OUH vil bringe strålebehandling op på nyt niveau

OUH vil bringe strålebehandling op på nyt niveau I 2018 vil Odense Universitetshospital være blandt de første i verden, der kan tilbyde kræftpatienter strålebehandling i en MR-accelerator. Ledende onkolog Peter Sørensen glæder sig til at komme i gang med den nye teknologi, som skal bringe strålebehandlingen op på et nyt niveau.

Mere præcis strålebehandling med færre bivirkninger og uden tab af effekt. Det kan blive resultatet, når OUH i 2018 kan tage en spritny MR-accelerator til ca. 60 mio. kr. i brug.

»Det er en stor sag. Jeg synes, at det er helt enestående og ualmindeligt fremsynet af politikerne at bruge det her beløb på et innovationsprojekt. Min forventning er, at det her vil give et gevaldigt kvalitetsløft for patienterne og bane vejen for, at vi kan strålebehandle på en helt ny måde,« siger Peter Sørensen, ledende overlæge på Onkologisk Afdeling R på Odense Universitetshospital.

MR-acceleratoren er målrettet et bredt udvalg af kræftsygdomme og kan meget præcist afgrænse kræftsygdommen, hvilket kan betyde mindre strålefelter. Det åbner en mulighed for at gå op i stråledoser og dermed bedre behandlingseffekt.

»Vi er på den forreste bølge i forhold til kræftbehandling, og det er sjovt og spændende at være med til. Derudover vil vi blive brugt som et udstillingsvindue udadtil i verden,« siger Peter Sørensen.

Ikke godkendt til patientbehandling

Igennem det sidste års tid er lægerne på OUH blevet klogere på teknologien og har haft forhandlinger med direktionen og Region Syddanmark.

Det er Onkologisk Afdeling R, der skal stå for udviklingsprocessen omkring det nye udstyr – der bliver omdrejningspunktet i et forskningsprojekt. Personalet er det samme, men alle skal oplæres i den nye teknologi.

»Den er så ny, at den ikke er sat i produktion og godkendt til patientbehandling endnu. Man kan ikke bare slå op på side 8 i en brugermanual og se, hvad man skal gøre, og derfor er hele processen bygget op som et forskningsprojekt. Det første lange stykke tid skal vi lære maskineriet at kende, og derfor regner vi ikke med, at den første patient bliver behandlet før i slutningen af 2018,« siger Peter Sørensen.

MR-acceleratoren er udviklet af det svenske firma Elekta og forventes at blive leveret i november 2017 og at være installeret i april 2018. Sidst i 2018 bliver den en fast del af OUH’s behandlingstilbud, og der er mulighed for at flytte MR-acceleratoren til Nyt OUH, når det er færdigbygget i 2022.

Der er på nuværende tidspunkt installeret seks MR-acceleratorer rundt omkring i verden – de befinder sig på førende behandlingscentre i Utrecht, Houston, Amsterdam, London, Milwaukee og Manchester.

Men også Princess Margaret Cancer Centre i Canada og German Research Foundation (DFG), University Hospital Tübingen i Tyskland har bestilt en MR-accelerator samtidig med OUH.

Skriv kommentar