Foto: Alex Tran

Kristian Rørbæk Madsen er død, 43 Den fynske overlæge blev kendt for sin protest mod kritisable arbejdsforhold og den skærpede myndighedskurs mod fejl.

Kristian Rørbæk Madsen, 43 år, har gennem de seneste måneder lidt under en svær depression, som nu har kostet ham livet, oplyser familien.

Kristian Rørbæk Madsen var indtil sin død overlæge på anæstesiologisk-intensiv afdeling på Odense Universitetshospital, og blev det seneste år landskendt i det danske sundhedsvæsen for sit store engagement i lægers ret til ytre sig i offentligheden om kritisable arbejdsforhold.

Kristian Rørbæk Madsen blev i begyndelsen af året også kendt i den brede befolkning for sit initiativ til en underskriftindsamling, som var udformet som et mistillidsvotum til Styrelsen for Patientsikkerhed. Kristian Rørbæk Madsens initiativ var begrundet i styrelsens linje i den såkaldte Svendborg-sag, styrelsens generelt skærpede linje med at stille enkelte læger til ansvar for organisatoriske og systemiske fejl, skærpelse af journalføringskrav etc.

Kristian Rørbæk Madsens initiativ indsamlede flere end 9.000 lægers underskrifter, som blev overrakt styrelsens direktør Anne-Marie Vangsted efter hun havde deltaget i en 20-timers vagt på intensivafdelingen sammen med Kristian Rørbæk Madsen.

Mindeord: En rebel af en helt særlig kaliber

Kommentarer

  1. Forfærdeligt…. Tak for du har sat fokus på lægernes arbejdsforhold… Man sidder med en nagende frygt for at lægejobbet og arbejdsforholdene… Måske endda STPS var dråben

    1. Sørgeligt, fordi det kunne være gået anderledes og det er næppe grundet arbejdsforhold eller STPS.
      Fokus må være på, at depression kan være livsfarlig og langt mere må investeres i psykiatrien.
      Stor beundring for dit mod til at stå frem; vi andre har meget at lære.

  2. Tak er et fattigt ord, men alligevel det eneste vi har at sige for det du har gjort.
    Tragisk, sørgeligt, uretfærdigt. Kondolere til familien.

  3. Umådelig sørgeligt. Ildsjæle risikerer ikke kun at brænde ud men at brænde helt op.
    Tak for dit store engagement og arbejde for retfærdighed og bedre arbejdsforhold.
    R.I.P.

  4. Indsamling til Kristian Rørbæks børn på 12 år, 9 år og 4 år

    Formål: at støtte og sikre de efterladte børn til vores vores savnede omsorgsfulde, næstekærlige, intelligente kollega Kristian Rørbæk, som formåede at samle indsatsen mod STPS og støtte Svendborgsagen, ved at invitere lederen på en døgnvagt.

    Konto:
    Fynske bank
    0815 8159653227
    Kontoen står i Peter Nytofte Skov navn, men låst/spærret til børnene.

    Mobilepay løsning snarest

    Indsamling fra i dag og gældende til d 31.12.18.

    Det med småt
    Indsamling er anmeldt og pengene går ubeskåret til børnene

    Mvh
    Komité
    Svend Gundestrup, Peter Nytofte Skov og Katja Kilb Jacobsen

  5. Så utrolig trist. Ubærligt når døden kommer på den måde. Kondolencer og de varmeste tanker til familien, som går en svær tid i møde i mange år. Han var et stort forbilled for mange og en ildsjæl af de sjældne. Vi er rigtig mange som er dybt taknemlig for hans enestående kamp for os alle. Æret være hans minde.

  6. Tragisk og uendelig trist. Dine ytringer vil jeg huske som altid fine, skarpe, sobre, Og bravt ! Tak for din indsats Kristian Rørbæk Madsen. Mine tanker går til Familien.

  7. Det er jeg godt nok fuldstændig rystet over at høre. Han var en helt og en ildsjæl for sundhedsvæsenet og hele lægestanden.
    Håber virkelig ikke at STPS/Svendborgsagens belastninger var medvirkende (er nagende tanker som trænger sig på). Æret være hans minde. 😢

  8. Det er desværre et udtryk for den belastning arbejdende læger idag får i systemet. Dybt tragisk, sagt af en læge der igennem mange år nød at være en del af systemet. Er idag meget glad for at være pensioneret!! Alle mine bedste tanker går til hans pårørende. Jens

  9. Jeg er dybt rystet over Kristians død. Han gik foran både fagligt og for hans kolleger Kunne have bidraget med så meget mere i årene fremover. Æret være hans minde.

