Der skal mere fokus på samarbejde mellem onkologer og hjertelæger. I hvert fald viser et nyt dansk forskningsarbejde, at patienter med lungekræft og modermærkekræft, som modtager immunterapi i form af T-cellemedierede checkpointhæmmere, har markant øget risiko for at udvikle hjerteproblemer inden for seks måneder efter behandling sammenlignet med et bredt udsnit af en aldersmatchet del af befolkningen. Forskningsresultatet overrasker dog ikke den ledende læge bag undersøgelsen, men han kalder samtidig på et større samarbejde mellem onkologer og hjertelæger i forbindelse...

Lungekræft: Nye biomarkører peger på effekt af immunterapi Ikke alle patienter med lungekræft har lige stor gavn af immunterapi. Nu peger nye danske forskningsresultater præsenteret på ASCO på, hvordan man på forhånd kan identificere, hvem immunterapi vil gavne mest.
Skriv en kommentar
Opgørelse viser betydeligt frafald ved forebyggende immunterapi for modermærkekræft Danske patienter med modermærkekræft har siden 2018 fået tilbudt forebyggende behandling med immunterapi. Ny opgørelse viser, at overlevelsen for patienterne er god, men at der også er et stort frafald på grund af bivirkninger.
Skriv en kommentar
To klinikchefer: Hvad med coronavirussens andre ofre? Ophobningen af udskudte operationer under COVID-19-pandemien har skabt lange ventetider for patienter uden særlige rettigheder. Det vil i store træk sige alle dem, der hverken er akutte eller lider af kræft eller COVID-19. Klinikchef fra Aarhus Universitetshospital efterlyser fem konkrete tiltag fra politikerne.
Skriv en kommentarKvinder oplever oftere end mænd alvorlige bivirkninger ved immunterapi Nyt studie præsenteret på ESMO peger på øget behov for mere personlig immunterapi, som er baseret på køn og kønsforskelle.
Skriv en kommentar
Immunterapier forlænger overlevelse ved modermærkekræft og hjernemetastaser Dansk retrospektivt studie viser, at langtidsoverlevelse ved modermærkekræft og hjernemetastaser næsten altid involverer behandling med en eller anden form for immunterapi.
Skriv en kommentar
Dansk Center for Partikelterapi udvider protonterapi med en række nye behandlingsområder Fem nye patientgrupper kan inden længe modtage behandling ved det nationale behandlingscenter for partikelterapi. Vejen dertil er lang, men for mange patienter er behandlingen på centret bedre end almindelig stråleterapi.
Skriv en kommentar
På A160 integreres onkologi og palliation Når kræftpatienter bliver erklæret terminale og afsluttes fra Onkologisk Afdeling, står overlæge Kristin Enevoldsen og resten af Afsnit for Åbne Indlæggelser på Vejle Sygehus klar til at overtage, hvis patienterne har brug for palliativ hjælp og pleje.
Skriv en kommentar
OUH-læger vil undersøge kræftpatienters immunrespons på COVID-19-vaccine Det er langtfra alle kræftpatienter, som responderer lige godt på en COVID-19-vaccination, viser foreløbige resultater fra et ny forskningsprojekt på OUH. Forskningsansvarlig overlæge siger, at patienter, som har lavt niveau af antistoffer, henstilles til at opføre sig som før vaccinationen.
Skriv en kommentar
Nyt kræftmiddel sprænger skalaen ved behandling af lymfekræft Høje responsrater, få bivirkninger og en patientgruppe, som ikke har andre muligheder. Glofitamab ser ud til at kunne revolutionere behandlingen af patienter med visse former for lymfekræft.
Skriv en kommentar
Læger tester ny behandling ved prostatakræft og tilbagefald Indvendig strålebehandling rammer kræftknuden meget mere præcist og kan formentlig kurere 50 pct. af de relevante prostatakræftpatienter med tilbagefald, siger læge og forskningsleder Simon Buus.
Skriv en kommentar
MR til diagnostik af prostatacancer presser sygehusenes kapacitet – og åbner op for private aktører Konsekvensen af et fagligt ønske om mere præcis diagnostik af prostatakræft og om at reducere overdiagnosticering af mindre betydningsfulde tumorer betyder, at diagnostikken af prostatakræft i disse år gennemgår en stor omlægning. Men scannings- og uddannelseskapaciteten i det offentlige sygehusvæsen har svært ved at følge med udviklingen.
Skriv en kommentar