Psykiatrisygehuset i Slagelse har vundet priser for sin ‘helende arkitektur’, men har samtidigt lidt under massive problemer med stress, sygemeldinger og opsigelser.

Krav om effektivisering har tvunget nyt psykiatrisygehus i knæ Stress, sygemeldinger og opsigelser har plaget det nye psykiatrisygehus i Slagelse siden åbningen. Men længe inden det nye sygehus stod færdigt, var regionen advaret om, at de hårde krav til effektivisering ville give problemer, og afdelingsledelsen i Slagelse var utilfreds med skæv fordeling af besparelser.

Psykiatrisygehuset i Slagelse burde som splinternyt sygehusbyggeri, der har fået priser for sin ‘helende arkitektur’, være et fyrtårn inden for psykiatrisk behandling. I stedet er det siden det åbnede i 2015 blevet berygtet for dårligt arbejdsmiljø og for at levere behandling af ringe kvalitet.

Allerede i 2016 skriver Dagens Medicin, at nye psykiatrisygehus lider »under massive problemer med arbejdsmiljø og personaleflugt«, og i marts i år skriver Danmarks Radio, at »dårligt arbejdsmiljø, stress, sygemeldinger og opsigelser på stribe er hverdagen på Psykiatrisygehuset i Slagelse«, og at det »forklaringen på, hvorfor flere patienter føler, de får en dårlig behandling«. Ifølge omtalen oplever patienter, at de pga. personalemangel får mere medicin end samtale og terapi, og at en konkret afdeling kun har 8 ud af 22 sygeplejerske-stillinger besat, og at flere medarbejder er sygemeldt med stress. Få dage senere kan TV Øst berette, at psykiatrisygehuset har haft et overforbrug af vikarer, der har efterladt et hul på otte mio. kr i psykiatriens budget.

Mens regionens psykiatrier i Syd og Øst i det store hele fungerer som de skal i 100 år gamle bygninger, er Psykiatrien Vest således kommet skidt fra start i de nye bygninger.

Psykiatriledelsen arbejder for at finde løsninger på problemerne, men den kunne måske helt have undgået, at det gik så galt, hvis den havde lyttet til de advarsler, som afdelingsledelsen for Psykiatrien Vest sendte dem helt tilbage i 2013.

En skriftlig korrespondance fra 2013 mellem afdelingsledelse i Psykiatrien Vest og regionens psykiatriledelse dokumenterer, at psykiatridirektør Michael Werchmeister og den øvrige psykiatriledelse gennem flere år op til åbningen blev advaret om, at det kommende psykiatrisygehus med den valgte budgetmodel ikke ville kunne levere den pleje og behandling, man forventede af det nye hospital.

»Vores beregninger viser, at at vi i det nye psykiatrisygehus skal løfte de samme eller flere opgaver med betydeligt færre medarbejdere,« skriver afdelingsledelsen i et brev til psykiatriledelsen sommeren 2013.

»Forskellen i tildeling af ressourcer (mellem Syd, Øst og Vest,red.) er så stor og afgørende for, hvad plejepersonalet kan udføre, at afdelingsledelsen i Vest vurderer, at der ikke er lige adgang til sundhedsydelser under indlæggelse i psykiatrien for borgere i Region Sjælland,« skrev afdelingsledelsen, der bestod af ledende overlæge Michael Schmidt og oversygeplejerske Susie Schouw Schmidt –  begge ledere er siden stoppet på Slagelse Psykiatrisygehus, hver efter gensidig aftale med psykiatriledelsen.

Krav fra Kvalitetsfonden

Korrespondancen mellem den daværende afdelingsledelse og regionens psykiatriledelse vidner om, at det har været sin sag for psykiatriledelsen at udarbejde et forsvarligt budget for et helt nyt psykiatrihospital, hvis faktiske styrker og svagheder man på daværende tidspunkt endnu ikke kendte.

