Urinsyregigt øger risikoen for nogle kræftformer
»Overordnet set har patienter med urinsyregigt kun en marginalt højere risiko for at få kræft end den øvrige befolkning. Men når vi ser på de enkelte kræftformer, er det især de kræftformer, som er associeret til overvægt og alkohol, hvor der er en forhøjet kræftrisiko‚« siger læge, ph.d.-studerende Kristian Zobbe, Gentofte Hospital og Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital.Foto: Niels-Bjørn Albinus

Urinsyregigt øger risikoen for nogle kræftformer Risikoen for kræftformer som lever-, nyre- og bugspytkirtelkræft er forhøjet blandt patienter med urinsyregigt, viser stor dansk kohorteundersøgelse præsenteret på EULAR.

AMSTERDAM (Dagens Medicin) – Kræftformer som er forbundet med alkohol og overvægt forekommer hyppigere blandt patienter med urinsyregigt, end det gør i den øvrige befolkning. Derimod er den overordnede forekomst af kræft blandt patienter med urinsyregigt kun marginalt højere. Det viser resultatet af en stor dansk kohorteundersøgelse, som læge, ph.d.-studerende Kristian Zobbe, Gentofte Hospital og Parker Instituttet på Frederiksberg Hospital, har præsenteret på EULAR.

Undersøgelsen er baseret på data fra 70.591 urinsyregigtpatienter, der blev diagnosticeret i perioden 1978-2015.

»Overordnet set har patienter med urinsyregigt kun en marginalt højere risiko for at få kræft end den øvrige befolkning. Men når vi ser på de enkelte kræftformer, er det især de kræftformer, som er associeret til overvægt og alkohol, hvor der er en forhøjet kræftrisiko. Det gælder bl.a. for lever-, nyre-, tunge-, skjoldbruskkirtel- og bugspytkirtelkræft,« siger Kristian Zobbe, der anbefaler, at resultaterne bruges til at øge opmærksomheden om disse kræftformer hos alle faggrupper, som arbejder med urinsyregigtpatienter.

Undersøgelsen er den første, hvor danske data er brugt til at se en eventuel association mellem urinsyregigt og cancer.

»Styrken ved undersøgelsen er dels det store antal patienter, vi har kunnet inkludere, dels den lange tidsperiode,« siger Kristian Zobbe, der ser flere grunde til at øge forskningen inden for urinsyregigt.

»Hyppigheden af urinsyregigt i Danmark er fordoblet inden for de seneste 20 år, og vi ved ikke meget om, hvad genetik betyder for denne stigning. Samtidig er det desværre en patientgruppe, der er dårligt behandlet overalt i Europa. Sygdommen tages ikke seriøst, selv om det på europæisk plan er så mange som to-tre pct. af befolkningen, der lever med sygdommen. Vi har allerede en billig, veltolereret og effektiv behandling, og de senere år er der også kommet nye lægemidler på markedet,« siger Kristian Zobbe, der glæder sig over, at interessen for urinsyregigt på EULAR – målt i antal publicerede abstracts – ser ud til at være støt stigende.

Abstract: Gout is associated with an increased risk of cancer – a nationwide cohort study including over 70,000 gout patients

 

Skriv kommentar