30. november 2016 sagde klinikchef Morten Hedegaard efter 14 år på Rigshospitalets fødeafdeling sin stilling op i protest mod arbejdsforholdene for afdelingens personale. Historien satte dagsordenen en måneds tid og har ud over den megen omtale også sat gang i en underskriftsindsamling blandt læger i protest mod besparelser i sundhedsvæsenet. Men hvorfor fik netop den historie så stor gennemslagskraft? Læge, ph.d. og journalist Charlotte Strøm analyserer i sin nye bog ’Forstå dog, hvad jeg mener’ bl.a. Hedegaards sag og fortæller...

Opgør med fordomme og halvdøve ører: Læger skal være bedre til at lytte NY BOG: ‘Det du ikke ved får patienten ondt af’ er titlen på overlæge Morten Sodemanns nye bog. Bogen er baseret på hans årelange erfaringer med en patientgruppe, de etniske minoritetspatienter, som typisk ender på hans bord, når alle andre specialister har opgivet at hjælpe.
1 kommentar
Ny bog vil have mere sex i samtalen mellem læger og patienter Læger skal være bedre til at tale om patienternes sexuelle problemer, der ofte har det en kæmpe betydning for patientens trivsel. Sådan lyder opfordringen fra psykolog Karina Kehlet Lins i den nye bog »Samtalen om sex«.
Skriv en kommentar
Børnelæge digter om patienten Cubic, der har ‘tov i maven’ Gennem mere end 20 år har børnelæge Ole d. Wolthers samlet på anekdoter og udsagn fra sine patienter. Det er nu blevet til digtsamlingen ‘Frit for mit fremsyn’, som sætter fokus på den skæve og ofte finurlige måde, som børn og unge kommunikerer symptomer og sygdomme på.
1 kommentar
Global pandemi og rund fødselsdag har gjort medicinsk pioner relevant igen BOGANMELDELSE: 19. december sidste år ville Peter Ludvig Panum være fyldt 200 år. Udover at have lagt navn til Panum Instituttet huskes han især for sin udredning af mæslinger under en epidemi på Færøerne i 1846. I sin nye medicinhistoriske biografi beskriver læge og forfatter René Flamsholt Christensen Panums indsats, der trækker tråde helt op til nutidens epidemiologi og folkesundhed.
Skriv en kommentar
Poul Videbech: Depression handler om menneskeskæbner, og det element har jeg savnet i debatten I den offentlige debat bliver depression ikke anset som den alvorlige og ofte livstruende sygdom, den er, og det har fået professor Poul Videbech til tasterne. Med sin nye bog vil han at gøre op med sejlivede myter om sygdommen og løfte sløret for fremtidens behandlingsmuligheder.
Skriv en kommentar
Mønsterbryder, læge og forfatter Anette Ellegaard Dalum arbejder som forfatter og læge og har gjort det siden medicinstudiet. Som læge får hun intellektuelle stimuli og samvær med kollegaer, mens forfattergerningen giver kreativitet og frihed. Hun kan ikke leve uden nogen af dem.
Skriv en kommentar
Forfatterspiren, der gik lægevejen Anette Ellegaard Dalum arbejder som forfatter og læge og har gjort det siden medicinstudiet. Som læge får hun intellektuel stimuli og samvær med kollegaer, mens forfattergerningen giver kreativitet og frihed. Hun kan ikke leve uden nogle af dem.
Skriv en kommentar
»Når jeg rejser hjem, vil jeg gerne afløses af en grønlænder« Professor Peter Vedsted og hans ægtefælle, praktiserende læge Marianne Vedsted, begynder 1. maj som henholdsvis ledende regionslæge for Grønlands nordlige region og regionslæge sammesteds. En grænseoverskridende opgave – og et meget gammelt løfte de to imellem.
Skriv en kommentar
Læger og Google konkurrerer om at diagnosticere i tv-quiz Charlotte Lysén Føhns er en af de læger, som er med i tv-quizzen ‘Er der en læge til stede’, hvor tre læger hver mandag dyster mod google for at få afgjort, hvem der er bedst til at diagnosticere. En grænseoverskridende oplevelse, siger lægen.
Skriv en kommentar
Læge møder sine patienter gennem faglige podcasts Som den – måske – første danske læge udgiver gynækolog Henrik Vittrup podcasts til sine patienter med informationer om de undersøgelser og indgreb, de skal have foretaget. Formålet er at klæde patienterne på, skabe genkendelighed og udbytterige samtaler. Og det virker, siger gynækologen, som ser, at lydmediet har et stort potentiale i resten af sundhedsvæsenet.
Skriv en kommentar
En legende kommer på frimærke Et enormt fingeraftryk er hvad, professor og praktiserende læge Frede Olesen har sat på almen praksis og sundhedssektoren. Han er ikke lige populær i alle lejre, men ikke desto mindre har han haft fingrene nede i mange, afgørende forandringer. Derfor er han den første, som kommer på Dagens Medicins legendefrimærke.
1 kommentar