På trods af den trange plads på det nye kontor skorter det ikke på store ambitioner. Malene Fischer er 1. august tiltrådt som forskningsdirektør på Rigshospitalet med ansvar for forskning, uddannelse og innovation. Hun er hospitalets første forskningsdirektør, og det overordnede mål for hende er at være med til at skabe et sundhedsvæsen, der er i balance. Både økonomisk og menneskeligt. Det kræver, at vi i Danmark gør os særligt én erkendelse:
»Jeg tror, at det er ret vigtigt at erkende, at vi bliver nødt til at fortsætte med at have et stærkt fokus på forskning, innovation og uddannelse, hvis vi skal kunne blive ved med at levere behandling på et højt niveau og bevare et stærkt offentligt sundhedsvæsen i fremtiden,« siger Malene Fischer.
Det er det fokus, hun er sat i spidsen for at udvikle og indkredse på tværs af Rigshospitalets 40 afdelinger og mere end 12.000 ansatte. Opgaven er at formulere en levedygtig strategi, som lever op til Rigshospitalets vision om at være ’til gavn for den enkelte patient og det samlede sundhedsvæsen’:
Dem, der sidder med forskning, uddannelse og innovation, skal have en forståelse for den virkelighed, andre arbejder i
Malene Fischer, forskningsdirektør, Rigshospitalet
»Strategi i sig selv giver jo ikke nødvendigvis nogen mening. Jeg skal prøve at oversætte den til noget konkret, som man kan mærke i organisationen, og som kommer patienterne til gavn,« siger Malene Fischer, der med den nye stilling samtidig har sagt farvel til jobbet som cheflæge på afdeling for fysiologi og nuklearmedicin.
Til gengæld sidder hun nu med i direktionen.
For Malene Fischer er det først og fremmest vigtigt at få identificeret, hvad der gør det besværligt og langsommeligt at bedrive forskning i dag.
»Der er mange små komponenter i forskning, som hver især er blevet en smule mere besværlige. Men ved at identificere, hvor forskningen oplever barrierer, kan man arbejde med enten at støtte forskeren, eller prøve at bringe nogle af barriererne ned,« siger hun.
Forståelse for andre fagligheder
I april kunne Dagens Medicin fortælle, at innovation fremover er Rigshospitalets fjerde kerneydelse foruden forskning, uddannelse og behandling. Det er den opgave, som nu formelt har fået hjemme hos Malene Fischer. Og hun kommer til at arbejde med en bred forståelse af innovation.
»Innovation er den gode idé, der kommer i anvendelse til gavn for patienten eller systemet. Det kan både være nye opfindelser, men det kan også være nye måder at gøre det på. Det kan også være at få et stærkere blik for, hvad det er, vi skal holde op med at gøre,« siger Malene Fischer.
Hun vil arbejde for en ny struktur, som fokuserer på at bringe kerneydelserne tættere sammen. Den grundlæggende forståelse for andres fagområder er ifølge hende en forudsætning for gode løsninger. Det er gennem den forståelse, at implementeringen af en innovativ tankegang skal lykkes.
»Dem, der sidder med forskning, uddannelse og innovation, skal have en forståelse for den virkelighed, andre arbejder i. Du kan sagtens være superspecialiseret samtidig med, at du har en forståelse for andres områder, så du kan være en medspiller, når du deltager i et projekt,« siger Malene Fischer.
En anden udfordring i arbejdet med innovation er, hvordan man får inddraget et patientperspektiv i forskning. Det er afgørende vigtigt for Malene Fischer, at patienterne får en plads ved bordet, når der skal udvikles løsninger, der vedrører dem.
»Der ligger en udfordring i, hvordan vi får involveret patienterne. Hvordan får vi inviteret patienterne ind i det rum omkring forskning og innovation på en måde, som giver mening for både patienterne og forskerne? Her er det vigtigt også at se mod andre organisationer. Der er andre, der er betydelig længere fremme end os på det område.«
Nysgerigt hospital
Samarbejdet på tværs af sektorer er et område, der specielt optager den nye forskningsdirektør. Hendes hidtidige erfaringer har nemlig vist hende, at man kan opnå bedre løsninger, hvis man samarbejder og er nysgerrig på tværs af fagligheder:
»Det tværfaglige er spændende, fordi man kan bidrage med sin egen ekspertise og få gavn af andres for sammen at skabe noget, man ikke kunne have skabt alene. Og så er det også bare sjovt, fordi der også er nogle forskelligheder, der træder tydeligt frem, når man kommer fra forskellige faglige baggrunde. Og det er super interessant at finde ud af, hvordan vi kan mødes i det samarbejde,« siger Malene Fischer.
Hun ser tværfaglige samarbejder som en afgørende del af, hvordan Rigshospitalet skal lykkes med at skabe et hospital, der er forberedt på fremtiden. Her fremhæver hun Danmarks Tekniske Universitetshospital (TUH), hvis primære fokus er udvikling af teknologi, der skaber nye løsninger for patienterne, og hvor hun selv er akademileder. Hospitalet er et samarbejde mellem Region Hovedstaden og DTU.
»Vi skal identificere, hvilke problemstillinger vi står over for i fremtiden i sundhedsvæsenet, og så uddanne til det. Der kan TUH-samarbejdet give os nye kompetencer, hvilket for eksempel kan være en mere entreprenant kultur, bedre teknologiforståelse og flere værktøjer inden for forandringsledelse,« siger Malene Fischer.
Hun anerkender dog, at de store og mest komplekse samarbejder, som er dem, hun skal arbejde med, bliver vanskelige. Men det starter med, at de respektive aktører bliver inviteret indenfor i arbejdet.
»Vi skal være åbne og generøse med vores tid, erfaring og ekspertise over for de samarbejdspartnere, vi samarbejder med,« siger hun.
Det er et eksempel på, hvordan Malene Fischer ser fremtidens Rigshospital. Det skal være et nysgerrigt hospital, der ønsker samarbejde og søger inspiration fra andre hospitaler, men også fra andre faggrupper. For som hun selv udtrykker det:
»Ikke alle sundhedsprofessionelle har kitler på, men alle, der er ansat i sundhedsvæsenet, arbejder på forskellige måder for at understøtte den bedst mulige patientbehandling.«
Læs også:
16. juni 2023: Rasmus Møgelvangs Rigshospital skal være til gavn for hele sundhedsvæsenet