Formand for Dansk Psykiatrisk Selskab (DPS) Gitte Ahle nikker genkendende til en ny undersøgelse fra PLO, der viser, at næsten 90 pct. af de praktiserende læger jævnligt oplever afviste henvisninger fra psykiatrien. Afvisningerne falder tilbage på mangel på ressourcer.
»Det handler om manglende kapacitet, prioritering og finansiering gennem flere år. Afvisning af patienterne gør sig desværre også gældende, når man ser på patienthenvendelser i akutmodtagelser, og for tidlig udskrivning fra sengeafsnit og afslutninger i den ambulante psykiatri er ligeledes velkendt,« siger Gitte Ahle.
Ansvaret for manglen på ressourcer ligger på Christiansborg, siger Gitte Ahle. Hun mener, at psykiatrien fra politisk hold er blevet stigmatiseret i mange år, blevet behandlet anderledes og kun har fået tilført satspuljemidler, hvilket har givet et enormt økonomisk efterslæb. Det gør, at psykiatrien ikke lever op til sit fulde potentiale.
»Vi kan meget mere og behandle mere i psykiatrien, end vi får lov at bevise. Vores patienter kunne få det meget bedre, hvis vi havde ressourcerne,« siger Gitte Ahle.
Det handler om manglende kapacitet, prioritering og finansiering gennem flere år.
Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab
SST: Vi prioriterer problemet højt
Hos Sundhedsstyrelsen forklarer direktør Søren Brostrøm, at der er et stort fokus på psykiatrien. Styrelsen kender til de afviste henvisninger, og er i gang med at tage hånd om problemet, forlyder det.
»Jeg kan godt genkende, at psykiatrien i landet er presset. Vi kender også til tallene for tilbagehenvisninger, og vi tager problemet meget alvorligt,« siger Søren Brostrøm.
Han peger på, at de mange afvisninger bl.a. handler om, at regionerne ikke har nok behandlingstilbud. Det er både et landspolitisk og regionalt ansvar om at prioritere ressourcer, men det er også et fokus, Sundhedsstyrelsen har.
»Det er på vores prioriteringsliste. Det har det været siden jul, men det er blevet rykket frem til efter sommer pga. coronavirussen. Vi kommer til at følge op på psykiatrien i regi af en særlig taskforce, som jeg står i spidsen for, og så vil det indgå i vores faglige forarbejde til 10-års planen for psykiatrien,« siger Søren Brostrøm.
Udredningsret skal revurderes
Ifølge udredningsgarantien har patienter ret til at blive udredt inden for 30 dage. Men den garanti stiller psykiatri-formanden spørgsmålstegn ved. Hun påpeger, at patienter i dag kan få stillet den forkerte diagnose.
»Udredningsret og behandlingsret bliver et driftsmål, hvor det enkelte menneske bliver glemt. Det sker mange steder, at eksempelvis sygeplejersker bliver sat til at udrede patienter ud fra tjeklister, og så bliver henvisningen bliver lagt fra en bunke til en anden. Det siger sig selv, at det bør være de dygtigtigste psykopatologer, som sidder og vurderer henvisningerne.«
Idékatalog kan afhjælpe problem
Direktør for PLO Jonatan Schloss peger på, at en hurtig udredning ved en psykiater og specialiseret sparring mellem læge og speciallæge vil kunne afhjælpe problemet med afviste henvisninger.
Det er Gitte Ahle enig med PLO-direktøren i og glæder sig derfor over PLO’s idékatalog, der udkom i forrige uge, som byder på 13 konkrete tiltag til at forbedre borgernes mentale sundhed og dermed afhjælpe psykiatrien.
»Det er rart, at PLO byder ind, og der er flere af deres tiltag, der bør indgå i 10-års planen,« siger Gitte Ahle.
Hun peger desuden på, at psykiatri skal fylde mere på medicinstudiet og i uddannelsen af praktiserende læger. Ligesom lægerne kan behandle diabetes i almen praksis, skal de også kunne behandle psykiatriske lidelser, foreslår hun.
Læs også: PLO-undersøgelse: Afviste henvisninger er stadig et problem
Læs også: Så langt er PLO og de fem regioner i arbejdet med afviste henvisninger
Enig med psykiatriformanden i det meste – psykiatrien har brug for flere ressourcer! …men den sidste kommentar om at almen praksis skal kunne behandle psykisk sygdom, den var i min optik lidt unødvendig og ond.
Det er tydeligt at psykiatriformanden så intet aner noget om, hvor meget psykiatri vi faktisk allerede rummer i almen praksis, og hvor mange patienter vi går og behandler på, som aldrig kommer i kontakt med hospitalspsykiatrien.
Der er nødt til at være plads til at vi i almen praksis kan få specialisthjælp til vores patienter når vi og patienterne har behov for det. Vi kan ikke rumme alt fra alle 38 (39?)specialer.
Med venlig hilsen,
Nina Åslund
Praktiserende læge
Alle specialer mangler ressourcer, måske med undtagelse af de særligt værdige (kræft, hjerte, blå blink). Ventetider er intet godt mål for relevant ressourcemangel.
Ressourcerne er altid begrænsede uanset politikernes flotte ord. Nogen skal og må prioritere. Det er ikke kun Sct. Peter der har et svært job ved indgangsdøren. Jeg har indtryk af, at psykiaterne har så mange, og modsat rettede, interesser, at de ønsker at frelse hele verden for lidelser. Det kan de naturligvis ikke, men resultatet bliver at de forsømmer deres langt færre psykiatriske kernepatienter der er helt afhængig af let adgang til dygtige psykiatere.
Så derfor kære psykiatere, meld klart ud hvad i har mulighed og kompetencer til at overkomme – og sig klart og tydeligt nej, tak til alt det andet. Jeres uklare udmeldinger om hvad psykiatri omfatter giver psykiatrien et ufortjent dårligt rygte. Hvem ønsker at søge job i psykiatri med al den kroniske elendighed?
mvh
Claus Rasmussen, reumatolog