
Kræft


Mange patienter med knoglemarvskræft kan med fordel behandles i eget hjem Behandlingen af knoglemarvskræft er for mange patienter noget, der foregår over flere år og er forbundet med langvarige behandlingsdage på hospitalet plus transporten til og fra. Et nyt dansk studie viser nu, at mange patienter med fordel kan behandles i eget hjem. Måske kan denne patientgruppe endda selv tage deres medicin, siger overlæge Thomas Lund.

Det er muligt at mindske forbruget af dexamethason hos ældre myelomatose-patienter Dexamethason er en fast bestanddel af behandlingskombinationen til patienter med myelomatose, men behandlingen er forbundet med mange bivirkninger. Nyt studie i Lancet viser, at det er muligt at give ældre patienter med myelomatose et minimum af dexamethason, uden at det går ud over behandlingseffekten.

Michael Borre: Nødvendigt at tale om kønsforskelle inden for kræftområdet I en tid, hvor vi helst ikke må tale for meget om forskelle mellem køn eller køn i det hele taget, er det nødvendigt at tale om kønsforskelle mellem mænd og kvinder, når det handler om kræft. Det mener overlæge og professor Michael Borre, der er faglig ordstyrer på en kommende konference om netop køn og kræft.

National lungekræftscreening? Pilotprojekt har nået første milepæl Projektgruppen bag det pilotprojekt med screening for lungekræft, som kan blive afgørende for en eventuel national udrulning af et screeningstilbud, har gjort sig de første værdifulde erfaringer. »Vi er meget bevidste om, at der vil blive lyttet til vores erfaringer i Sundhedsstyrelsen, i Sundhedsministeriet og på Christiansborg,« siger overlæge Michael Stenger, der leder projektet.

Professor samler op på EAU25: Dette var det mest interessante Professor Lars Lund fra Urinvejskirurgisk Afdeling L på Odense Universitetshospital deltog i årets store kongres for European Association of Urology. Han kommer her med sit bud på det, der var kongressens højdepunkter.

Tuberkulosevaccine beskytter mod tilbagefald efter blærekræft En BCG-vaccine er standard efter operation for blærekræft, men giver læger også en tuberkulosevaccine, bliver immunresponset endnu bedre, viser nyt studie præsenteret på EAU25. Kongressen bød også på et studie med en ny metode til at forudsige tilbagefald ved nyrekræft
Patienter kan udskrives tidligere efter operation for urologisk kræft Et pilotstudie viser, at det er muligt at udskrive patienter tidligere efter operation for urologisk kræft, hvis deres helbred monitoreres med en intelligent T-shirt. Studiet er fremlagt på årets største europæiske urologikongres.

Overbevisende dansk studie på EAU: TumorDNA kan guide den adjuverende behandling af blærekræft Efter at patienter med blærekræft er blevet opereret, kan læger bruge målinger af cirkulerende tumorDNA i blodet til at guide den efterfølgende adjuverende behandling med immunterapi. Det viser det danske TOMBOLA-studie, der blev stoppet før tid, fordi resultaterne var så overbevisende.
