Nielsine banede vejen For 135 år siden blev Nielsine Nielsen Danmarks første kvindelige læge. Dermed banede hun vejen for alle os andre kvindelige læger. I dag er flertallet af læger kvinder, og kønsfordelingen bliver endnu mere skæv de kommende år. Gør det egentlig noget?
Vi skal ikke have supersund-hedshuse – men hvad skal vi så? Kommunernes sundhedshuse skal have fokus på de brede sundhedsydelser som eksempelvis rådgivning, behandling og pleje af visse kroniske patienter. Men husene må ikke specialiseres, de må ikke blive supersundhedshuse, skriver Else Smith.
Elektroniske forløbsplaner giver almen praksis nye datamuligheder Elektroniske forløbsplaner er lanceret som redskaber til patientinddragelse og øget egenomsorg for KOL og diabetespatienter. Men forløbsplanerne åbner også mulighed for, at alment praktiserende læger kan dataunderstøtte indsatsen. Sidstnævnte fortjener mere opmærksomhed.
»Lammelsen af Landspatientregisteret burde have udløst et ramaskrig« Sundhedsdatastyrelsen burde få lige så meget kritik for Landspatientregistrets manglende data et helt år, som Ringsted Sygehus har fået for mangelfulde brystkræftscreeninger, mener tidligere RKKP-direktør, Paul Bartels.
Ligestilling tak – også for mænd i sundhedsvæsenet På søndag er det kvindernes internationale kampdag, og verden over sættes der fokus på kvinders manglende ligestilling. I Danmark regnes vi for at være langt fremme med ligestillingen, selvom det stadig halter med kvinder i topledelse og bestyrelser, både i det offentlige og det private erhvervsliv.
Styrelsen: Vi blev ikke advaret om at bruge patientorløb Sundhedsdatastyrelsen er aldrig blevet advaret af RKKP mod at organisere data i landspatientregistret efter forløb. Og det ifølge styrelsens direktør Lisbeth Nielsen med god grund, da data i det nye register fortsat også er knyttet til kontakterne.
»Sundhedsdatastyrelsen har undervurderet opgaven« Sundhedsdatastyrelsen har undervurderet opgaven med at organisere og validere data i det nye landspatientregister. Det mener flere medlemmer af den midlertidige referencegruppe, som styrelsen nedsatte for at få styr på problemerne med implementeringen.
Stor uvished om hjertepatienter: Almen praksis ramt af datatørke Almen praksis har i årevis ikke kunnet indberettet data for patienter med hjerteflimmer til den kliniske kvalitetsdatabase. Og det finder klinisk professor Søren Paaske Johnsen problematisk. Praktiserende læge fra Kolding har selv igangsat dataindsamling for at systematisere sin behandling.
Trods investeringer i ny regionsklinik: Lægerne vælger stadig Nakskov fra Region Sjælland fik sidste år tilladelse til at drive sine egne lægeklinikker for at afhjælpe manglen på praktiserende læger. I denne uge åbnede den første i Nakskov. Indtil videre har regionen dog måttet sande, at det er svært at lokke de faste læger til.
Travlhed får ung sololæge til at vælge kompagniskabet I november overtog 35-årige Kristoffer Sønderstrand Jacobsen patienterne fra den midlertidige regionsklinik på Frederiksberg. Indtil videre har han drevet klinikken som selvstændig sololæge, men ligesom størstedelen af sin generation, vender han om kort tid praksistypen ryggen.