På årets store kongres for American Society of Hematology (ASH) blev der på kongressens sidste dag løftet sløret for de helt store nyheder i kategorien ‘late breaking abstracts’. To af disse forskningsnyheder handlede om leukæmi og ”nye” behandlinger til patienter med akut lymfatisk leukæmi (ALL), kronisk lymfatisk leukæmi (CLL) og små lymfatiske lymfomer (SLL). Vores studie viser, at tillæg af blinatumomab til kemoterapi holder patienter i remission og forbedrer deres overlevelse. Baseret på vores fund bør det være den nye...

Venetoclax bør foretrækkes over klorambucil til bestemt CLL-patientgruppe Omkostningseffektivitetsanalyse af de bedste behandlinger til patienter med kronisk lymfatisk leukæmi peger på, at det også kan betale sig at tilbyde venetoclax plus obinutuzumab frem for klorambucil plus obinutuzumab som førstelinjebehandling til patienter uden del17p/TP53-mutation. Analysen er præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Opfølgning på GLOW-studiet: Større indsigt i optimal behandlingsstrategi ved CLL Behandling af IGHV-muteret eller IGHV-umuteret kronisk lymfatisk leukæmi med enten ibrutinib plus venetoclax eller klorambucil plus obinutuzumab kommer med hver deres aftryk på sammenhængene mellem minimal restsygdom og progressionsfri overlevelse. Det viser en opfølgning på GLOW-studiet, der præsenteret på årets ASH.
Skriv en kommentar
Muligt at udelade knoglemarvsbiopsi ved diagnostik af lymfomer i CNS Diagnosticering ved lymfomer i centralnervesystemet er baseret på anbefalinger fra 2005. De anbefalinger skal måske laves om til ikke længere at inkludere knoglemarvsbiopsier. I hvert fald viser ny dansk forskning præsenteret på ASH, at PET/CT-skanninger sagtens kan benyttes til at finde spredning til knoglemarven.
Skriv en kommentarEtnicitet påvirker udfaldet for børn med ALL Et nyt studie viser, at forskelle i etnicitet og socioøkonomiske faktorer har betydning for overlevelsen blandt børn med akut lymfoblastisk leukæmi.
Skriv en kommentar
Zanubrutinib bedre end ibrutinib til patienter med Waldenströms makroglobulinæmi En slutanalyse af data fra ASPEN-studiet viser, at zanubrutinib som minimum er bedre end ibrutinib som behandling til patienter med Waldenströms makroglobulinæmi. Desuden kommer behandlingen med zanubrutinib med langt færre bivirkninger.
Skriv en kommentar
Kemoterapi øger ikke risikoen for demens hos ældre lymfom-patienter Der er ingen grund til, at patienter med lymfomer frygter øget risiko for demens som konsekvens af behandling med kemoterapi, viser ny dansk forskning præsenteret på EHA 2023.
Skriv en kommentar
Stråleterapi kan udelades til mange børn og unge med klassisk Hodgkins lymfom Et stort internationalt studie bekræfter, at det er den rigtige tilgang, når læger undlader stråleterapi til en stor gruppe børn og unge med klassisk Hodgkins lymfom. Nu skal vi se, om vi kan undlade stråleterapi til en endnu større gruppe, siger forsker.
Skriv en kommentar
ASH-højdepunkt understreger vigtigheden i at dykke ned i detaljerne af kliniske forsøg ALPINE-studiet med BTK-hæmmeren zanubritinib som behandling til patienter med leukæmi viste lovende resultater på den årlige kongres for American Society of Hematology. Men det er vigtigt, at man går ned i studiets detaljer for helt at forstå resultatet, siger overlæge Carsten Niemann.
Skriv en kommentar
Her er årets danske tophistorier fra ASH Danske forskere havde flere mundtlige præsentationer på årets kongres for American Society of Hematology. Vi har samlet en håndfuld af de mest interessante forskningsresultater fra dansk hånd, og der var både nyt inden for CLL, lymfomer og MPN-sygdomme.
Skriv en kommentar
Forskere kortlægger symptombyrden ved behandling af MPN-sygdomme Myeloproliferative neoplasier (MPN-sygdomme) kommer ofte med høj symptombyrde, der kraftigt kan påvirke livskvaliteten hos patienterne. Nu har danske forskere kortlagt, hvordan forskellige behandlinger påvirker symptombyrden i den ene eller anden retning.
Skriv en kommentar