Ét resultat fra ASCO vil ramme dansk kræftbehandling lige i hjertekulen

Ét resultat fra ASCO vil ramme dansk kræftbehandling lige i hjertekulen For formanden og for den lægelige leder i SKA har årets absolut største ASCO-nyhed handlet om patientrapporterede data. På Plenary Session blev det slået fast, at effekten af en behandling afhænger af i hvor høj grad patienten inddrages i forløbet – og det vil tvinge læger fra alle grene af onkologien til at ændre tankemønster, vurderer de to garvede kongres-gængere.

CHICAGO (Dagens Medicin) – Det lå ikke i kortene, da formand for Sammenslutningen af Kræftafdelinger (SKA), Niels Henrik Holländer og lægefaglig leder i SKA, Peter Michael Vestlev, satte sig i flyet mod Chicago for nogle dage siden, at det var et studie om patientrapporterede data, som skulle komme til at begejstre dem mest. Men sådan blev det. Da Dagens Medicin møder de to garvede kongres-gængere til en snak om højdepunkterne ved dette års ASCO, er de rørende enige om, at det er den nye viden om PROM-data, der kommer til at sætte det største aftryk hjemme i Danmark.

Peter Michael Vestlev og Niels Henrik Holländer refererer til et studie, der blev præsenteret på søndagens Plenary Session. Studiet viste, at de patienter som via et internetbaseret værktøj havde haft mulighed for løbende at indrapportere symptomer til læger og sygeplejersker, i gennemsnit levede fem måneder længere end de patienter, som ikke havde haft denne mulighed.

»Det er nogle meget kontroversielle resultater, som uden tvivl vil blive diskuteret på højt plan hjemme i Danmark. Det vil ramme direkte ind i hjertekulen på både politikere og Kræftens Bekæmpelse. Det er jo enormt tankevækkende, at det ikke er det at gå til kontrol på et sygehus, som virker, men derimod det at blive hjemme, indtil symptomerne melder sig,« siger Peter Michael Vestlev.

Niels Henrik Holländer supplerer:

»I samme boldgade så jeg et studie om telehealth i Pennsylvania. Det er en teknologi, der er så veludviklet og udbredt, at det vil være oplagt at tage meget mere i anvendelse hjemme i den danske sundhedssektor. Jeg melder mig gerne til at stå for det i Region Sjælland.«

Glæder og skuffelser  

Når det kommer til de mere hårde outcome-studier, er de to SKA-repræsentanter knap så enige om, udkommet af ASCO i år. Niels Henrik Holländer sætter mange rosende ord på udbyttet. Han fremhæver særligt prostata- og tyktarmskræft som to områder, hvor ASCO har bragt data, som vil ændre praksis.

»Med resultatet fra LATITUDE-studiet har prostatakræft-patienter med højrisikosygdom fået et nyt behandlingsalternativ i form af supplerende abiraterone, og resultatet fra IDEA-studiet kommer næsten helt sikkert til at betyde, at tyktarmskræft-patienter med mindre aggressiv stadium 3-sygdom fremover kan nøjes med tre måneders adjuverende kemoterapi i stedet for de seks, der er standard i dag. Det er to rigtig store og betydningsfulde nyheder,« siger Niels Henrik Holländer.

Peter Michael Vestlev er lidt mere tilbageholdende med at dele roser ud. Det er særligt inden for hans eget specialeområde, brystkræft, at ASCO har skuffet lidt i år:

»Jeg har set det ene studie efter det andet, hvor kurverne lå helt oveni hinanden. Det ærgrer mig lidt. Særligt APHINITY-studiet af pertuzumab som tillægsbehandling til standardbehandling af HER2-positive brystkræftpatienter, havde jeg store forventninger. Men set med positive briller har vi i år fået afkræftet nogle hypoteser, og kan komme vider med nye.«

Dér, hvor der, ifølge Peter Michael Vestlev, trods alt er sket noget interessant på brystkræftområdet, er inden for behandling med PARP-hæmmere og CDK4/6-hæmmere.

Immunterapi i defensiven

Hvor immunterapien de senere år har fyldt rigtig meget på ASCO, har den i år spillet en mere defensiv rolle, vurderer Peter Michael Vestlev.

»Immunterapien kom bragende for nogle år siden og tog alle med storm. Nu begynder stofferne så småt at være afprøvet inden for rigtig mange forskellige diagnostiske områder, og vi skal kigge længe efter store, banebrydende resultater om immunterapi i monoterapi. Det kan sammenlignes med en hær, som står på slagmarken efter det første store slag: Nu skal baglandet reorganiseres, førend man kan gøre sig klar til anden bølge,« siger han.

Med ‘anden bølge’ refererer Peter Michael Vestlev til immunterapi i kombination med anden behandling. »Det er tilbage i laboratoriet og samle mere viden. Bl.a. om, hvordan immunterapi kan suppleres med andre og nye immunmodulerende antistoffer. De protokoller er på trapperne, men der kommer jo så til at gå nogle år, før resultaterne er klar,« siger han.

PETER MICHAEL VESTLEV – Følgende tilknytninger til medicinal- og medicovirksomheder er indberettet til Lægemiddelstyrelsen: Roche, Eli Lilly, Pierre Fabre Pharma Norden, GlaxoSmithKline, Novartis Healthcare og AstraZeneca.

NIELS HENRIK HOLLÄNDER – Følgende tilknytninger til medicinal- og medicovirksomheder er indberettet til Lægemiddelstyrelsen: Roche.

Skriv kommentar