»Selvom de to primære endemål er neutrale, har vi alligevel en positiv fornemmelse af, at træning tidligt i sygdomsforløbet ved multipel sklerose kan have en gavnlig effekt på patientens sygdomsudvikling,« fortæller postdoc Morten Riemenschneider.

Fysisk træning påvirker ikke attakhyppighed, men viser neuroprotektivt potentiale i tidlige MS-stadier Fysisk træning har god effekt på den fysiske funktion ved multipel sklerose, men tidlig træning i forbindelse med en diagnose med multipel sklerose har ikke entydigt gavnlig effekt på attakhyppighed og global hjerneatrofi. Til gengæld indikerer ny forskning en gavnlig effekt på hjernens mikrostrukturelle integritet.

Multipel sklerose kommer med en lang række af fysiske problemer for de ramte, blandt andet nedsat muskelstyrke, balanceproblemer, forringet gangfunktion og lav aerob kapacitet. Læger har længe spurgt sig selv, hvor tidligt man skal sætte ind, før sygdomsmodificerende medicinsk behandling har en gavnlig effekt på sygdomsforløbet, og tidlig indsats ser ud til at være svaret. Det samme spørgsmål har postdoc Morten Riemenschneider fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet stillet sig i forbindelse med fysisk træning som supplerende behandlingsstrategi til...

Prøv Dagens Medicin gratis i 14 dage*

Du får fri adgang til alt vores indhold og vores daglige nyhedsbrev tilsendt i 14 dage.

Efter 14 dage fortsætter prøveabonnementet som et alm. betalingsabonnement, med mindre du opsiger forinden.

*Som læge/stud. med. er det digitale abonnement på Dagens Medicin helt gratis

Køb abonnement