Ministerium ændrer lov efter kritik fra PLO Beskæftigelsesministeriet ændrer aftaletekst, så praktiserende læger udelukkende skal vurdere, om en lønmodtager har øget risiko for at få COVID-19. Alternativet var en helt umulig opgave, siger PLO-formand.

Lønmodtagere, der har øget risiko for at blive smittet med coronavirus eller er pårørende til personer, der er i øget risiko for at blive smittet med coronavirus, kan gå til egen læge og få en lægeerklæring på, at de ikke skal møde på arbejde. 

Det har et bredt flertal i Folketinget indgået en aftale om, hvilket vækker glæde i PLO.

»Vi er meget tilfredse med, at det med lovforslaget nu er blevet tydeligt, så den praktiserende læge ikke skal forholde sig til indretning af arbejdspladser eller til patientens følelse af utryghed, men alene skal vurdere, om en lønmodtager er i den særlige risikogruppe for COVID-19, som defineret af Sundhedsstyrelsen,« siger direktør i PLO Jonatan Schloss. 

Loven er blevet ændret, efter PLO-formand Christian Freitag i sidste uge kritiserede aftalen. I den oprindelige aftaletekst fra 15. maj fremgik det, at praktiserende læger også skulle vurdere patienters arbejdsforhold og deres følelse af tryghed. Og det ville være en umulig opgave, mente Christian Freitag. 

»Det giver ingen mening, at vi bliver pålagt en opgave, der ikke er lægefaglig, og som kan skade forholdet til vores patienter. En del af aftalen lægger op til, at vi skal vurdere ting, som er meget diffuse eller direkte umulige for os at vurdere, og det kan vi ikke se logikken i,« sagde PLO formand Christian Freitag om den oprindelige aftale. 

Lægeerklæring er en betingelse for sygedagpenge

Lægeerklæringen har betydning for, om de berørte personer kan blive hjemme fra arbejde under genåbningen af landet og samtidig modtage sygedagpenge eller løn. 

»Det er en betingelse for ret til sygedagpenge, at lønmodtageren over for kommunen dokumenterer, at lønmodtageren efter en konkret og individuel, lægelig vurdering er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb ved smitte med COVID-19. Denne lægelige vurdering foretages med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens gældende retningslinjer for, hvilke personer der er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb med COVID-19,« står der i det nye lovforslag.

Af det nye ændrede lovforslaget fremgår det desuden, at det er patientens egen opgave at indhente en erklæring fra sin arbejdsgiver om arbejdsforholdene og ikke længere den praktiserende læges ansvar.

Loven skal 2. og 3. behandles 20. maj og forventes at træde i kraft så hurtigt som muligt gældende frem til 1. september 2020. Der er afsat en reserve på 200 mio. kr. af partierne, der har indgået aftalen.

Kommentarer

  1. Er det ikke lidt forvrøvlet…? Vi vurderer ikke om borgere hare øget risiko for smitte, men om de har en lidelse der kan gøre at en corona-infektion kan give et mere alvorligt/evt. fatalt forløb af Covid-19.

    Øget risiko for smitte er jo netop igen med ref. til arbejdspladsforhold/opgaver – som vi IKKE skal forholde os til.

    I refererer korrekt i teksten, men overskrift og indledning er nonsens.

Skriv kommentar