Louise Pyndt Diederichsen, som er overlæge på Afdeling for Rygkirurgi, Led og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet, har modtaget 961.776 kr. fra Gigtforeningen til et forskningsprojekt. Projektet hedder ‘PROMYO – A prospective study to identify prognostic biomarkers in myositis’ og undersøger bedre behandlingsmuligheder til patienter med muskelbetændelse (myositis). Det skriver Gigtforeningen.
Forskerne bag projektet undersøger blandt andet sammenhængen mellem bestemte antistoffer og hjerterytmeforstyrrelser hos patienter med myositis. Samtidig vil forskerne undersøge, om scanninger kan afsløre påvirkning af hjerte og muskulatur hos patienterne, samt om intensiv styrketræning har en positiv effekt på patienternes muskelstyrke.
Projektets resultater forventes at kunne bidrage til øget viden om anvendelsen af biomarkører samt nye behandlingsmuligheder med henblik på at forbedre prognosen for patienter med myositis.
Forbedring af behandling mod psoriasisgigt
Isabella Charlotte Loft er den anden forsker, som har modtaget en bevilling fra Gigtforeningen. Hun er datamanager og ph.d.-studerende ved Klinisk Immunologisk Afdeling på Næstved Sygehus. Bevillingen lyder på 819.000 kr. og støtter forskningsprojektet ‘Genetics of Psoriatic arthritis, MTX treatment effect and side-effects – a GWA study on samples from Danish Rheumatologic Biobank, the TARCID Cohort and Copenhagen Hospital Biobank’.
Trods mange års forskning kender vi endnu ikke alle de genvarianter, som kan forklare, hvorfor nogle mennesker har øget risiko for at udvikle inflammatorisk gigtsygdom – og hvorfor ikke alle kan tåle den behandling, de får tilbudt. Methotrexat er førstevalg ved psoriasisgigt, men behandlingen er ofte forbundet med både bivirkninger og manglende effekt.
Forskerteamet vil ved hjælp af indsamlet biologisk materiale finde nye genvarianter, som er forbundet med risiko for at udvikle psoriasisgigt og derved afdække bivirkninger eller effekt af behandling med methotrexat. Håbet er, at resultaterne vil bidrage til udviklingen af skræddersyet behandling med bedre effekt og færre bivirkninger for den enkelte patient.
Begge forskningsprojekter forventes afsluttet ved udgangen af 2022.