det simpelhen nok med at vi, hans kolleger, hører op med at finde os i at se vores lægekolleger een efter een få mundkurv på fordi de af bekymring for patientsikkerhed og dermed arbejdsforhold udtaler sig kritisk offentligt.
  Jeg synes efterhånden ikke at der er meget stolthed over at være læge i og for sådan et “system.” ‘
  Hvis det skal være fremtidens arbejdsplads, og vi skal krybe og skrabe for at få lov at beholde vores stillinger, og tavst se til at kritisable forhold bliver skubbet ind under gulvtæppet, så er det på tide at vi finder den sidste rest af integritet frem fra gemmerne og gør til oprør!
  Jeg synes vi læger skal arrangere et offentligt møde om hvordan vi forhindrer censur på vore afdelinger.
  Det handler jo ikke om at være kritisk, men om at vi kritiserer af hensyn til patienternes ve og vel og dermed for rimelige og trygge arbejdsvilkår.
  Hvem vil være med?

  1. Jeg er ligeledes praktiserende læge men sympatiserer med jeres problemer på sygehusene. Bølgerne fra disse slår jo direkte ind over os i almen praksis.
   Jeg har længe været af den overbevisning at vi som læger burde stå samlet og ytre os kritisk over den styring fra politikere/embedsmænd som er ved at køre sundhedsvæsnet i sænk.
   Jeg har stor respekt for de hospitalslæger der siger fra. Det er den eneste vej hvis vi skal have styringen af vores eget fag tilbage. Hvis nok siger fra, kan det ikke overhøres, og man kan ikke tie alle med mundkurv.

  2. Jeg ville meget gerne være med, men kan støtte dig moralsk her fra Norge, hvor vi helt sikkert står med mange af de samme problemer. Det er i hvert fald rart at høre, at andre end mig selv har lyst til at se nogle læger i oprør. Trist at både den danske og norske lægeforening er så tandløse, jeg synes egentlig bla denne sag indbyder til en langt hårdere kritik af systemet. Og lad os nu lade være med kun at fremholde hensynet til patienterne – helt ærligt: hvorfor skal vi behandles som lort og have usunde arbejdsforhold? ! MEN OGSÅ: ER der overhovedet solidaritet blandt læger, og hvad fanden stemmer de egentlig på? !?

 4. Ak ja. Intet nyt under solen – desværre. Mundkurv til de ansatte. KRM har råbt vagt i gevær og forklaret hvordan den virkelige sygehus verden (og lægehuse for den sags skyld) hænger sammen. Vi skal kunne stole på hinanden – på gulvet og ikke mindst på ledelsen.
  Respekt til kollegaer der siger fra over fir vanvittige dokumentationskrav og urealistiske besparelser. Vi kan ikke løbe hurtigere…
  Hvordan ville sundhedsvæsenet se ud, hvis alle sygehusansatte arbejdede efter de vanvittige regler – og vi i Lægehusene bakkede op… Held for toppen af læger og øvrige personale oftest vælger “patienten først” selvom vi på flyrejser altid får tudet ørene fulde om at det er “os selv før vores børn”…

 5. 100 % opbakning til dig, Kristian, fra rigtig mange af os, unge som gamle. Ok dog at ledelsen får “arbejdsro”, og så ser vi rigtig meget frem til en snarlig udmelding af hvad denne arbejdsro bringer af tiltag og udmelding. Det er ekstremt vigtigt at få genskabt noget tillid mellem ledelse og klinik, bla ved en tydelig afklaring af om der er tillid til mundtlige ordinationer eller der ønskes en relativ radikal ændring af arbejdsforholdene.
  Vh Michael ( 14 mundtlige ordinationer idag👍)

 6. Hvordan kan vi have pligt til at sige fra, som Michael Dall skriver, når de der gør, får mundkurv på!
  Det her er ikke kun Svendborg eller OUH. Tusindvis af læger over hele landet genkender de forhold Kristian Rørbæk Madsen beskriver.
  #detkuhaværetmig

 7. KRM er en fantastisk dygtig og ansvarsbevidst læge, der vil og tør gøre noget for patienter, samarbejdspartnere og afdelingen. Jeg ser frem til resultatet af ledelsens arbejdsro og indtil da kan jeg kun sige TAK til KRM for at formulere så præcise og rammende indlæg.
  #detkuhaværetmig

 8. Nu hvor direktionen har sikret sig ‘arbejdsro’, er vi mange der ser frem til, hvilke løsninger de kommer frem med på de udfordringer, vi står med efter Svendborgsagen.
  Gad vide om direktionens arbejde med sagen og dens konsekvenser fra nu af også omfatter støtte til den dømte læge igennem højesterets-sagen?