  10. Så umådelig trist…..du og din familie har betalt den højeste pris
    Tak, Kristian, for dit frygtløse og modige lederskab i oprøret mod håbløse og urimelig pressede arbejds forhold – som vi læger alle har følt på egen krop – men ingen gør noget ved.
    Må vi – til ære for Kristians minde – blive meget bedre til at stå sammen, hjælpe hinanden, gøre op med Tarzan syndromet, sætte grænser for idiotisk bureaukrati forpestende vores arbejdsforhold, politikeres vasken-hænder og løben-fra-ansvaret, sige STOP!
    Måtte vi alle bare få en brøkdel af dit store mod og lære af din uselviske kamp mod systemets uretfærdighed – så kunne der måske tændes et lille lys af håb om en bedre fremtid for lægers psykiske arbejds miljø
    ÆRE VÆRE KRISTIANS MINDE 🌹🌹

  11. Rystende. Dybt sørgerligt. De bedste tanker til familien og alle, der stod Kristian nær.

    Selv de fremmeste kolleger, som fremtræder med fagligt overskud og menneskeligt mod, kan være sårbare under overfladen. Depression er en livsfarlig sygdom.
    Samtidig vækker det til eftertanke, at vi arbejder under vilkår, som ultimativt kan vælte hvem som helst af os ud over kanten. Det er vigtigt at sige fra. Hvilket Kristian om nogen forsøgte.
    Samtidig er det vigtigt at passe på hinanden. Og på os selv. Nogen gange kan det bare ikke lade sig gøre.

  12. Det er en meget trist og tragisk hændelse, mine tanker går til dig og din familie. Du fik os som læger til at få en grad af fællesskabsfølelse, vi stod ikke længere alene over for et koldt bureaukratisk maskineri. Vi er ved at udvikle et sygt sundhedsvæsen, og vi er allerede nået langt…

  13. Den bedste måde at vise ham og hans familie den største respekt og ære er at oprette en pris på hAns navn så kan uddeles t ildsjæle som ham . Skal vi kære kolleger ?

  14. Jeg er rystet og forfærdet. Kendte ikke Kristian Rørbæk Madsen, men han stod frem som en helt og fortaler for alt det mange går og tænker. Og kan ikke lade være at tænke, at havde han dog bare skånet sig selv noget mere. Den kamp må have kostet mange kræfter, og hvis dette var hans egen vurdering af eget værd kort efter, så var det for mange kræfter. Tænker om det var derfor han tog kampen op, fordi han var ekstra opmærksom på hvor store følger det har for mange at arbejde under dette system. Håber mange vil blive opmærksomme på, at i mindre skala og med mindre tragiske følger, er der mange der ofrer for meget for at kunne fungere i de rammer der er sat. Husk at tænke på jer selv, jeres kære, og hvordan I har det. Tanker til KRM og hans familie.

  15. Det er frygtelig trist at læse om en ung, dygtig og engageret kollegas død. Jeg kendte ikke Kristian Rørbæk Madsen, men har haft et indtryk af en læge, som modigt kæmpede for retfærdighed i vores “system” – systemet som i sidste ende ser ud til at have svigtet ham. Jeg har ingen ord – men sender mine varmeste, ydmyge hilsner til Kristians efterladte. Tak for det Kristian har udrettet – det vil ikke gå tabt!

  16. Han var en af de ildsjæle vi har så hårdt brug for – hvor trist at miste ham for os og endnu mere trist for hans familie.

  17. Stor respekt for Kristian Rørbæks engagement for sine kolleger i kampen mod bureaukratiseringen af lægernes virke og djøffernes ledelseskultur, som fremkalder minder om fortidens ridefogeder.

  18. mobilepay oplysninger til indsamling til de efterladte børn
    Mobilepay: 21408
    Modtager er Speciallæge Peter N Skov, følger CVR 35604847 og konto tilknyttet er samme konto.

  19. Det er svært ikke at tænke, at det pres som KRM blev udsat for inkl. af ledelsen iht. en ledelsesstil der i stedet for opbkaning indebar “kammeratlig samtale” ikke har medvirket til det tragiske forløb.

    Detoffentlige.dk beskriver ledelsens opførsel sådan her:

    Citat
    Utilfredsheden luftede han i Dagens Medicin og Ugeskrift for Læger – og så blev han kaldt til kammeratlig samtale, med bisidder og det hele. En givetvis ubehagelig samtale for både Rørbæk Madsen og hans nærmeste chef, som var blevet kostet til at indkalde Rørbæk Madsen. Den øverste chef gav ordren og holdt sig væk.

    Her ville historien være stoppet for mange, for kammeratlige samtaler er en fej og giftig og desværre effektiv måde at undertrykke kritik på.
    Citat slut

    Kan man kalde en sådan adfærd fra en ledelse for en form for ledelsesmobning?
    I hvert fald viser forskning, at medarbejdere der udsættes for ovennævnte har mere end fordoblet risiko for at udvikle en depressionssygdom. Dette gælder også for medarbejdere der altid tidligere har haft mindste snert af psykiatrisk sårbarhed. Forskning viser, at selv meget stærke personer med mange ressourcer kan gøre meget lidt for at forsvare sig hvis først de kommer i en sådan alvorlig position/dysfunktionelt system.

    Vedr. selvmord så viser forskning at det at blive udsat for et sådant pres (mobning?) fra ledelsen kan føre til markant øget forekomst af både selvmordstanker og og fuldbyrdet selvmord ligeledes også hos personer, der aldrig tidligere har haft sådanne tendenser.
    Forskning fra Sverige viser at mellem 100-300 årlige selvmord skønnes at være arbejdsmiljørelaterede.

    Spørgsmålet som jeg synes er svært ikke at stille sig er, om der er tale om en arbejdsmiljørelateret lidelse der burde anmeldes og udredes adækvat?

    1. Rettelse:
      Citat
      Dette gælder også for medarbejdere der altid tidligere har haft mindste snert af psykiatrisk sårbarhed.
      Citat
      I steder for “altid” skal der naturligvis stå “aldrig”.

Skriv kommentar