Årets kongres for Americas Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ACTRIMS) slog dørene op i San Diego, da februar blev til marts, og det blev med tusindvis af forskere, som delte ud af deres nyeste forskning inden for multipel sklerose. På Dagens Medicin har vi holdt øje med kongressen og kommer her med et udvalg af de mest interessante studier, der blev fremlagt data fra i år. 1. Positiv effekt af intermittent fasting Et af de studier, der...

Mavenclad imponerer blandt danske patienter med multipel sklerose Fire år med Mavenclad til danske patienter med multipel sklerose er opløftende læsning, viser nyt studie. Patienterne oplever markant færre attakker og mindre sygdomsprogression. Desuden kommer behandlingen med næsten ingen bivirkninger.
Skriv en kommentar
Psykedeliske lægemidler står på spring: På vej til behandling af depression, angst og PTSD Der forskes lige nu intensivt i behandling af blandt andet behandlingsresistent depression, angst og PTSD med klassiske psykedeliske stoffer som psilocybin og LSD. Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) forbereder både sig selv og virksomheder på, hvad der skal til, for at et psykedelisk stof kan anbefales til behandling i EU.
Skriv en kommentar
Autisme bliver stadig overset Flere og flere danskere diagnosticeres med autismespektrumforstyrrelser, men især kvinder bliver ofte overset, fordi deres autisme ofte viser sig anderledes end hos stereotypen. Derfor bør praktiserende læger være særligt opmærksomme på barndomsanamnese, familiehistorik med diagnosen og gentagne sygemeldinger med for eksempel stress og depression, siger læge og specialkonsulent i autisme.
1 kommentar
Dansk forsker kortlægger ny struktur i hjernen Et nyt studie, der er publiceret i Science, ændrer fundamentalt på forståelsen af menneskets hjerne. Kjeld Møllgård, der er professor ved Københavns Universitet og medforfatter til studiet, mener at have opdaget en fjerde hjernehinde.
Skriv en kommentar
Neuroforskningscenter i verdensklasse skyder i vejret i Aarhus Frem mod 2026 vil der i forbindelse med Aarhus Universitetshospital blive opført et helt nyt forskningscenter, der bringer forskning i neurologi og psykiatri under samme tag. Centeret skal være med til at cementere dansk hjerneforsknings internationale førerposition
Skriv en kommentar
Ny klinisk lektor forsker i billeder af hjernen Overlæge Ronald Antulov er ny klinisk lektor i neuroradiologi på Sydvestjysk Sygehus. Han forsker i, hvordan man aflæser og analyserer billeder af hjernen hos patienter med sygdommen multipel sklerose.
Skriv en kommentar
Depression i nærmeste familie fordobler risikoen for selv at udvikle depression Et stort dansk kohorte-studie har vist, at hvis én i din nærmeste familien har været diagnosticeret med depression, fordobler det risikoen for selv at blive ramt. Det gælder, uanset om det er en forældre eller søskende. Lektor bag studiet håber, det på sigt kan give værdifuld viden i forhold til tidlig opsporing.
Skriv en kommentar
Region Sjælland behandler angst og depression i samme gruppeforløb Psykiatrien i Region Sjælland satser på transdiagnostisk kognitiv terapi til personer med emotionelle lidelser. Professor og forskningschef har store forventninger til terapiformen.
Skriv en kommentar
Verdensklasse dansk hovedpineforsker modtager international pris og stort beløb til forskning En af Danmarks og verdens førende forskere i migræne modtog for nylig en international hæderspris for sit arbejde med at kortlægge den neurologiske årsag til migræne, og hvordan man bedst kan identificere, hvilke patienter de nyeste behandlinger vil gavne mest. Lundbeckfonden har også lige givet forskeren næsten fem mio. kr. til forskning.
Skriv en kommentarHøjdepunkter fra sommerens store amerikanske Alzheimers-kongres Sommeren har budt på årets store Alzheimerskongres for Alzheimer’s Association, og her er højdepunkterne blandt flere end 4.000 spritnye forskningsresultater.
Skriv en kommentar