En undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Annals of Internal Medicine viser, at influenzavaccine som næsespray er lige så effektiv som standardvaccine i form af injektion. Undersøgelsen er den første, blindede og randomiserede undersøgelse, som direkte sammenligner effekten af levende vaccine med inaktiveret vaccine. I studiet indgik 1.186 canadiske børn og unge i 3-15 års alderen, der enten fik næsespray-vaccine eller en injiceret vaccine, samt en kontrolgruppe på 3.425 børn, der ikke fik nogen form for influenzavaccine. For at kunne...
Ledende overlæge roser plan for udflytning af kronikeropgaver Det er positivt, at praktiserende læger får et større ansvar for patienter med diabetes type 2- og KOL-området, mener ledende overlæge på lungemedicinsk afdeling. Især er det vigtigt med fokus på spirometri.
Skriv en kommentar
Socialt udsatte KOL-patienter undlader at tage medicin Godt en tredjedel af de KOL-patienter, som besøger et lungeambulatorium, tager deres medicin sjældnere end de burde, mens fem pct. aldrig indløser en recept.
Skriv en kommentarEsbjerg får endnu en professor i almen medicin Praktiserende læge, ph.d. og HD i organisation Jesper Lykkegaard er udnævnt til professor i almen medicin ved Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU.
Skriv en kommentar
Spirometrier i almen praksis: Flyet, der aldrig lettede Der blev udført markant færre spirometrier i almen praksis i årene 2016-2019, end den nationale lungestrategi lagde op til. Det viser en ny VIVE-rapport, der samtidig tegner et billede af et område præget af manglende gennemsigtighed.
3 kommentarer
COVID-19 sætter skub i tværsektorielt samarbejde Et øget pres på hospital, kommuner og almen praksis som følge af COVID-19 har det seneste år intensiveret samarbejdet mellem de tre parter i hovedstaden. I slutningen af 2020 udmøntede det sig i en formel aftale, der skal modvirke unødig overbelastning af Akutmodtagelsen på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Skriv en kommentar
Nye tal bekymrer: Almen praksis laver meget få lungeundersøgelser Mere end et halvt år inde i coronakrisen er antallet af lungefunktionsundersøgelser i almen praksis fortsat i bund. Det viser nye tal fra Danske Regioner. »Uden undersøgelsen kan det være meget svært at vurdere, om patienten er alvorligt syg eller ej,« lyder det fra bekymret overlæge på Vejle Sygehus.
3 kommentarerNye klinikker skal håndtere patienter med alvorlige corona-senfølger Sundhedsstyrelsen har udarbejdet anbefalinger til indsatser ved senfølger efter COVID-19. En af dem går på at oprette særlige senfølgeklinikker, som regionerne melder, at de er klar til at oprette.
Skriv en kommentar
Læger vil have vaccinesvar fra sundhedsministeren Den udbredte mangel på vacciner får Lægeforeningen til at kræve både en redegørelse og en plan, der sikrer både influenza- og pneumokokvacciner til kronisk syge og udsatte
Skriv en kommentar
Sundhedsstyrelsen i brev til overlæge: Højdosis CT er en mulighed, ikke et krav Sundhedsstyrelsen skiftede fra februar til maj holdning til, om mistanke om lungekræft kan gradbøjes, og om der ved selv den mindste mistanke om lungekræft skal henvises til kræftpakke med brug af højdosis CT-scanning.
Skriv en kommentarMan kan ikke være for eller imod lavdosis CT scanning ved mistanke om lungekræft Lavdosis CT-scanning er en eksperimentel og uvidenskabelig udredningspraksis, som indtil videre ikke hører hjemme i Region Midtjylland, skriver syv lægefaglige direktører fra regionen.
12 kommentarer
»Godnat lille lunge, nu vil vi ikke se dig mere« Rigets thoraxkirurg Peter Skov Olsen tænker på det, hver gang han træder ind i hospitalets operationsstue for lungetransplantationer: Selv det mindste fejltrin kan slå den dødssyge patient ihjel. Dagens Medicin følger ham og hans team, hvor alle kneb gælder i forsøget på at minimere de talrige farer under operationen såvel som i tiden efter, hvor store kliniske forsøg skal pege på, hvordan man kan undgå, at kroppen afstøder lungerne.
Skriv en kommentar