Dette års kongres for European Society for Medical Oncology (ESMO) er slut, og tilbage er kun at gøre status over, hvad kongressen kom med af nyt til feltet i år. Dagens Medicin har fulgt kongressen tæt og haft fokus på både de danske forskningsbidrag og dem, som er kommet fra det store udland. På den internationale front har der været fremlagt mange resultater fra fase 3-forsøg med lægemidler til behandling af kræft, og vi kommer her med et udpluk af...

RUBY-studiet på EMSO: analyse peger på effekt dostarlimab til alle molekylære subgrupper ved livmoderkræft RUBY-studiet har allerede tidligere vist den gavnlige effekt af behandling af kvinder med livmoderkræft med dostarlimab i tillæg til kemoterapi. Nu viser en ny analyse af data fra studiet, at behandlingen gavner patienter i alle molekylære subgrupper af kræftsygdommen.
Skriv en kommentarPraksisændrende forskning på ESMO: Godt nyt for patienter med blærekræft og lungekræft Industrien har travlt med at fremvise resultaterne af deres forskning på den årlige kongres for European Society for Medical Oncology. Resultater inden for fremskreden blærekræft og lungekræft med hjernemetastaser er så overbevisende, at de entydigt peger i retning af praksisændring og ændring af guidelines på området.
Skriv en kommentar
Det giver formentlig mening at screene patienter med svær KOL for lungekræft Ny forskning fra Region Syddanmark viser, at omkring hver 20. patient fulgt i lungeambulatoriet med KOL ender med også at få stillet en diagnose med lungekræft. Disse patienter har ofte moderat til svær KOL, og det giver formentlig mening at screene alle vores patienter med svær KOL for lungekræft for at opdage kræftsygdommen tidligt i sygdomsudviklingen, siger forsker.
2 kommentarer
Reduktion i behandlingen med CDK4/6-hæmmere ved brystkræft er associeret med dårligere overlevelse Mange kvinder med metastaserende brystkræft oplever, at de ikke så godt tåler behandling med CDK4/6-hæmmere. På den baggrund reducerer lægerne ofte dosis. Et nyt dansk studie på årets ESMO viser dog en sammenhæng mellem dosisreduktion og ringere overlevelse. Vi skal blive klogere på, hvorfor patienter bliver dosisreduceret og ophører behandling, siger forsker.
Skriv en kommentar
ESMO: Gode responsrater ved behandling af solide tumorer med aktiverende HER2-mutation med trastuzumab deruxtecan Trastuzumab deruxtecan (Enhertu, T-DXd) er godkendt i få indikationer til patienter med HER2-positiv brystkræft, HER2-positiv mavekræft eller HER2-muteret ikke-småcellet lungekræft. Nu viser et nyt studie, at behandlingen formentlig har effekt hos en bredere vifte af patienter med HER2-muterede solide tumorer.
Skriv en kommentar
Data efter 10 år: Så stor er gevinsten ved at holde igen med strålebehandling ved prostatakræft I ti år har forskere fulgt, hvordan det er gået patienter med prostatakræft efter behandling med stråleterapi efter operation. Data efter ti år viser, at der er god grund til at holde lidt igen med strålebehandlingen. Overlevelsen er høj, og bivirkninger bliver mindre, siger forsker.
Skriv en kommentar
Industrien sætter solidt aftryk på årets ESMO De store medicinalfirmaer er kommet til den årlige kongres for European Society for Medical Oncology med flere interessante data fra store kliniske studier.
Skriv en kommentar
Immunterapi er at foretrække ved behandling af modermærkekræft med spredning til hjernen Forskere har kortlagt, hvordan det er gået danske patienter med modermærkekræft med spredning til hjernen siden 2015. Forskningen viser, at hvis patienterne skal blive langtidsoverlevere, skal immunterapi på banen.
Skriv en kommentar
Danske højdepunkter fra årets ESMO: Immunterapi i fokus En snes danske forskere præsenterede deres nyeste forskning på den årlige kongres for European Society for Medical Oncology. Vi bringer her et overblik over de mest opsigtsvækkende danske studier, hvor især forsøg med immunterapier fyldte meget.
Skriv en kommentarPalliativ immunterapi til patienter med lungekræft giver flere langtidsoverlevere Dansk studie peger på, at palliativ behandling med immunterapi til patienter med ikke-småcellet lungekræft giver klart bedre overlevelsesrater, når man sammenligner med historiske data fra patienter behandlet med kemoterapi. Studiet viser også, at immunterapi både i første og senere linjer bevirker, at nogle patienter bliver langtidsoverlevere, hvilket bekræfter data fra kliniske studier og er utrolig positivt, siger forsker.
Skriv en kommentarAtezolizumab bedre end kemoterapi til skrøbelige patienter med lungekræft Et nyt studie viser, at patienter med ikke-småcellet lungekræft, der ikke er kandidater til behandling med kemoterapi, kan opnå bedre overlevelse, hvis de behandles med immunterapien atezolizumab.
Skriv en kommentar