En faglig gennemgang af 625 henvisninger og visitationer fra Regionshospitalet Silkeborg viser, at 132 patienter burde have været visiteret til fulddosis CT-scanning frem for lavdosis CT på grund af symptomer på eller mistanke om lungekræft.
Af dem er 110 blevet tilbudt genundersøgelse, og 99 patienter har taget imod tilbuddet om genundersøgelse med fulddosis CT. De resterende 22 patienter havde allerede fået foretaget en fulddosis CT-scanning.
Det fremgår af en pressemeddelelse, som hospitalsledelsen på Hospitalsenhed Midt (hospitalerne i Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel) i Region Midtjylland har udsendt.
Gennemgangen er sket efter rådgivning fra Styrelsen fra Patientsikkerhed.
»Gennemgangen viser, at de involverede speciallæger har vurderet, at ikke alle patienter har fået den undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen anbefaler i sin retningslinje. Vi har efterfølgende taget kontakt til de berørte patienter og tilbudt dem en fulddosis CT, så vi sikrer, at alle patienter har fået den diagnostiske undersøgelse, som Sundhedsstyrelsen tilsiger,« forklarer lægefaglig direktør Claus Brøckner Nielsen fra Hospitalsenhed Midt, som Regionshospitalet Silkeborg er en del af.
Nu er det op til Styrelsen for Patientsikkerhed
På den baggrund har Hospitalsenhed Midt netop sendt den afsluttende redegørelse i sagen til Styrelsen for Patientsikkerhed, og det er nu op til styrelsen at komme med sin konklusion.
Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg indførte i 2016 lavdosis CT som et tilbud til patienter med vage symptomer på lungekræft. Dengang var tilbuddet en udvidelse i forhold til den vanlige røntgenundersøgelse, og Diagnostisk Center har gennem årene fundet flere tilfælde af lungekræft i tidlige stadier end landsgennemsnittet.
I april 2019 ændrede Sundhedsstyrelsen imidlertid sine retningslinjer, så patienter, hvor der er mistanke om lungekræft, nu bør henvises til fulddosis CT, da hverken røntgen, ultra lavdosis eller lavdosis CT af brystkassen er velegnet til udredning, når der er klinisk mistanke om lungekræft.
Fyret ledende overlæge er uenig
Diagnostisk Centers henvisningskriterier til praktiserende læger blev først ændret i marts 2020 efter kraftig kritik fra Dansk Lunge Cancer Gruppe (DLCG), en intern advarsel og en intern redegørelse samt et efterfølgende svar fra Sundhedsstyrelsen, hvor det fremgik, at hverken røntgen eller lavdosis CT-scanning af brystkassen er velegnet til udredning, når der er en klinisk mistanke om lungekræft. Det skyldes, at ingen af undersøgelserne med sikkerhed kan udelukke lungekræft.
Den udlægning er Ulrich Fredberg, tidligere ledende overlæge på Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg, uenig i.
Til Midtjyllands Avis gør han opmærksom på, at Silkeborg som eneste hospital i regionen var pålagt, at patienter med mindre symptomer fra lungerne som for eksempel træthed og ondt i skulderen skulle i højdosis CT med kontrast.
»Sundhedsstyrelsen, Dansk Lunge Cancer Gruppe og andre fagfolk har siden slået fast, at Region Midtjyllands nyfortolkning af retningslinjerne ikke var korrekt og i åbenlys strid med Sundhedsstyrelsens officielle lungekræftpakke,« siger Ulrich Fredberg til avisen.
I samme avis karakteriserer en tidligere praktiserende læge hospitalsledelsens udlægning af tallene som ‘misinformation’.