Læger vil have offentligt organ til prioritering Prioriteringer i sundhedsvæsenet er på manges læber, og politikere og læger står på hver sin side i diskussionen. Men løsningerne skal findes i fællesskab, mener flere læger, og et nyt initiativ kan være på vej.
Fremtrædende læger: Tryktest af eksisterende behandlinger er vejen til fornuftig prioritering Mange behandlinger i sundhedsvæsenet er overflødige og i nogle tilfælde skadelige for patienterne, og derfor skal vi kigge behandlingerne efter i krogene, mener en række læger. Godt forslag, men for sent, siger afgående klinikchef på Rigshospitalet.
»Holdningen til en diagnose for atrieflimren skal være som en ‘obs cancer’« Forståelsen for, at en diagnose for atrieflimren kræver hurtig handling, er blevet langt bedre, mener neurolog Dorte Damgaard, der gerne ser gode erfaringer fra hospitalerne bredt ud i det danske sundhedsvæsen.
Åbenhed er godt, men ikke nok Måske skulle Lægemiddelstyrelsen undlade at stille sig tilfreds med åbenhed om industrisamarbejde og interessekonflikter og i stedet bringe kravene vedrørende interessekonflikter op på niveau med det bedste i Europa.
Regioner har svært ved at leve op til kvalitetskrav for atrieflimren Første årsrapport om atrieflimren påviser regionale forskelle i kvaliteten af både udredning og behandling. Bedre patientuddannelse kan forbedre prognosen for de mange danskere med atrieflimren.
Afgående klinikchef: Måske et år mere, og så smelter det sammen Initiativer til at gennemgå eksisterende behandlinger for at luge ud i det unødvendige er gode, men der er ikke tid til det. Hvis ikke der prioriteres benhårdt nu, brænder sundhedsvæsenet ned om lidt, mener Jakob Trier Møller.
Paradigmeskifte i sundhedsvæsenet? Ikke at cannabis er et dårligt stof til festbrug, men som medicinsk behandling er dokumentationen tvivlsom.
Tæt samarbejde løfter atrieflimrenpatienter Den relativt nystartede klinik for atrieflimren på Regionshospitalet i Horsens er god til at sikre, at patienterne får lavet en ekkokardiografi, hurtigt sættes i antikoagulationsbehandling og får et struktureret undervisningsprogram. Forklaringen på de gode resultater er bl.a. en flad struktur, korte kommandoveje og effektiv brug af erfarne sygeplejerskers kompetencer.
Statin nedsætter risikoen for hjerneblødning Stort dansk forsøg afliver en udbredt mistanke om koblingen mellem statiner og risikoen for hjerneblødning og kan ændre danske lægers praksis på området.
Autoritet tur/retur Troen på lægestanden og på evidens kan kun genskabes af lægerne selv, og kunsten er at komme forud for udviklingen. Tilfredse kunder holder politikerne væk.