Opgaven har på mange måder været bundet af, at byggeriet som alt andet sygehusbyggeri skulle finansieres af Kvalitetsfonden, der som betingelse for at punge ud kræver, at psykiatrien i Region Sjælland leverer en »effektiviseringsgevinst« på fire pct. Udmøntningen af denne effektivisering betyder, at Psykiatrien Vest får beskåret sit budget med 13,5 mio. kr., hvoraf en del besparelsen består af en betydelig reduktion af plejepersonalet på 7,7 mio. kr., hvilket ifølge afdelingsledelsen vil svare til at fjerne 18 medarbejdere. Psykiatriledelsen når frem til besparelsen på plejebudgettet ved at fastholde en beregningsmodel, hvor den antager, at stordriftsfordele vil betyde, at alle senge ud over et standardafsnit på 10 senge er mindre omkostningstunge. Da det nye psykiatrisygehus i Slagelse har fem afsnit mod tidligere seks, og de nye afsnit til gengæld er blevet større, så de nu har 17 senge, tildeler modellen automatisk færre midler til plejere hos psykiatrien Vest end til afdelingerne i Øst og Syd.

Ledelse var betænkelig

Ledende overlæge Michael Schmidt og oversygeplejerske Susie Schouw Petersen kritiserede i sit brev ledelsen for at have en urealistisk forestilling om, hvor meget de kunne reducere budgettet for Vest.

»Afdelingsledelsen i Vest anser det som særdeles betænkeligt at implementere en budgetreduktion af den udmeldte størrelse i Psykiatrien Vest,« skrev Michael Schmidt og Susie Schouw Petersen.

Afdelingsledelsen regnede sig frem til, at det betydeligt lavere plejebudget blev nødt til at reducere antallet af personaletimer pr. patient i dagvagt med 50 pct. Staben i Slagelse ville ifølge afdelingsledelsen kun lige akkurat kunne holde maskineriet i gang på sengeafdelingerne og ville ikke have overskud til for alvor at udnytte det nye byggeris mange muligheder for bedre pleje og behandling.

»Den vedtagne afsnitsstørrelse på psykiatrisygehuset har vi ikke været draget ind i, men må konstatere som særdeles uheldig i forhold til netop denne budgetmodel, der primært favoriserer små sengeafsnit. Set i forhold til antallet og størrelsen af sengeafsnittene i henholdsvis Syd og Øst forekommer beregningsmodellen derfor mindre egnet til at sikre en fremadrettet drift af sygehuset i Slagelse og til at virkeliggøre de bærende idéer og muligheder, vi gerne vil medvirke til at bringe i spil i de nye fysiske rammer,« skriver afdelingsledelsen.

I sit svar til afdelingsledelsen 10. december 2013 medgav psykiatriledelsen, at Psykiatrien Vest ville få sit budget reduceret med mere end fire pct.

»De annoncerede besparelser er en del af en samlet effektiviseringsgevinst på fire pct, hvor reduktionerne for Vest dog udgør betydeligt mere end fire pct.,« skriver psykiatriledelsen i sit svar, hvori den også bekræfter, at den valgte budgetmodel for Psykiatrien Vest ville medføre, at plejebudgettet til sygeplejerskers og sosu-assistenters lønudgifter blev reduceret med knap otte mio. kr. Konsekvensen ville ifølge psykiatriledelsen være en reduktion på 12 pct. af plejebudgetet pr. seng. Det fandt psykiatriledelsen dog fuldt forsvarligt.

»I betragtning af de muligheder for fleksibilitet i tilrettelæggelsen af fremmødet, som den nye bygning med sengeafsnit i umiddelbar nærhed af hinanden, giver, virker en reduktion af plejepersonalet med 12 pct. mulig at opnå uden en kvalitativ forringelse af patientplejen,« skriver psykiatriledelsen i sit svar til afdelingsledelsen.

Saltvandsindsprøjtninger har rettet op på forskel

Korrespondancen mellem afdelingsledelsen og psykiatriledelsen fortsatte i årevis, men førte ingen steder hen. Psykiatriledelsen valgte at åbne psykiatrisygehuset uden at ændre sin budgetmodel. Den kom dog på andre tanker.

Psykiatridirektør Michael Werchmeister fortæller, at ibrugtagningen af Psykiatrisygehuset Slagelse fik dem til at ændre syn på mange ting.

»Det førte til en ændring af budgetmodellen, som skal give så ens driftsvilkår som muligt for vores afdelinger,« siger han.

