Patienter med lungesygdommen idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) bliver typisk behandlet med antifibrotisk medicin med stofferne nintedanib eller pirfenidon. En stor andel af patienter oplever dog generende bivirkninger, som giver anledning til, at deres læge sætter dosis ned eller sætter behandlingen på pause. Vi finder ingen signifikant forskel mellem den fulde dosis og den reducerede dosis, som begge synes overlegne i forhold til ingen antifibrotisk behandling Simon Porse, medicinstuderende, Københavns Universitet Nu viser et nyt dansk studie offentliggjort i Respiratory Medicine,...

Mange liv kan være på spil: Danske forskere skal kortlægge eventuel mergevinst ved højdosis influenzavaccine Efter et lovende pilotstudie skal 200.000 danskere nu lægge skulder til verdens største influenzavaccineforsøg. Her vil forskere fra Herlev og Gentofte Hospital undersøge, om man kan redde liv og reducere forekomsten af indlæggelser i en influenzasæson ved at benytte højdosis influenzavacciner fremfor standarddosis.
Skriv en kommentar
Svær KOL skal behandles med prednisolon i blot et par dage Stor dansk sammenfatning af tidligere studier viser, at der er yderligere at hente i forhold til at reducere længden af prednisolon-behandlinger til patienter under indlæggelser for KOL-forværring.
Skriv en kommentar
Methotrexat reducerer risiko for KOL-forværring Et dansk registerstudie præsenteret på ERS viser, at behandling med methotrexat meget markant reducerer risikoen for KOL-forværring. Resultatet lægger grundstenene til et større klinisk interventionsstudie, siger forsker.
Skriv en kommentar
Jens-Ulrik Stæhr Jensen tiltræder som professor i lungemedicin Jens-Ulrik Stæhr Jensen, overlæge og klinisk forskningslektor på Herlev og Gentofte Hospital, er ny professor i lungemedicin ved Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet. Han tiltrådte stillingen 1. december.
Skriv en kommentar
Ny forskning skal reducere brug af inhaleret binyrebarkhormon ved KOL En bevilling på 10 mio. kr. skal bane vej for at identificere KOL-patienter, som har gavn af lokal vedligeholdelsesbehandling med binyrebarkhormon. Forventningen er, at det kan nedbringe medicinforbruget med op til 70 pct.
Skriv en kommentar
Infektioner i vuggestuealderen er associeret til øget risiko for udvikling af astma Hvis børn har mange infektioner, særligt lungebetændelse, mave-tarm-infektioner, forkølelser og feber i vuggestuealderen, har de markant øget risiko for udvikling af astma senere i barndommen. Måske er det muligt at nedbringe risikoen for udvikling af astma ved at forebygge infektioner tidligt i barndommen, siger forsker.
Skriv en kommentar
Type 2-inflammation leder til hurtigere fald i lungefunktion hos både raske og personer med lungesygdom Patienter med KOL eller astma med udpræget type 2-inflammation taber hurtigere lungefunktion end med patienter uden type 2-inflammation, viser dansk forskning. Det vil være interessant at undersøge, om vi ved at behandle type 2-inflammation kan bremse sygdomsprogressionen ved KOL og astma, siger forsker.
Skriv en kommentar
Sammensætningen af vira i tarmene har overraskende betydning for risikoen for astma Ny dansk forskning i Nature Medicine viser, at sammensætningen af de vira, der slår bakterier ihjel i tarmene, har indflydelse på risikoen for at udvikle astma. Forskningen viser også, at en del af effekten sker uafhængigt af viras påvirkning af bakterierne.
Skriv en kommentar
Inhalering af antibiotika skal mindske resistens og give bedre behandling af lungebetændelse Et nyt projekt skal undersøge effekterne af at give inhaleret antibiotika til indlagte patienter med lungebetændelse. Jens-Ulrik Stæhr Jensen, professor ved Herlev og Gentofte Hospital, håber, at det bl.a. kan give færre bivirkninger og lede til mindre antibiotikaresistens.
Skriv en kommentar
Analyse fra Lungeforeningen: Seks procent af danskerne dør af KOL En ny analyse fra Lungeforeningen viser, at seks pct. af alle danskere dør af KOL, og at indlæggelser i forbindelse med KOL-forværringer ofte er fatale. Vi er nødt til at gøre noget på både kort og lang sigt, siger Lungeforeningens formand og overlæge.
2 kommentarer
Bybørn har flere luftvejsinfektioner i den tidlige barndom end småbørn på landet Ny dansk forskning viser, at børn, som vokser op i byerne, får flere luftvejsinfektioner sammenlignet med børn, der vokser op på landet. Ifølge studiet er luftforurening og dagsinstitutionsvaner blandt mange andre ydre faktorer ikke årsagen til forskellen. Derimod kan forskelle i både moderen og barnets blodprøver og det nyfødte barns immunforsvar være med til at forklare koblingen, siger forsker.
Skriv en kommentar