I hele 2022 har Dagens Medicin og Netdoktor haft fokus på, hvordan vi i Danmark kan blive bedre til at forebygge og behandle blodpropper, der slår tusindvis af danskere ihjel hvert år og invaliderer endnu flere. I den forbindelse nedsatte de to medier et vidensråd med deltagelse af blandt andet overlæge og ph.d. Merete Heitmann fra Hjerteafdelingen på Bispebjerg Hospital. De praktiserende læger er blevet bedre til at identificere personer med familiær hyperkolesterolæmi Merete Heitmann, overlæge og ph.d., Hjerteafdelingen, Bispebjerg...

Brystsmerter kan identificere familiemedlemmer med ikke-erkendt arveligt forhøjet kolesteroltal I øjeblikket kommer vi ikke i mål med at identificere danskere med familiær hyperkolesterolæmi. Et sted at finde dem kan være blandt personer, der bliver indlagt med brystsmerter, viser ny dansk forskning.
Skriv en kommentar
Europæiske karkirurger i kø til nyt kursus på Rigshospitalet Rigshospitalet har netop afholdt det første europæiske certificerede kursus i behandling af udposninger på hovedpulsåren via lysken. Nogle bestod, mens andre dumpede – og sådan skal det være, siger professor og overlæge i karkirurgi.
Skriv en kommentar
Lang afkøling efter hjertestop gavner ikke patienterne Beviserne for en gavnlig effekt af afkøling af patienter efter hjertestop smuldrer. Nyt dansk studie viser, at der ikke er noget vundet ved at køle patienter ned i tre dage, som ikke er vundet ved nedkøling i blot 36 timer. Det kan være, at nedkøling slet ikke har den effekt, som vi tror, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Patienter med mistanke om blodprop i benene springer køen i akutmodtagelsen over Praktiserende læger har i en forsøgsordning haft muligheden for at sende deres patienter med mistanke om blodprop i benene uden om køen i akutmodtagelsen på Herlev og Gentofte Hospital og direkte til Afdeling for Røntgen og Skanning til ultralydsscanning og udredning. Succes med projektet betyder, at ordningen nu skal udvides.
2 kommentarer
Studie: Formentlig høj forekomst af ikke-erkendt kronisk nyresygdom på Lolland-Falster Forskere har estimeret forekomsten af kronisk nyresygdom, herunder ikke-erkendt kronisk nyresygdom, på Lolland-Falster. Forekomsten er måske op i mod en femtedel af befolkningen på øerne, men få ved, at de går rundt med øget risiko for en alvorlig sygdom, siger forsker.
Skriv en kommentar
Overlæge om amerikansk hjertekongres: Danske studier var gode Overlæge og professor Jacob E. Møller er netop vendt hjem fra årets kongres for American Heart Association, og selvom han lagde mærke til flere interessante studier, så han ikke meget, som kommer til at ændre noget for patienter lige her og nu. Et dansk studie imponerede ham til gengæld meget.
Skriv en kommentar
Interessant dansk forskning præsenteret på verdens største hjertekongres Den årlige kongres for American Heart Association bød på flere interessante danske forskningsnyheder. Blandt andet viste den danske forskning, at ældre patienter med kredsløbschok formentlig ikke har gavn af en hjertepumpe, og at iltmætningen ikke har nogen betydning for udfaldet for patienter i en hjertelungemaskine.
Skriv en kommentar
Nyt fra opsigtsvækkende dansk studie: Hjertepumpe ser ikke ud til at gavne de ældste patienter med kredsløbschok Dansk studie vakte opsigt i april med resultater, der viste, at hjertepumpen Impella CP kan forbedre overlevelsen hos patienter med blodprop i hjertet og kredsløbschok. Nu viser en subanalyse af undersøgelsen, at denne gavnlige effekt ikke gælder for de ældste patienter. De ældste patienter skal man nok være lidt forsigtige med at give en hjertepumpe, siger overlæge.
Skriv en kommentar
Lægemidler i fokus på andendagen af stor hjertekongres Tre studier til den årlige hjertekongres for American Heart Association havde fokus på behandling af patienter med hjertesygdom med både nye og gamle lægemidler. Noget virkede godt, mens andre lægemidler ikke havde den ønskede effekt.
Skriv en kommentar
Dansk hjertestudie: Høje niveauer af Lipoprotein(a) øger risiko for hjertekarsygdom uafhængigt af systemisk inflammation Dansk studie til AHA viser, at selv uden systemisk inflammation øger høje niveauer af lipoprotein(a) i blodet risikoen for udvikling af hjertekarsygdom. Det er vigtigt at vide, når der muligvis lige om lidt kommer behandlinger til at sænke niveauerne af lipoprotein(a) på markedet, siger forsker.
Skriv en kommentar
Høj eller lav iltning af blodet gør ingen forskel for patienter i hjertelungemaskine under hjerteoperation Hele formålet med at putte patienter i en hjertelungemaskine i forbindelse med for eksempel en bypassoperation er at få ilt transporteret rundt i kroppen. Det gør dog ingen forskel, om iltmætningen er høj eller lav, viser ny dansk forskning.
Skriv en kommentar