I 2017 valgte psykiatriledelsen således at give Psykiatrien Vest en særskilt bevilling på 2,9 mio.kr til yderligere plejefremmøde. I 2018 tilførte psykiatriledelsen endnu fire mio. kr. til psykiatrien Vest til dels at forbedre det hårdt trængte arbejdsmiljø dels for at lave en omstrukturering af sengeafsnittene.

Sammenlagt har psykiatriledelsen siden åbningen af det nye psykiatrisygehus tilført Psykiatrien Vest et beløb, der nærmer sig det, som man ved indflytningen reducerede plejebudgettet med. Syv ud af de 13,5 mio. kr. som Psykiatrien Vest fik trukket ud af budgettet i forbindelse med åbningen af psykiatrisygehuset, er lagt tilbage i budgettet igen. Manøvrerne har ført til en udligning af forskellene i de tre psykiaters plejebudgetter.

»Takket være en særskilt bevilling på knap fire mio. kr., som psykiatriledelsen ekstraordinært har givet til Slagelse Psykiatrisygehus i 2018, er det lykkedes os at sikre, at budgettet per sengedag i Psykiatrien Vest i dag er næsten fuldstændigt identisk med hvad budgettet per sengeafsnit er i Psykiatrien Øst og Psykiatrien Syd,« siger Michael Werchmeister.

»Idéen med den model er at fordele psykiatriens samlede budgetramme ud på de forskellige enheder så retfærdigt som overhovedet muligt, siger han.

Mangel på dokumentation

Professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard ved Syddansk Universitet har fået forelagt korrespondancen mellem afdelingsledelsen i Vest og regionens psykiatriledelse. Han bemærker, at psykiatriledelsen i sin tid ikke fremlagde empirisk dokumentation for sine argumenter for, at det er forsvarligt at gennemføre de respektive besparelser i Vest.

»Det fremgår klart af korrespondancen, at Psykiatrien i Vest er blevet ramt af mere end fire pct,« siger Jes Søgaard.

»Jeg vil og kan ikke sige, at den ene part har ret eller uret. Men jeg vil gerne sige, at man burde kunne undersøge, om de grundlæggende antagelser er mere eller mindre rigtige. Så kan det være, at man alligevel bliver nødt til at gøre det på den måde, men så er man i det mindste klar over, at der er tale om en reel besparelse,« siger han.

Kort efter, at det nye psykiatrisygehus blev etableret, udtalte regionsrådsmedlem Nicolai Nicolaisen (S) til Sjællandske Medier, at han oplevede, at fordelingen af midler til psykiatriske enheder i Region Sjælland var blevet »hylende skæv« efter åbningen. Han synes fortsat, at kvalitetsfondens krav om en fire pcts. effektiviseringsgevinst som en betingelse for at finansiere byggeriet i sig selv er et krav, der er grebet ud af den blå luft.

»De fire procent, som skal trækkes ud af budgettet efter krav fra statens kvalitetsfondsbyggeri, er baseret på en teoretisk beregning, der ikke har noget med virkeligheden at gøre. Når man tager et nyt byggeri i brug er der tværtimod brug for flere midler til at få arbejdspladsen til at fungere. At psykiatrien i Region Sjælland har måttet skære så meget har haft store konsekvenser og er set fra min stol i høj grad medvirkende til, at arbejdsmiljøet i Slagelse er så hårdt presset og at det er så svært at rekruttere nye medarbejdere,« siger Nicolai Nicolaisen.

VestØstSyd
Uden kompensation70,4 mio. kr.67,9 mio. kr.60,5 mio. kr.
Med kompensation70,4 mio. kr.74,4 mio. kr.67,0 mio. kr.
Budget pr. sengedag uden kompensation2.601 kr.2.512 kr.2.679 kr.
Budget pr. sengedag med kompensation2.601 kr.2.754 kr.2.969 kr.

Læs også:

Psykiatridirektør: Mercedes-tillæg kan ikke lokke læger til Sjælland

Sundhedsøkonomer savner belæg for effektivisering ved nybyggeri

Kommentarer

Skriv kommentar