 9. Min uforbeholdne støtte til Overlæge Kristian Rørbæk Madsen, som på sober måde har forklaret uoverensstemmelsen mellem ledelsens virkelighedsopfattelse og de reelle arbejdsvilkår i det kliniske arbejde. Ledelserne på OUH burde være taknemmelige for, at Kristian Rørbæk Madsen på den her måde hjælper dem til at forstå virkeligheden, så de pba. dette kan tage de rigtige beslutninger. I stedet vælger man at give ham mundkurv på.

  Imidlertid har ledelserne forregnet sig denne gang. De vil ikke lykkes med at lukke munden på klinikerne, uanset hvor mange de kalder til “kammeratlig samtale”. Vi er for mange, der er klar til at stå frem – for det handler om i sidste ende om patienternes ve og vel.

  Svendborgsagen er på mange måder et udtryk for et sundhedsvæsen på afveje, og hvis ledelser og beslutningstagere endnu engang vælger ikke at lytte til klinikerne, kan konsekvenserne for patienterne blive større, end nogen af os kan bære.

 10. “Lægerne har en forpligtigelse til at sige fra overfor en opgave pga. travlhed” citat slut.
  Travlhed er en tro følgesvend i det danske sundhedsvæsen – og “patienten først” prioriteres højest.
  Håber at bekymringen over udviklingen nu også kan høres på direktions gangen.

 11. Begrundelsen for de offentligt ansattes yttringsret (— pligt) er, at befolkningen skal have mulighed for at blive orienteret om forholdene i de institutioner, som den selv financierer og hvis hjælp de er potentielle brugere af. Hvis ikke læger havde benyttet sig af denne ret ville ledelsens utroværdige og uanstændige adfærd ikke være kommet til offentlighedens kendskab.
  Tidens debat i sundhedssektoren er præget af floskler og paroler, specielt i ledelseskredse, en af de hyppigst anvendte er “ at sektoren skal lære af fejlene”
  Dette er tilsyneladende ikke gældende for OUH, hvis artiklen i DM er korrekt, hvor der refereres til en overlæge, som har benyttet sig af sin demokratiske ret, kaldes til en samtale,hvor det er nødvendigt at møde frem med bisiddere. Et møde der næppe kan karakteriseres som et internt fagligt møde, specielt ikke når den pågældende leder ikke vil fremlægge de der trufne faglige beslutninger, men der må vel være et referat fra mødet, som kan hentes via aktindsigt?
  Vil det ikke være i befolkningens interesse,at regionalpolitikkerne, specielt i en valgsituation, bekendtgør hvad man vil foretage sig for at rette op på situationen?regionalpolitikkerne har nøgtern vurderet ikke andre opgaver og de er 41 personer til denne opgave. Tror at såvel Ugeskriftet og DM med glæde vil give plads til en floskelfri politisk beskrivelse af løsningen på de ledelsesmæssige problemer i region Syddanmark. D er jo ikke første gang,der er store ledelsesmæssige problemer i denne valgperiode.
  Hvad med at bibeholde medicalsponsoreret kursusvirksomhed for personale med administrative opgaver, der er tilsyneladende behov for en kraftig investering

 12. Kære Kristian
  Jeg kan kun erklære mig enig!! Dels i dine betragtninger og beskrivelser, men også i dét alle folk skriver om dig og til dig. Du er sådan én, vi allesammen en dag drømmer om at blive – fagligt knivskarp både teoretisk og praktisk, behagelig at være sammen med for både patienter, pårørende og kollegaer – høj, såvel som knapt så høj.
  Jeg håber i dén grad, at snakken med Chefen var kort og præcis og at du egentlig mest skulle stå til regnskab for, om du ville have mælk i kaffen eller ej – for dine holdninger og skriverier kan han vel som læge forhåbentligt ikke have noget at at udsætte på?
  Mange hilsner fra Nikolaj (jeg er vist kun på 12 mundtlige ordinationer idag, men jeg har også primært været administrativ)
  #detkuhaværetmig

 13. 100% opbakning herfra også. Og Kristian kommer med en tiltrængt opfordring til ledelser, styrelser, domstole m.fl.: “Lyt nu efter, når vi læger siger fra …. og fortæller hvordan virkeligheden ser ud …..” .
  Lignende toner som Kristians lyder fra mange andre kanter i disse dage, se f.eks. “Sygehuse overlever på gratis arbejde, halve madpakker og udskudte toiletbesøg” (https://www.avisen.dk/laege-sygehuse-overlever-paa-gratis-arbejde-halve-ma_470994.aspx)

 14. Også fuld støtte og tak til KRM for hans sobre og rammende indlæg herfra. Jeg glæder mig over at ledelsen ytrer at de har lyttet. Og med sikke en hast de har fået indkaldt KRM til en dialog… Mon der tidssvarende hurtigt kommer noget ud af den arbejdsro, som de åbenbart har udbedt sig…

Skriv kommentar