Jordemoder og leder af familieambulatorium: »Vi kunne ønske os en fælles svangerskabsjournal« Der er rum til forbedring i samarbejdet med praktiserende læger fra begge sider, mener jordemoder Sanne Ravnsbæk, der er leder af Familieambulatoriet og Jordemoderpraksis på AUH. Hun ser desuden frem til en snarlig digital vandrejournal, da det kan løse en del udfordringer i kommunikationen omkring graviditetsforløb.
For få får vigtig behandling efter fødslen: »Et område, der skal meget mere fokus på« Mange kvinder oplever i forbindelse med graviditet, at deres blodtryk stiger, og at det forbliver højt efter fødslen. Denne gruppe bør behandles med blodtrykssænkende medicin, indtil blodtrykket falder, men nyt studie viser, at ikke alle starter i behandling. Der skal mere fokus på at behandle forhøjet blodtryk ned umiddelbart efter graviditet, da det ellers kan medføre alt fra hjertekar- og nyresygdomme til neurologiske sygdomme, siger forsker.
Nyt samarbejde: »Vi vil gerne mobilisere kvinderne og give dem en stemme i forskningen« Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Odense Universitetshospital og Dansk Kvindesamfund har indgået et nyt partnerskab. Sammen vil de formidle ny viden og sætte fokus på, at der mangler forskning i sygdomme, som rammer kvinder.
Vinder: »Vi er eksperter i det almindelige« Regionshospitalet Randers vinder på området for tidlige graviditetskomplikationer og abort. Det glæder Isa Niemann, cheflæge på afdelingen for Kvindesygdomme og Fødsler.
I Nordjylland har de stor succes med ny tilgang til gravide kvinder med diabetes I Nordjylland er de ved at få knækket koden til, hvordan man sikrer, at gravide med diabetes holder deres blodsukker lavt under graviditeten og dermed minimerer risikoen for forskellige komplikationer. Det giver os blod på tanden at se, at vores tiltag virker, siger overlæge.
Lægeforeningen støtter fri abort til 18. graviditetsuge Med afsæt i Det Etiske Råds anbefalinger om fri abort til 18. graviditetsuge har Lægeforeningen vedtaget sin første abortpolitik.
RUBY-studiet på EMSO: analyse peger på effekt dostarlimab til alle molekylære subgrupper ved livmoderkræft RUBY-studiet har allerede tidligere vist den gavnlige effekt af behandling af kvinder med livmoderkræft med dostarlimab i tillæg til kemoterapi. Nu viser en ny analyse af data fra studiet, at behandlingen gavner patienter i alle molekylære subgrupper af kræftsygdommen.
Ny sammenhæng mellem genetisk variation og moderkagens vækst afsløret Et større internationalt forskningsprojekt har fundet en række genvarianter, der har direkte sammenhæng med moderkagens vækst.
Dansk topstudie på EASD undersøger effekten af hurtigtvirkende insulin hos gravide med diabetes En ny hurtigtvirkende måltidsinsulin ser ud til både at være sikker at anvende for gravide med type 1- og type 2-diabetes og være bedre til at forebygge lavt blodsukker. Det viser et nyt klinisk forsøg fra Rigshospitalet med godt 200 deltagere. Forskningen er udgivet i The Lancet.
Fødselstallet falder markant På ét år er antallet af fødsler i Danmark faldet med næsten 5.000, viser tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP). Et forventet babyboom er derfor udeblevet.