Dygtige embedsmænd og politiske strategier for åbenhed er ikke noget man skal have, hvis man skal være en hårdtslående toppolitiker. S Så kort kan man konkludere efter, at have læst lederen i Dagens Medicin nr. 14/2016. Der er jo ellers talrige eksempler på, at det modsatte ellers er en dårlig plan. F.eks. er der stort set ingen ‘gamle’ topembedsmænd tilbage efter den rådgivning og manglende åbenhed, som omgav tidligere regionsrådsformand Carl Holst i Region Syddanmark. Og når professorer og udvalg...

Gevinsterne ved forskning overgår langt de få uheldige sager Muligheden for at anvende data fra sundhedsvæsenet til forskning og kvalitetsudvikling baseret på registre er meget væsentlig. Registerforskning redder liv.
Skriv en kommentarStop skræmmekampagnen om sundhedsdata Det undrer det mig, at Thomas Birk Kristiansen og Trine Jeppesen drømmer sig tyve år tilbage i tiden.
Skriv en kommentarStenbæk og Freitag – I må gerne låne mit sommerhus Der er brug for nytænkning for at redde praksis, og fornuftige mennesker i regioner og PLO bør sætte sig sammen et par dage og føre en åbenhjertig samtale. Og de skal ikke tage deres talknusere med.
Skriv en kommentarHvad med drengene? Hvorfor skal drenge betale for HPV-vaccination, når det er vederlagsfrit for piger?
Skriv en kommentarEn korrumpering af lægestanden At vokse op med intakte kønsorganer er en menneskeret jævnfør bioetikkonventionen, der er ratificeret af Danmark.
2 kommentarer
Akutmedicin i Danmark: Er det bare det gamle interne medicinske speciale genindført i mindre hensigtsmæssig form? De formative år for specialet akutmedicin er lige nu, og det udfordrer og kalder på strategiske valg både i det akutmedicinske speciale, på akuthospitalerne, samt i regionerne og Sundhedsstyrelsen.
2 kommentarer
Nærvær og empati kan andet og mere end chatbots Kunstig intelligens stormer frem, og ChatGPT er på alles læber. Nye sprogmodeller åbner uanede muligheder for innovation, også i sundhedsvæsenet. Den nye digitale virkelighed er i al sin vorden en realitet, vi er nødt til at forholde os til. Konstruktivt, men også kritisk, skriver Mia Gall Grandahl, speciallæge i psykiatri og formand, Den Lægefaglige Tænketank, ATLAS.
Skriv en kommentar
Voucher-forslag fra EU-Kommissionen er en potentiel game changer Alle er enige om, at antimikrobiel resistens (AMR) udgør en stigende global sundhedstrussel, men ingen vil betale for udviklingen af nye typer antibiotika. Med EU-Kommissionens forslag til revision af EU’s lægemiddellovgivning er der dog håb forude. Tildelingen af en voucher, som modtageren kan sælge videre til høj pris, vil ændre situationen markant.
Skriv en kommentar
New Public Management i den danske version er godt på vej til at paralysere sundhedsvæsenet Den aktuelle sag på Aarhus Universitetshospital om HIPEC-operationerne og en generel konstruktion i det danske sundhedsvæsen – akutafdelingerne – viser, at sundhedsvæsenet er en kolos på de lerfødder, der er konstrueret ud fra principper fra New Public Management. Historiske fejltagelser i sundhedsplanlægning og den aktuelle kvalitet i byggestyringen af de såkaldte supersygehuse gør kun situationen værre, skriver læge Niels Boye.
Skriv en kommentar
Hvad koster en blodprop? Den socioøkonomiske status bestemmer i høj grad, hvad det koster samfundet at behandle en patient med blodprop. Jo mere ressourcestærk, jo færre udgifter. Det skal vi forholde os til, hvis vi vil reducere uligheden i sundhed. Ulighedsdiskussionen og prioriteringsdiskussionen hænger sammen, skriver sundhedsøkonom Marie Kruse.
Skriv en kommentar
Kære regering, her er vores erfaringer med et stærkt offentligt-privat partnerskab Sammen er vi på Rigshospitalet, i Janssen og Johnson & Johnson MedTech, i gang med at gøre os de første erfaringer med vores strategiske samarbejde blandt andet om bedre behandling af kræft. Dem deler vi her som input til jeres arbejde i Sundhedsstrukturkommissionen. Offentligt privat-samarbejde ser vi nemlig som en af løsningerne på sundhedsvæsenets alvorlige udfordringer, skriver Julie Brooker og Henning Langberg.
Skriv en kommentar