En helt særlig styrke ved det danske sundhedsvæsen er vores evne til at forbedre behandlingsformer gennem brugen af sundhedsdata. På sygehuse og hos de praktiserende læger indsamles der informationer om patienterne, og en del af disse informationer bruges bl.a. til forskning, som kan opdage og udvikle nye behandlingsmetoder eller aflive myter om sammenkædninger af levevis og sygdomsudbrud. Og når en patients oplysninger gives forsvarligt videre fra en læge til en anden, undgår patienten at fortælle sin sygdomshistorie om og om...

Gevinsterne ved forskning overgår langt de få uheldige sager Muligheden for at anvende data fra sundhedsvæsenet til forskning og kvalitetsudvikling baseret på registre er meget væsentlig. Registerforskning redder liv.
Skriv en kommentar
Vores værktøjskasse til behandling af kroniske smerter er i realiteten tom DEBAT: Mange velmenende sundhedsprofessionelle har forsøgt alverdens ting. Men virkeligheden er, at vi aldrig har kunnet behandle kroniske non-maligne smerter, skriver Thomas Birk Kristiansen.
2 kommentarer
Hvem vil låne osteoporoseforeningen en regnemaskine? I kølvandet på Dagens Medicins nylige tema om Osteoporose, skriver bestyrelsesmedlem i PLO og praktiserende læge Trine Jeppesen, at der er behov for realisme i de tidlige indsatser overfor store folkesygdomme. Skal man, som Osteoporoseforeningen i temaet er fortaler for, forsøge at opspore alle OP-patienter, vil det i teorien beslaglægge en tredjedel af almen praksis, skriver hun.
5 kommentarer
Er der varig immunitet efter COVID-19? Det er endnu uvist, men meget tyder på varig immunitet mod COVID-19, skriver praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen
1 kommentarStenbæk og Freitag – I må gerne låne mit sommerhus Der er brug for nytænkning for at redde praksis, og fornuftige mennesker i regioner og PLO bør sætte sig sammen et par dage og føre en åbenhjertig samtale. Og de skal ikke tage deres talknusere med.
Skriv en kommentarHvad med drengene? Hvorfor skal drenge betale for HPV-vaccination, når det er vederlagsfrit for piger?
Skriv en kommentarEn korrumpering af lægestanden At vokse op med intakte kønsorganer er en menneskeret jævnfør bioetikkonventionen, der er ratificeret af Danmark.
2 kommentarerVarm luft kører i ring hos Dagens Medicin Åbenhed ikke kun er noget, der står i et flot stykke papir – det skal også opleves i dagligdagen. Og ja, vi har haft eksempler på det modsatte, og det vil jeg faktisk gerne gøre noget ved!
Skriv en kommentar
Chef for Medicon Valley Alliance: Europa sakker bagud i life science, men Danmark og Sverige kan vise vejen frem Debat: Danmark og Sverige er begge for små til at stå alene, men de er Nordens to førende life science-lande med velfungerende økosystemer og kan tjene som inspiration for resten af Europa, skriver Anette Steenberg, CEO i Medicon Valley Alliance.
Skriv en kommentar
Ny uddannelse skal styrke implementering og skalering af digitale hjemmeindlæggelser i Skandinavien Debat: Digitale hjemmeindlæggelser er et evidensbaseret servicedesign og et vidnesbyrd om, at hjemmmeindlæggelser fra skandinaviske sundhedssystemer øges i disse år. Men implementeringen er både vanskelig og langsom, men det kan en ny uddannelse i digitale hjemmeindlæggelser forhåbentlig ændre på, skriver en række danske, norske og svenske forskere fra konsortiet 'Nordic Digital Health & Education', der står bag den nye uddannelse.
1 kommentar
Psykolog: Næstefter klienten er den praktiserende læge min nærmeste samarbejdspartner Debat: Som psykolog med ydernummer og specialist i psykopatologi hilser jeg ønsket om øget samarbejde med praktiserende læger meget velkomment. Set fra mit perspektiv har vi ikke behov for flere instanser, men et tættere samarbejde med både almen praksis og speciallægepraksis, skriver psykolog Pia Hedegaard.
1 kommentar