En helt særlig styrke ved det danske sundhedsvæsen er vores evne til at forbedre behandlingsformer gennem brugen af sundhedsdata. På sygehuse og hos de praktiserende læger indsamles der informationer om patienterne, og en del af disse informationer bruges bl.a. til forskning, som kan opdage og udvikle nye behandlingsmetoder eller aflive myter om sammenkædninger af levevis og sygdomsudbrud. Og når en patients oplysninger gives forsvarligt videre fra en læge til en anden, undgår patienten at fortælle sin sygdomshistorie om og om...

Gevinsterne ved forskning overgår langt de få uheldige sager Muligheden for at anvende data fra sundhedsvæsenet til forskning og kvalitetsudvikling baseret på registre er meget væsentlig. Registerforskning redder liv.
Skriv en kommentar
Hvem vil låne osteoporoseforeningen en regnemaskine? I kølvandet på Dagens Medicins nylige tema om Osteoporose, skriver bestyrelsesmedlem i PLO og praktiserende læge Trine Jeppesen, at der er behov for realisme i de tidlige indsatser overfor store folkesygdomme. Skal man, som Osteoporoseforeningen i temaet er fortaler for, forsøge at opspore alle OP-patienter, vil det i teorien beslaglægge en tredjedel af almen praksis, skriver hun.
5 kommentarer
Er der varig immunitet efter COVID-19? Det er endnu uvist, men meget tyder på varig immunitet mod COVID-19, skriver praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen
1 kommentarStenbæk og Freitag – I må gerne låne mit sommerhus Der er brug for nytænkning for at redde praksis, og fornuftige mennesker i regioner og PLO bør sætte sig sammen et par dage og føre en åbenhjertig samtale. Og de skal ikke tage deres talknusere med.
Skriv en kommentarHvad med drengene? Hvorfor skal drenge betale for HPV-vaccination, når det er vederlagsfrit for piger?
Skriv en kommentarEn korrumpering af lægestanden At vokse op med intakte kønsorganer er en menneskeret jævnfør bioetikkonventionen, der er ratificeret af Danmark.
2 kommentarerVarm luft kører i ring hos Dagens Medicin Åbenhed ikke kun er noget, der står i et flot stykke papir – det skal også opleves i dagligdagen. Og ja, vi har haft eksempler på det modsatte, og det vil jeg faktisk gerne gøre noget ved!
Skriv en kommentar
Hvad OPUS kan lære af FACT Behandlingsparadigmet i psykiatrien er skiftet fra et fokus på klinisk recovery til personlig recovery, siden OPUS-modellen blev udviklet i 1990’erne. Derfor er det bekymrende, at bestyrelsen i Dansk Psykiatrisk Selskab retter hård kritik mod den ambulante FACT-model, der netop har fokus på patientens behov for at komme sig og fungere i civilsamfundet, skriver Casper Westergaard, overlæge, Region Hovedstadens Psykiatri.
Skriv en kommentar
Hvorfor skal vi være sunde? I New Zealand praktiserer man et sundhedsbegreb, hvor sundhed ikke kun er behandling og fravær af sygdom, men også er trivsel og tilfredshed med livet for borgerne. I Danmark er trivsel for regeringen og mange andre lig med korte ventelister og et robust sygehusvæsen, så vi kan komme hurtigt tilbage på jobbet og bidrage til produktiviteten, skriver client director i Lead Agency, Peter Stendal.
Skriv en kommentar
Kan vi gøre livet lettere for pollenallergikere og samtidig øge produktiviteten i samfundet? Pollenallergi er en stærkt underbehandlet kronisk sygdom i immunsystemet, som giver nedsat livskvalitet og tabt produktivitet i samfundet. Der findes effektiv behandling, men mange allergikere med moderat til svær pollenallergi får ikke adgang til den rette diagnose og behandling på grund af diagnostiske og behandlingsmæssige flaskehalse, skriver overlæge Ole Hilberg og praktiserende læge Morten Hovgaard-Sveen..
1 kommentar
Sæt sygehusafdelingerne fri Regeringens akutplan rummer desværre intet konkret om den dræbende overbureaukratisering, som ødelægger arbejdsglæden, og som stjæler de fagprofessionelles tid fra patientkontakten, skriver Gunnar Lose.
Skriv en kommentar