Frustreret praksislæge: Lægemidler i restordre er fortsat et stort problem

Frustreret praksislæge: Lægemidler i restordre er fortsat et stort problem Den populære blodtryksmedicin Centyl har de seneste måneder været stort set umulig at opdrive på det danske marked. Som konsekvens er alle vanddrivende midler af typen thiazid havnet i restordre én efter én. Til stor frustration for læger i almen praksis.

Lægemidler i restordre har de seneste år været en tiltagende plage i almen praksis.

Vi sender alle vores blodtrykspatienter videre til de samme lægemidler, som udgår ét efter ét, fordi volumen på de her lægemidler normalt er meget lavere

Mireille Lacroix, praktiserende læge og næstformand i PLO

Tomhændede patienter vender retur fra apotekerne og skal ofte have taget nye blodprøver, når alternative lægemidler tages i brug. Dertil kommer usikkerheden for mange, især ældre patienter, som skal lære nye lægemidler og doser at kende.

Senest har frustrationerne centreret sig om lægemidlet Centyl, som virker vanddrivende og på effektiv vis nedsætter blodtrykket hos rigtig mange danskere.

»Manglen på Centyl har været et problem i flere måneder efterhånden. Enormt mange af vores patienter med forhøjet blodtryk får normalt det her lægemiddel, og det gør, at vi bruger meget tid på at komme op med alternativer. Det er frustrerende og spild af tid,« siger Mireille Lacroix, praktiserende læge i Stenstrup på Fyn og næstformand i PLO.

Udgår én efter én

Ifølge Mireille Lacroix bliver den nuværende udfordring forstærket af, at alle læger i øjeblikket løber i samme retning.

»Først gik vi over til Centyl Mite. Så gik det lægemiddel i restordre. Så gik vi i gang med at udskrive andre vanddrivende lægemidler sammen med kaliumtilskud, hvor patienterne skal skifte fra én til to tabletter. De er også væk nu, og det skyldes jo, at vi alle sender vores blodtrykspatienter videre til de samme lægemidler, som udgår ét efter ét, fordi volumen på de her lægemidler normalt er meget lavere,« siger Mireille Lacroix.

Vi er naturligvis ærgerlige over denne situation og vi har blandt andet forsøgt at minimere forsyningsafbrydelsen ved at hente norske pakninger til Danmark

Esad Toric, landechef i Danmark, Karo Pharma

På Lægemiddelstyrelsens hjemmeside kan man i øjeblikket læse, at lægemidlerne Centyl og Centyl Mite er ramt af ‘leveringsvanskeligheder’ og ventes retur i henholdsvis midt maj og slut april.

Her ventes det også, at det generiske lægemiddel Bendroza 2,5 mg og Bendroza 1,25 mg, der ligeledes indeholder det aktive indholdsstof Bendroflumetiazid og Kaliumklorid, er tilbage på hylderne.

Indisk leverandør har svigtet

Ifølge lægemiddelvirksomheden Karo Pharma, der står bag Centyl, skal forklaringen på de nuværende leveringsvanskeligheder findes i forsyningskæden af den aktive farmaceutiske ingrediens (API).

»Leveringsudfordringerne skyldes, at vi har haft forsinkelse i leverancen af API fra vores leverandør. Dette har gjort, at vi ikke har kunne producere Centyl i de mængder, som vi har planlagt hos Leo Pharma i Danmark og det produktionssite, som vi benytter i Tyskland,« siger Esad Toric, Karo Pharmas landechef i Danmark

Forsinkelsen skyldes dog ikke den nuværende coronapandemi.

»Vi har fået afkræftet, at det skyldes corona. Forklaringen fra leverandørens side er, at en af deres batches ikke har levet op til standarden og derfor måtte produceres igen. Vi forventer at få nye forsyninger af Centyl fra slut april/start maj. Vi er naturligvis ærgerlige over denne situation, og vi har blandt andet forsøgt at minimere forsyningsafbrydelsen ved at hente norske pakninger til Danmark,« siger Esad Toric.

Udbredte lægemidler bør ligge på apotekerne

Hvem der bærer ansvaret for de mange lægemidler, der de senere år har været i restordre, ønsker Mireille Lacroix ikke at gøre sig klog på. Det ville kræve mere indsigt i området og dynamikkerne bag.

»Jeg kan blot konstatere, at problemet er blevet større de senere år og blot bevæger sig fra et område til et andet. Det, som særligt kan undre mig, er, at der ofte er tale om lægemidler, som rigtig mange danskere benytter. Vi bør sikre os, at vi har de mest udbredte lægemidler fra basislisten liggende på apotekerne,« siger Mireille Lacroix.

Skriv kommentar